Näin Jyrki Katainen kommentoi Henna Virkkusen EU-salkkua

Henna Virkkunen (kok) sai painavan salkun EU-komissiossa.

Suomen komissaariehdokas Henna Virkkunen on saamassa EU:n teknologiasta ja turvallisuudesta vastaavan komissaarin tehtävän. Virkkunen on myös yksi uuden komission kuudesta varapuheenjohtajasta. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkisti komission salkkujaon tänään Strasbourgissa.

EU komission varapuheenjohtajanakin toiminut Jyrki Katainen vieraili Kymmenen uutisissa kommentoimassa Virkkusen tulevaa tehtävää.

Virkkusen varapuheenjohtajuus on rankattu toiseksi tärkeämmäksi. Kataisen mukaan Virkkunen on sisäisessä Rankingissa kolmantena von der Leyenin ja Viron Kaja Kallaksen jälkeen ja se kertoo erityisesti sisäisestä arvostuksesta Virkkusta kohtaan. 

Katainen kertoo Virkkusen tehtävän sisältävän kolme erilaista asiaa.

– Hän on digitalisaatiosta ja uusien teknologioitten kehittämisestä vastaava komission varapuheenjohtaja. Datatalous, tekoälyn kehittäminen ja kyberturvallisuus. Kaikki tämä kuuluu nyt Virkkusen tontille, Katainen listaa.

Virkkunen on myös vastuussa sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta. 

– Eli komissaarit, jotka vastaavat puolustuksesta, tai sisäisestä turvallisuudesta, rajaturvallisuudesta tai maahanmuutosta ovat ikään kuin Virkkusen tiimissä. Virkkunen tulee ohjaamaan ja koordinoimaan heidän töitään.

Kataisen mukaan kolmas asia on oikeusvaltio ja demokratia.

– Eli Virkkunen on niitä komissaareja, jotka vaikuttavat oikeusvaltion tulevaisuuteen.

Katainen uskoo, että haastavinta Virkkuselle tulee olemaan digitalisaatiosta, sekä teknologiasta vastaavan komissaarin salkun.

– Hän johtaa pääosastoa, joka vastaa näistä asioista ja pääosasto vertautuu Suomessa vaikkapa ministeriöihin. Uuden lainsäädännön tekeminen, datatalouden edistämiseksi on aika haastavaa.

Kataisen mukaan kaiken kaikkiaan komission kokoonpano näyttää hyvältä ja hän iloitsee, että pohjoinen Eurooppa on saanut melko vahvan aseman.

Katainen haluaa nostaa kolme asiaa uuden neuvoston tärkeimmistä tavoitteista seuraavalle viidelle vuodelle.

– Kilpailukyvyn ja investointikyvyn talouskasvun vahvistaminen. Toisena digitaalisen ja vihreän siirtymän vahvistaminen ja kolmantena puolustuksen ja turvallisuuden vahvistaminen. 

Lue myös:

    Uusimmat