Paluu astetta normaalimpaan arkeen jatkuu, kun Suomessa on purettu koronarajoituksia elokuun alusta alkaen. Esimerkiksi etätyösuositus päättyy ja yli 500 ihmisen yleisötilaisuudet ovat jälleen sallittuja. Helsingin yliopiston ekologin ja evoluutiobiologin Tuomas Aivelon mukaan riski koronaviruksen leviämiselle kasvaa, kun rajoituksia puretaan, mutta hän ei ole toistaiseksi huolestunut tartuntamäärien kehityksestä.
Tartuntojen määrä kävi Suomessa lähellä nollalukemaa alkukesällä, mutta nyt tartuntoja todetaan noin kymmenen tapauksen päivävauhtia. Tuomas Aivelon mukaan tilanne on edelleenkin varsin hyvin hallinnassa.
– En sinänsä ole tällä hetkellä huolestunut. Vaikuttaa siltä, että tilanne on vieläkin varsin hyvin hallinnassa. Niin sikäli mahdollisuuksia rajoitusten purkamiselle on. Mutta on hyvä kysymys, mitä tapahtuu parin kuukauden päästä. Kesällä on helppoa, kun ihmiset ovat ulkotiloissa ja lomilla. Mutta mitä tapahtuu myöhemmin syksyllä, kun on loskaista, sataa räntää ja ihmiset ovat enemmän sisätiloissa, Aivelo pohtii MTV Uutiset Livessä.
Muualla maailmassa koronavirus jatkaa leviämistään, mutta Suomessa puretaan rajoituksia. Aivelon mielestä Suomen linjaa ei ainakaan toistaiseksi voi syyttää lepsuksi.
– Tilanne on vielä hallinnassa. Emme tietysti halua tilannetta, jossa se karkaa hallinnasta. Rajoitusten purkaminen ei tarkoita sitä, ettei yksittäisen ihmisen täytyisi olla varuillaan, etteikö työpaikoilla kannattaisi pohtia kenen kannattaa jatkaa etätöissä ja kenen palata työpaikalle.
Aivelon mukaan laajojen rajoitusten purkaminen on mahdollista, jos niitä pystytään korvaamaan tehokkaammalla tartunnan saaneiden tunnistamisella ja tehokkaalla jäljityksellä, sekä ihmisten omaan harkintaan liittyvillä teoilla, joilla pyritään estämään epidemian leviäminen.
Lue myös: YLE: THL aikoo suosittaa maskeja julkisiin tiloihin ja julkiseen liikenteeseen
Mika Salminen avaa THL:n johtajien esittämiä torjuntatoimenpiteitä – kasvomaskisuosituksesta keskustellaan pian: "En halua ennustaa milloin suositus tulee, mutta kyllä se sinänsä on yhä lähempänä"
"Aika herkästi voidaan miettiä alueellisia rajoituksia"
Rajoitusten palauttamisen kriittisenä pisteenä Aivelo näkee tuntemattomien tartuntalähteiden kehityksen. Hän myös pitää alueellista rajoittamista mahdollisena vaihtoehtona laajoille rajoituksille.
– Esimerkiksi, jos tuntemattomista lähteistä tulevien tartuntojen määrä kasvaa, niin se on sellainen hyvä merkki. Aika herkästi voidaan miettiä sellaisia alueellisia rajoituksia sellaisessa tapauksessa, Aivelo toteaa.
– Tämä on Suomessakin ollut aika alueellinen tauti: joissakin paikoissa tapauksia enemmän, toisissa vähemmän. Jos jossakin paikassa tapaukset kohoavat yht’äkkiä, niin sitten kannattaa miettiä paikallisesti ihmisten varoittamista ja rajoittamista.