Tappaako kyyn purema koiran? Entä saako kyyn tappaa? Eläinlääkärit vastaavat

2:24imgKyyn purema päähän vai jalkaan – kumpi on koiralle vaarallisempi? Eläinlääkäri Chita Wahlroos Eläinklinikka Avecilta mursi kaikenkarvaisia myyttejä Kesämyytit-sarjassa.
Julkaistu 21.05.2024 09:23
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Miten mökin tai kodin pihassa hengailevasta kyystä voi hankkiutua eroon? Entä missä kyyt tyypillisesti liikkuvat ja milloin? Miten toimia, jos kyy puree? Eläinlääkärit vastaavat luikerteleviin kysymyksiin.

Kyykäärme on Suomen luonnossa elävä ainoa myrkkykäärme, jota etenkin monet koirien omistajat ja pienten lasten vanhemmat kammoksuvat.

Mutta kuinka vaarallinen kyy todellisuudessa on ja miten toimia, jos käärmeen kohtaa tai se puree?

Eläinlääkärit vastaavat viiteen kyy-kysymykseen.

Lue myös: Yllättävä tieto kissojen punkkitartuntojen oireista: "Pääsevät helpommalla"

1. Tappaako kyyn purema koiran?

Koiran rodusta tai koosta ei voi tehdä etukäteen päätelmiä sen suhteen, kuinka suurta vahinkoa kyyn purema saa lemmikille aikaan, kertoo Eläinklinikka Avecin eläinlääkäri Chita Wahlroos.

Pieni koko saattaa olla yksi tekijä, joka vaikuttaa vakavuuteen, mutta enemmän merkitsevät koiran sekä kyyn yksilölliset ominaisuudet eli millaiset immunologiset vasteet koiralla on kyyn myrkkyä vastaan ja toisaalta, kuinka paljon ja miten voimakasta koiraa purreen kyyn myrkky sattui olemaan.

Wahlroos kertoo, että kyyn purema voi tappaa koiran, mutta onneksi aika harvoin.

Noin tuhannesta kyyn puremasta koirasta 3–10 kuolee oireisiin.

Lue myös: Eläinlääkäri neuvoo miten toimia, jos kyy puree koiraa: Ei tulehduskipulääkettä ja kyypakkaus vain yhdessä tapauksessa

2. Mikä on paras ensiapu kyyn pureman jälkeen?

Sekä ihmistä, koiraa että kissaakin voi hoitaa lopulta hyvin samankaltaisilla ohjeilla, jos kyy on purrut.

Paras ensiapu on olla mahdollisimman liikkumattomana, koska se voi ehkäistä myrkyn leviämistä elimistöön, Eläinklinikka Avecin eläinlääkäri Chita Wahlroos kertoo.

Koiralle, kissalle tai ihmisellekään ei tulisi antaa kyypakkausta ensiapuna kyyn puremaan.

Varsinkin riskiryhmäläisten eli lasten, vanhusten, raskaana olevien ja perussairaiden on syytä hakeutua hoitoon viipyilemättä, mutta myös terveen aikuisen tulee käydä lääkärissä, muistutti Bonusapteekin apteekkari Helena Jalonen MTV Uutisten kyyn pureman ensiapua ja hoitoa käsittelevässä artikkelissa.

Ainoastaan siinä tapauksessa, jos huomaa turvotusta kaulan alueella tai kielen juuressa, voi ensiavuksi kokeilla kyytablettia, sillä se sisältää kortisonia, joka voi auttaa äkilliseen hengitysteiden turpoamiseen, Wahlroos sanoo.

Tästä voit lukea lisää kyyn pureman vaatimasta ensiavusta ja hoidosta ihmisillä.

Katso video: Onko kyyn purema aina syy viedä koira tai kissa eläinlääkäriin?

1:42imgVideolla selviää myös, miksi kotoa löytyviä särkylääkkeitä ei saa antaa kyyn puremalle koiralle.

3. Saanko tappaa kyyn, jos haluan suojella lapsiani tai lemmikkiäni?

Luonnonsuojelulain mukaan kyytä ei saa tappaa kuin äärimmäisessä tilanteessa. Esimerkki äärimmäisestä tilanteesta olisi esimerkiksi se, jos kyy olisi päätynyt koiran aitaukseen tai alueelle, jossa pikku lapset puuhastelevat.

Jos kyyn tapaa mökkinsä tai kotinsa pihassa alkukeväästä tai -kesästä, kannattaa eläinlääkäri Johanna Raulion mukaan malttaa mielensä.

Kyyn reviiri on noin kilometrin mittainen. Jos alkukesästä tapaa kyyn pihallaan, on se todennäköisesti läpikulkumatkalla talvehtemispaikastaan kesäasuinalueelle, Raulio kertoi Huomenta Suomessa.

Raulio neuvoo siirtämään kyyn näissä tapauksissa pois pihastaan vain, jos sen poissiirtymistä ei voi odottaa. Raulio kuitenkin muistuttaa, että tutkimusten mukaan kyyn siirtäminen johtaa usein lopulta sen kuolemaan.

Jos kyy on siirrettävä, riittää alkukesästä yleensä se, että sen vie pois pihapiiristä. 

Jos kyyn taas tapaa pihassa keskellä kesää ja vaikuttaa siltä, että se on asettunut asumaan, pitää se siirtää reilun kilometrin päähän.

Jos siirto ei itse uskalla tehdä, voi paikalle pyytää asiaan perehtyneen osaajan.

Kyyt ovat aika rauhallisia ja luotettavia liikkeissään eli ne eivät sinkoile, mutta jos siirtoa ei itse uskalla tehdä, ei ole pakko.

Lue myös: Koiran käytös voi muuttua omituiseksi uintireissun jälkeen – syynä voi olla ikävä vaiva

4. Hyökkääkö kyy ihmisen tai koiran kimppuun?

Raulion mukaan tyypillisimmin ihmiset joutuvat kyyn puremiksi marjastaessaan.

Tyypillinen tapaturma on tilanne, jossa ihminen keskittyy mustikoihin tai puolukoihin. Kyy luottaa suojaväriinsä, minkä vuoksi ihminen ei huomaa sitä ja tarraa siihen kiinni. Siinä purema tulee helposti.Muuten kyy väistää luonnossa ihmistä ja muita eläimiä.

Se on pieni käärme ja helppo saalis esimerkiksi monille petolinnuille. Metsissä kyyt näkevät paljon enemmän ihmisiä kuin ihmiset kyitä, sillä suurin osa niistä pakenee ennen kuin ihminen ehtii tekemään havainnon.

Silloinkin, kun kyy puolustaakseen itseään puree ihmistä, on hyvin todennäköistä, ettei purema sisällä myrkkyä.

Vuosittain kyy puree noin 50–150 ihmistä ja yli puolet puremista ovat niin sanotusti kuivia eli kyy ei päästä hampaistaan myrkkyä. Tämä johtuu siitä, että myrkky on kyylle hyvin tärkeä resurssi, Raulio kertoo.

Raulion mukaan kyy säästelee myrkkyään saalistamista varten, sillä Suomessa kyyt elävät hyvin tiukoissa olosuhteissa.

Suomi on pohjoisin maa, jossa kyitä elää. Koska olosuhteet ovat tiukat, kyyt lisääntyvät vain joka toinen vuosi, kun muualla ne lisääntyvät vuosittain.

Lue myös: Eläinlääkäri kertoo, miksi ei antaisi koiralleen raakaa kanaa tai kalaa

5. Miksi kyy ei poistu paikalta, vaikka tömistelen maata?

Vaikka yleensä kyy poistuu mieluummin paikalta havaittuaan ihmisen, on tiineenä oleva naaraskyy poikkeus.

Se saattaa hyvinkin sitkeästi puolustaa omaa suojaisaa ja lämmintä paikkaansa, koska poikaset on tärkeä saada kehittymään ennen syksyn synnytystä. Lämmittelypaikka on kyylle tärkeä resurssi ja siksi naaras ei välttämättä poistu, vaikka tömistelisi maata, Raulio sanoo.

Miten hoitaa koiran hotspotia? Entä onko kyyn purema hengenvaarallinen?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella sukelletaan kesään liittyviin eläinuskomuksiin. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan myös ihotautilääkärin, ravitsemusterapeutin, seksuaalineuvojan ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Voiko järvestä saada syyhyn? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Lue myös: Syyt, joiden vuoksi lämpö ja helle voivat väsyttää – lääkäri neuvoo olemaan erityisen tarkka tässä tilanteessa

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Kesämyytit