Tällainen kyyn purema on koiralle vaarallisin – muista tärkeä ensiapuvinkki: "Hidastaa myrkyn etenemistä"

kyyn purema ja koira
Koiralla kyyn purema voi aiheuttaa kuonon, pään ja korvien turvotusta, vaikka purema itsessään ei olisi kohdistunut näille alueille.MTV, Eläinklinikka Avec ja Shuterstock
Julkaistu 24.06.2024 19:01
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Kyyn purema tappaa koiran vain harvoin, mutta kohtalokas purema on silti mahdollinen. Eläinlääkärin vinkit pureman varalle kannattaa painaa mieleen.

Kyyn purema koituu koiran kohtaloksi noin 3–10 kertaa tuhannesta tapauksesta, arvioi Eläinklinikka Avecin eläinlääkäri Chita Wahlroos.

Valitettavasti koiran koosta tai muista ulkoisista ominaisuuksista ei voi päätellä, kuinka vaarallinen purema lopulta koiralle on.

Pieni koko voi olla yksi tekijä, joka pahentaa myrkyn vaikutusta, mutta tärkeämpiä tekijöitä ovat koiran yksilöllliset immunologiset ominaisuudet sekä se, miten paljon ja miten voimakasta kyyn myrkky sattuu pureman hetkellä olemaan.

Lue myös: Koiran käytös voi muuttua omituiseksi uintireissun jälkeen – syynä voi olla ikävä vaiva

Puremakohdalla enemmän merkitystä

Vaikka voisi luulla, että kuonon tai pään alueelle osunut kyyn tokaisu olisi koiralle tai kissalle se kaikkein vaarallisin, tutkimusten mukaan näin ei ole.

–  Kyyn myrkyn pitkäaikaisvaikutukset ovat jostain syystä vakavammat, jos kyy puree lemmikkiä tassuun. Näin on todettu muutamissa eri tutkimuksissa, Wahlroos kertoo.

Koiralla kyyn purema voi aiheuttaa kuonon, pään ja korvien turvotusta, vaikka purema itsessään ei olisi kohdistunut näille alueille.

Yleisemmin kyy puree koiraa pään alueelle, koska koira kulkee kuono edellä haistellen, mutta koiralla on sellainen fysiologinen ominaisuus, että kaikki allergiset reaktiot aiheuttavat naaman turpoamista. Eli myös muut kuin kyyn myrkky voi aiheuttaa turvotusta.

Tästä syystä tulehduskipulääkettä ei saa antaa kyyn puremalle koiralle, Juttu jatkuu videon alla.

1:42img

Eläinlääkäri Chita Whalroos kertoo, miksi koira tulisi aina viedä eläinlääkäriin, kun kyy on purrut sitä.

Lue myös: Viilennätkö koiraasi kylmällä pyyhkeellä? Ei aina kannata

Ei kyypakkausta

Paras ensiapu niin koiran kuin kissankin kyyn puremaan on liikkumattomuus.

Se hidastaa myrkyn etenemistä elimistössä.

Eläinlääkärille kannattaa aina mennä, sillä siellä lemmikille on mahdollista antaa lääkkeitä, jotka voivat helpottaa kipua ja muita oireita sekä ennaltaehkäistä myrkyn vaikutuksia ja elimistön reaktioita myrkkyyn.

Tärkeää on muistaa, ettei kyypakkausta tule antaa koiralle, ellei koiran hengitys ole vaarantunut.

Jos purema aiheuttaa koiralle nopeasti voimakasta turvotusta ja hengitysvaikeuksia, silloin kyypakkauksen sisältämästä kortisonista voi olla apua, koska se laskee turvotusta, mutta rutiinisti sitä ei tulisi kyyn puremalle koiralle antaa.

Katso myös video: Tällä yksinkertaisella kikalla voit tunnistaa koiran nestehukan

1:03img

 Jos koiran ihon kimmoisuus tai elastisuus on heikentynyt, on jo kovempi nestehukka.

Lue myös: 19-vuotiaan Jennyn oudot oireet kuitattiin paniikkikohtaukseksi ja flunssaksi – punkin purema vei sporttisen nuoren tehohoitoon

Uhkaavatko pelottavat punkkitaudit myös koiraa? Eläinlääkäri vastaa

Miten johtuu hotspot ja miten sitä hoidetaan? Mistä tunnistaa koiran lämpöhalvauksen?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella sukelletaan kesään liittyviin eläinuskomuksiin. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan myös ihotautilääkärin, ravitsemusterapeutin, seksuaalineuvojan ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Voiko järvestä saada syyhyn? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Tuoreimmat aiheesta

Kesämyytit