Näin koira oireilee, jos sitä puree kyy

koira
Utelias ja hajujen perässä kulkeva koira voi hyvinkin joutua kyyn tielle. Kuvituskuva.Colourbox.com, Colourbox.com
Julkaistu 27.05.2017 06:00
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Kesällä koirien kanssa liikutaan enemmän luonnossa ja samalla kyiden lähellä. Kyyn puremaksi tullut koira ei välttämättä reagoi tapahtumaan äänekkäästi, ja esimerkiksi mökkipihalla koira voi liikkua myös poissa omistajan näköetäisyydeltä. Mistä merkeistä kyyn puremaa voi tällöin osata epäillä?

Eläinlääkäriasema Mevetin eläinlääkäri Varpu Kupiainen on hoitanut tänä vuonna jo yhtä kyyn puremaa koiraa. Kesäisin vastaavia potilaita tulee vastaanotolle viikoittain, etenkin alkukesä on hieman vilkkaampaa aikaa.

– Äskettäin tänne toi koiransa omistaja, joka ei ollut varma, oliko kyy purrut koiraa vai ei. Seurasimme tilannetta ja päästimme koiran kotiin, kun mitään oireita ei ilmennyt, Kupiainen kertoo.

Ei olekaan ollenkaan tavatonta, ettei omistaja ole varma kyyn puremasta. Koira ei välttämättä älähdä tapahtumahetkellä.

– Yleensä kyyn purressa koira tekee jonkinlaisen äkkiliikkeen poispäin. Mutta niin se saattaa tehdä myös silloin, kun kyy vain makoilee maassa. Paljon on sellaisia tapauksia, että omistaja on vain nähnyt koiran hyppäävän kyyn vieressä.

Jos kyy puree, puremakohtaan nousee yleensä turvotus tunnin sisällä.

– Koska kyy nousee korkeintaan noin 10–15 sentin päähän maan pinnasta ja koira taas tutkii asioita työntämällä päänsä nurmikkoon, niin yleensä purruksi joutuneella koiralla turpoaa kuono. Joskus purema osuu etutassuihin, Kupiainen kertoo.

Koirasta voi myös etsiä puremajälkeä.

– Kyyn hampaat ovat todella pienet ja vain noin neljän millimetrin päässä toisistaan. Kannattaa siis etsiä kahta pientä, pistemäistä reikää. Jälkeä voi kuitenkin olla todella vaikea havaita – joudumme vastaanotollakin usein ajamaan paljon karvoja löytääksemme sen. Kun purema-alueen verisuonet alkavat tihuttaa, jälki muuttuu helposti tummanpunertavaksi.

– Jos purema on osunut koiran naaman alueelle, eläin alkaa pian läähättää ja kuolata ja on selvästi kivuliaan oloinen. 

Kupiainen painottaa, että diagnosointi ja oireiden tarkkailu kannattaa kuitenkin jättää eläinlääkärille ja viedä koira eläinlääkärille aina heti, kun epäilee puremaa.

– Voi olla, että seurannan jälkeen koira kotiutetaan. Mutta varmuuden vuoksi on aina parempi tulla käymään.

Lue myös: Mitä pitää tehdä, kun koiraa puree kyy?

Hylätystä Kössistä kouliintui syöpäkoira

Syöpäkoira Kössi on kulkenut pitkän matkan hylätystä ja arasta pennusta itsevarmaksi syöpäkoiraksi.

8:09img

Tuoreimmat aiheesta

Kesä