Kulutusluottojen otto on lisääntynyt ja lainojen otto vähentynyt, kertoo Suomen pankki. Taloudellinen tietämys on heikointa nuorilla aikuisilla eli 18–29-vuotiailla.
Inflaatio on laittanut monen suomalaisen kukkaron nyörit tiukemmalle, kun nousevat korot ja muut kustannukset ovat yllättäneet kuluttajat.
Lue myös: Arjen pakolliset menot nielevät nyt rahat, moni sortunut pahaan virheeseen – "Asuntovelallisten perheiden tilanne muuttunut olennaisesti"
Taloustaidot ovat monilla huonolla tolalla, koska niitä opetetaan meille lähinnä lapsena ja nuorena. Aikuisena ollaan enimmäkseen oman tiedonhankinnan varassa, sanoo Suomen pankin talousosaamisen neuvonantaja Anu Raijas.
– Meidän täytyy itse myös arvioida sitä, mikä on juuri meille relevanttia tietoa, Raijas lisää.
Lue myös: Moni asuntovelallinen voi kokea pian inhottavan yllätyksen – nämä kolme asiaa jokaisen pitäisi lainastaan tietää: "Ensimmäinen askel hyviin yöuniin"
Raijaksen mukaan suomalaiset ovat melko polarisoituneita talousosaamisen suhteen, sillä toiset ovat hyvin valveutuneita ja toiset puolestaan joutuvat ongelmiin taloutensa kanssa.
Asiantuntijan vinkki: Karsi turhat kulut
Raijas kertoo, että Suomen pankin tavoitteena on lisätä tietoisuutta siitä, miten inflaatio vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteen.
Tarkista menosi
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
– Kannustan kaikkia siihen, että selvittäisi sen, mihin kaikkeen sitä rahaa menee. Se on hyvä tapa paljastaa, jos siellä on rahareikiä, jotka eivät ole tarpeen, Raijas sanoo.
Rahaa saattaa yllättäen kulua vaikkapa useampaan suoratoistopalveluun tai tapoihin, kuten kahvin hakemiseen kahvilasta työmatkalla. Raijas kannustaa pohtimaan, tarvitseeko niitä todella.
Laita rahaa säästöön
Säästämisen voi aloittaa pienelläkin summalla.
– Säästämisestä pitäisi tehdä automaattista, mikä kerryttää puskurivarastoa. Säästämisen tulisi olla yksi menoerä, joka merkataan menoihin, kuten ruoka tai bussilippu.
Lue myös: Voiko lomarahojen maksaminen loppua? – "Erityinen, suomalainen viritelmä"
Puskurirahastoa olisi hyvä olla juurikin nykyisenlaisen tilanteen varalle, kun korot ovat nousseet nopeasti.
Katso Raijaksen koko haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa alla olevalta videolta!
10:38