Evankelis-luterilainen kirkko noudattaa koronarajoituksia, vaikka lain mukaan aluehallintovirastojen määräämät kokoontumisrajoitukset eivät koske jumalanpalveluksia.
Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä maanantaina voimaan astuneet tiukentuneet rajoitukset tarkoittavat, että myös kirkkoon ja seurakunnan tiloihin voi kokoontua kerrallaan enintään kymmenen ihmistä.
Lue lisää: Yksi kuva tiivistää pääkaupunkiseudun rajoitukset: Nämä asiat muuttuvat kolmeksi viikoksi
Rajoitus koskee myös kirkollisia toimituksia, kuten häitä ja ristiäisiä. Hautajaisissa sen sijaan voivat olla läsnä kaikki lähimmät omaiset.
– Ajattelen, että tämä on hyvä poikkeus. On tärkeää, että läheisen kuoleman jälkeen voidaan kokoontua yhteen ja hyvästellä läheinen, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki kertoo.
Seurakunnat noudattavat evankelis-luterilaisen kirkon ohjeistuksen mukaisesti aluehallintovirastojen määräyksiä ja viranomaisohjeita, vaikka jumalanpalveluksia tai muita vastaavia toimituksia ei luokitellakaan yleisötilaisuuksiksi.
– Helsingin seurakunnat ja koko evankelis-luterilainen kirkko ovat koko ajan noudattaneet viranomaisohjeita. Samassa veneessähän tässä kaikki ollaan ja haluamme toimia vastuullisesti, Rintamäki kertoo.
Helsingin, Espoon ja Porvoon hiippakunnat kertovat, että jumalanpalvelukset striimataan verkkoon ilman paikalla olevaa yleisöä 20. joulukuuta asti. Kirkot pysyvät kuitenkin edelleen auki.
Joulun tapahtumat siirtyvät verkkoon
Helsingissä Haagan seurakunnassa osa joulun ajan tapahtumista on jo ehditty perua kokonaan koronatilanteen vuoksi.
Loputkin tapahtumista siirtyvät nyt verkkoon, sillä uusien rajoitusten myötä myös yli 10 hengen ulkotilaisuudet ovat Uudellamaalla kiellettyjä 18. joulukuuta asti.
Lue myös: Lohtua korona-aikaan: Lauttasaaren seurakunta järjesti lauluhetken kynttilöineen koronan kurittaman senioritalon pihalle – katso videolta koskettava lauluesitys
– Meillä oli suunnitelmana järjestää kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia ulkona. Koska ulkotilaisuuksiakaan ei voida nyt järjestää, on kolmas vaihtoehto järjestää ne verkossa, Haagan seurakunnan kirkkoherra Heikki Nenonen kertoo.
Myös koulujen joulukirkot järjestetään Nenosen mukaan etänä.
Nenosen mukaan esimerkiksi Facebookissa striimattavia Haagan seurakunnan jumalanpalveluksia seuraa keskimäärin 600-700 ihmistä.
– Tavoitamme sosiaalisessa mediassa paljon ihmisiä, jotka eivät fyysisesti saapuisi paikalle. Nyt täytyy yrittää löytää verkon kautta tapoja, joilla välittää myös joululaulujen tunnelmaa koteihin.
Nenosen mukaan keinoina voivat olla esimerkiksi striimattavat toivelaulukonsertit.
Poikkeukselliseen jouluaattoon varauduttu
Nyt voimassa olevat koronarajoitukset eivät ulotu jouluaattoon asti. Todennäköistä kuitenkin on, että perinteisellä tavalla esimerkiksi jouluaaton hartauksia tai messuja ei voida järjestää.
– Jos tilanne sallii, on Helsingissä tarkoitus järjestää hautausmailla ja kirkkojen edustalla jouluaaton hartauksia, Rintamäki paljastaa.
– Me olemme varautuneet siihen, että jos jouluaaton hartauksia järjestetään yleisölle, niin ne pidetään ulkona Huopalahden kirkon pihassa, Nenonen kertoo.