Näin käy lomillesi, jos sairastut koronavirukseen – mitkä ovat työntekijän oikeudet koronavirusepidemiassa?

11:15img
Video: Mihin kaikkeen työntekijän pitää suostua ja mistä saa kieltäytyä? Työoikeuden professori kertoo, mitkä ovat työntekijän oikeudet koronaviruksen levitessä
Julkaistu 13.03.2020 05:31
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Koronavirus on jo saavuttanut Suomen siinä määrin, että vaikutukset alkavat näkyä kansalaisten arjessa. Poikkeuksellisessa tilanteessa voi tulla epäselvyyttä, kuka korvaa esimerkiksi karanteenin vuoksi menetetyn loman. 

Voiko työnantaja tehdä yksipuolisesti muutoksia työsopimusasioihin? Mihin kaikkeen työntekijän pitää suostua ja mistä saa kieltäytyä? Katso työoikeuden professorin haastattelu kokonaisuudessaan ylläolevalta videolta.

Pääministeri Sanna Marin kertoi aiemmin tänään lisätoimista, johon viranomaiset ryhtyvät koronavirusepidemian hidastamiseksi. Marinin mukaan etätyötä tulee suosia, mikäli työtehtävät sen mahdollistavat. Myös työmatkailua tulee rajoittaa.

Työoikeuden professori Seppo Koskisen mukaan kevään ja alkukesän lomia kannattaa siirtää mahdollisuuksien mukaan, varsinkin jos haaveili ulkomaanmatkasta. 

Lomien ajankohtaan voi yrittää itse vielä vaikuttaa, jos se on mahdollista. Kaikilla aloilla lomista joudutaan kuitenkin tinkimään. 

– Voi olla niin, että terveyspuolen ihmisten lomat joudutaan nyt aika tarkasti miettimään, Koskinen arvioi. 

– Nyt ei ehkä ole oikea aika lähteä lomalle.

Kuka maksaa palkan karanteenin aikana?

Jos lomansa aikana työntekijä sairastuu koronavirukseen, korvataan sairasajan palkka kuten normaalissakin sairastapauksessa loman aikana. Kinkkisemmäksi asia muodostuu, jos työntekijä menettää lomansa karanteenin takia, vaikka ei olisi sairastunut. 

– Lomien osalta ei tapahdu mitään. Mutta karanteeni vaikuttaa siihen palkanmaksuvelvollisuuteen. Jos työnantaja itse sanoo, että pysy pois töistä, siinä tilanteessa työnantaja myös maksaa palkan, Koskinen sanoo. 

Vaikka työntekijälle ei löytyisi etätöitä, palkka juoksee ”pakkoloman” aikana joka tapauksessa. Kuitenkin jos työntekijä on omalla vapaa-ajallaan joutunut karanteeniin, ei työnantaja ole velvollinen tarjoamaan uusia lomapäiviä.

Lue myös: Jatkuuko koulu kesällä, jos koronavirus sulkee oppilaitoksen? Voiko karanteeniin asetetun lapsen kanssa jäädä töistä kotiin? Viranomaiset vastaavat

Lomamatkat eivät mene kaupaksi koronaviruksen vuoksi – lentoja myydäänkin nyt huippuhalvalla: "Ihmisiä pelottaa"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus