Henna Virkkusesta tulossa EU-komission varapuheenjohtaja

Salkkujaosta kerrottiin tiistaina Strasbourgissa.

Suomen komissaariehdokkaalle Henna Virkkuselle (kok.) on kaavailtu uuteen komissioon teknologisesta suvereniteetista, turvallisuudesta ja demokratiasta vastaavan varapuheenjohtajan tehtävää. 

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi kaavailustaan uuden komission salkkujaoksi tiedotustilaisuudessa Strasbourgissa.

Tässä yhteydessä hän kommentoi myös Virkkuselle hahmoteltavaa tehtävää.

– Hän vastaa myös digitaalisten ja uusien teknologioiden portfoliosta. Pyydän Hennaa tarkastelemaan turvallisuuden sisäisiä ja ulkoisia näkökohtia sekä vahvistamaan demokratiamme perusteita, kuten oikeusvaltioperiaatetta. Ja suojelemaan sitä aina, kun sitä vastaan hyökätään, von der Leyen sanoi.

Von der Leyen sanoi, että digitalisaatio ja digitaalinen infrastruktuuri määrittävät sen, onko Eurooppa tulevaisuudessa puhtaan teknologian ja digitaaliteknologian edelläkävijäasemassa. 

Tuore puolustuskomissaari on puolestaan raportointivastuussa Virkkuselle, joten myös puolustusteollisuuden kehittäminen liittyy tätä kautta hänen portfolioonsa.

Virkkunen toimii tällä hetkellä kokoomuksen europarlamentaarikkona.

Komission puheenjohtajan hahmotteleman salkkujaon julkistuksen jälkeen komissaariehdokkaiden ja komission on saatava vielä syksyn aikana hyväksyntä Euroopan parlamentilta. 

Parlamentin on odotettu kiinnittävän huomiota muun muassa komission sukupuolijakaumaan, jossa olisi von der Leyenin hahmotelmassa 40 prosenttia naisia ja 60 prosenttia miehiä.

Jakauma johtuu siitä, että maat ovat tarjonneet komissaariehdokkaiksi enemmän miehiä kuin naisia.

Lue myös:

    Uusimmat