Kun suhtaudut lomakautesi palkkatuloon oikein, ei kesäloma kulu olematonta kuvetta kaivaessa, vaan voit nauttia joka hetkestä – ja toteuttaa lomaunelmasi!
Totuus taloudestasi -kirjan kirjoittaja ja Vauras Nainen -kursseja järjestävä varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi muistuttaa kesälomakauden alussa, että lomapalkkaan ja lomarahaan pitäisi suhtautua tismalleen samalla tavalla kuin vaikkapa normaaliin kuukausiansioihinkin.
– Kyllähän siitä voi tulla äveriäs olo, jos rahaa tuleekin tuplaten, Majasalmi myöntää ja jatkaa:
– Mutta kannattaa pohtia, että rahat riittävät omien lomasuunnitelmien toteuttamiseen, ja vasta tämän jälkeen pohtia ylijäämän käyttöä.
– Olisi ikävää, jos kävisi niin, että on suunnitellut jotain, mitä ei olisikaan varaa toteuttaa.
Majasalmen mukaan tietty, ennalta itse päätettävä osuus rahoista pitäisi laittaa aina säästöön tai sijoittaa.
– Periaate on, että siitä määrästä, mitä rahaa talouteen tulee, laitetaan aina osa säästöön. Sen ei pitäisi muuttua.
Älä rahoita kesälomaa velalla
Järkevän suhtautumisen lisäksi Majasalmi muistuttaa, että jos rahaa tulee esimerkiksi lomarahan muodossa ylimääräistä, ei kesällä pitäisi vinguttaa luottokorttia vielä sen päälle.
– Älä rahoita velalla kesälomaasi, nainen toteaa.
Kertaus lomakauden palkkatulosta
- Vuosilomapalkka, lomapalkka tai loma-ajan palkka on säännönmukainen tai keskimääräinen palkka, joka työntekijällä on oikeus saada vuosilomansa ajalta.
- Lomaraha (entinen lomaltapaluuraha) on lisäpalkkio, jonka maksaminen perustuu työehtosopimukseen, työpaikan käytäntöön tai työsopimukseen. Lomaraha maksetaan usein lomapäivien normaalin palkan lisäksi.
Lue myös:
Varallisuusvalmentaja paljastaa: Tässä on rikastumisen salaisuus!
MTV3 / Jenni Junkala