Karkotetut rikolliset eivät pysy Suomen rajojen takana – "Jokainen risteilyllä ollut tunnistaa ongelman"

4:09img
Julkaistu 29.02.2016 20:13
Toimittajan kuva

Anna Zareff

anna.zareff@mtv.fi

@AnnaZareff

Virolaiselle Andrukselle annettiin lähtöpassit Suomesta 8. toukokuuta viime vuonna. Mies joutui poistumaan maasta, koska hänelle oli määrätty maahantulokielto useiden vuosien ajaksi omaisuusrikosten takia.

Jo seuraavana päivänä, 9. toukokuuta Andrus tallentui poliisin kameraan eteläsuomalaisen järven rannalla. Rannalle oli aiemmin kätketty muutama kilo amfetamiinia, jota Andrus yritti saada haltuunsa maastoa kaivamalla.

Andruksen tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten haastavaa on valvoa karkotettujen ja maahantulokiellon saaneiden rikollisten paluuta Suomeen. Varsinkin jos he yrittävät palata Suomeen Schengen-alueelta, kuten Virosta.

Viime vuonna juuri virolaiset olivat suurin ryhmä niistä ulkomaalaisista, jotka karkotettiin Suomesta rikosten takia. MTV Uutisten selvityksen mukaan viime vuonna Suomesta karkotettiin 14 virolaista, kuusi sai jäädä karkotusesityksestä huolimatta maahan.

NÄIN LAKI SANOO SCHENGEN-ALUEELLE KARKOTTAMISESTA

Sen lisäksi, mitä 155 §:ssä säädetään, unionin kansalaisen maahantulon ja maassa oleskelun edellytyksenä on, että hänen taikka hänen perheenjäsenensä tai muun omaisensa ei katsota vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai kansanterveyttä.

Maahantulon estämisen tai maasta poistamisen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vuoksi tulee perustua ulkomaalaisen omaan käyttäytymiseen, eikä perusteena voida pitää pelkästään aikaisempia rikostuomioita.

Jos unionin kansalaisen, hänen perheenjäsenensä tai muun omaisen maasta poistaminen perustuu siihen, että hänen katsotaan vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai kansanterveyttä, hänelle voidaan käännyttämistä tai maasta karkottamista koskevassa päätöksessä määrätä enintään 15 vuoden pituinen maahantulokielto.

Maahantulokielto voidaan muuttuneiden olojen vuoksi tai tärkeän henkilökohtaisen syyn vuoksi hakemuksesta peruuttaa kokonaan tai osittain.

Lähde: Ulkomaalaislaki

Maahantulokiellon valvominen on poliisin mukaan äärimmäisen vaikeaa, ellei mahdotonta.

- Jokainen ihminen, joka käy Tallinnassa tai Ruotsissa risteilyllä, tietää, kuinka paljon siellä rajoja valvotaan, kun meillä ei ole käytössä rajatarkastuksia. Tämä on ihan otollinen tilanne rikollisille, kun voi mennä maasta toiseen ilman, että heitä edes havaitaan siinä rajalla, sanoo komisario Liisa Lintuluoto Helsingin poliisilaitokselta.

Tilanne on luonnollisesti haastava kaikkien Schengen-maiden kohdalla, koska rajatarkastuksia ei ole. Selvityksessä rikoksesta tuomittuja EU-kansalaisia karkotettiin Viron lisäksi Bulgariaan, Isoon-Britanniaan, Italiaan ja Romaniaan, kuhunkin yksi henkilö.

"Emme me mitään sille voi"

Lintuluodon mukaan on yleistä, että laiva tai lentokone kuljettaa Suomesta karkotetun EU-kansalaisen takaisin Suomeen maahantulokiellosta huolimatta.

- On itse asiassa aika mielenkiintoista huomata, että useisiin rikoksiin syyllistyneet jäävät kiinni reissuillaan täällä Suomessa. Silloin me saamme heidät helposti poistettua, koska he ovat jo maahantulokiellossa. Ilmeisesti muutaman rikoksen jälkeen ajatus rikollisesta maailmasta jää mieleen, Lintuluoto arvioi.

Hän kuitenkin kiistää, että sarjarikollisuus varsinaisesti turhauttaisi poliisissa.

- Mehän elämme Schengen-alueen sääntöjen ja rajatarkastusten mukaan. Emme me sille mitään voi. Kun näitä maahantulokieltolaisia tulee, me vaan poistamme heidät maasta, Lintuluoto toteaa.

Poliisi saattaa karkotettavat rikolliset

Juridisesti EU-kansalaisten karkotukset poikkeavat hieman muiden rikoksesta tuomittujen ulkomaalaisten karkotuksista.

- Lainsäädännön mukaan EU-kansalaisen karkottaminen vaatii enemmän perusteita kuin kolmannen maan kansalaisen karkottaminen, Lintuluoto tiivistää.

Sen sijaan EU-alueelle karkotettaville voidaan määrätä muita pidempiä maahantulokieltoja. Lain mukaan karkotettava tai käännytettävä EU-kansalainen voi saada 15 vuoden maahantulokiellon tai se voidaan määrätä toistaiseksi voimassaolevaksi. Niin sanotun kolmannen maan kansalaisen määräaikainen maahantulokielto voi olla enintään viisi vuotta.

Karkotuskäytännöissä sen sijaan ei juuri ole eroja. Pääsääntöisesti ulkomaille karkotettavat rikolliset viedään kotimaihinsa poliisin saattamina, toimitettiinpa heidät kotimaahansa lentokoneella tai laivalla.

- Meitähän sitovat kansainväliset turvallisuussäännökset ja tällainen henkilö, joka poistetaan viranomaispäätöksellä Suomesta on Suomen viranomaisen vastuulla tällä matkalla aina. Meidän pitää olla ihan varmoja siitä, että laivalla kanssamatkustajien omaisuus on tallessa, eikä kukaan vaarannu matkalla, Lintuluoto sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos