Jos koronavirus etenee Suomessa seuraavalle tasolle, arki mullistuu: Kouluja suljetaan, tapahtumia perutaan ja joukkoliikenteen käyttöä kehotetaan vähentämään

9:58imgSuomessa on nyt 40 koronavirustartuntaa, joista lähes puolet Helsingissä – Näillä keinoilla pääkaupunki taistelee tautia vastaan
Julkaistu 11.03.2020 05:34
Toimittajan kuva

Tea Manninen

tea.manninen@mtv.fi

Suomessa koronaviruksen kanssa ollaan vaiheessa yksi, mutta vaihe numero kaksi on todennäköisesti edessä jo pian. Seuraavassa vaiheessa pitää alkaa välttää ihmisjoukkoja eikä ruuhkabusseissa kulkemista esimerkiksi suositella.

MTV Uutiset Live jatkaa aiheella keskiviikkona kello 10 jälkeen.

Suomessa on tähän mennessä todettu 40 koronavirustartuntaa, viime päivinä todettuja tartuntoja on tullut lisää noin kymmenen päivävauhdilla. Maailmanlaajuisesti tartunnan on saanut yli 118 000 ihmistä. Kiinassa taudin leviäminen vaikuttaa ainakin toistaiseksi rauhoittuneen, mutta tällä hetkellä korona leviää nopeimmin Euroopassa. 

Lue myös: Kaikki alkoi kuivalla yskällä: Helsinkiläismies, 38, kertoo lomalla saamastaan koronatartunnasta: "On ikävä fiilis olla vastuussa toisten ihmisten altistamisesta"

Italiassa todettuja tartuntoja on yli 10 000, Ranskassa, Espanjassa ja Saksassa kussakin yli 1 000. Ruotsissa koronatartuntojen määrä on noussut lyhyessä ajassa yli 350:n.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC seuraa tarkasti koronaviruksen leviämistä.

ECDC on luokitellut koronan viiteen eri vaiheeseen tai skenaarioon muun muassa sen mukaan, kuinka paljon tartuntoja on, onko tartuntaketju seurattavissa ja millaisiin toimenpiteisiin sen suhteen on ryhdyttävä. Skenaariot numeroitu nollasta neljään tilanteen vakavuuden mukaan.

Lue myös: Miten koronavirus tarttuu ja miten sitä vastaan voi suojautua? Nämä asiat jokaisen täytyy tietää koronasta!

Suomen tilanne ja seuraava vaihe

Suomi on tällä hetkellä vaiheessa yksi, joka tarkoittaa, että maassa on useita yksittäisiä tartuntoja ja virus on tarttunut ihmisestä toiseen, mutta tartuntaketju on edelleen seurattavissa eikä tauti leviä valtoimenaan.

Tavoitteena onkin estää viruksen leviäminen mahdollisimman tehokkaasti ja pitää ihmiset tietoisina siitä, kuinka he voivat itse estää taudin leviämistä ja välttää tartunnan saamista. 

Suurin osa Euroopan maista on tällä hetkellä vaiheessa yksi.

Lue myös: Näin koronavirus on levinnyt Suomessa: Katso tästä tartunnat ja ajantasainen tieto

Vaihe tai skenaario numero kaksi tarkoittaa sitä, että todettujen koronatapausten määrä kasvaa ja leviää paikallisesti nopeasti eikä tartuntaketjua pystytä enää selvittämään eli ei tiedetä keneltä kukin on tartunnan saanut.

ECDC arvioi, että muissakin Euroopan maissa tapahtuu koronan suhteen samanlaista leviämistä kuin mitä Italiassa on tapahtunut. Voi siis olla, että Suomessa siirrytään melko piakkoinkin vaiheeseen kaksi.

Lue myös: Ruotsissa mahdollisesti ensimmäinen koronan mysteeritartunta, joka ei liity ulkomaanmatkaan – kirjeenvaihtajan mukaan ilmapiiri maassa on nyt erittäin huolestunut

Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että niille alueille, joissa koronatapauksia olisi erityisen paljon, alettaisiin jakaa erityisohjeita, kuinka siellä pitää toimia. Suurten tapahtumien järjestämistä alettaisiin perua tai miettiä uusiksi eikä niihin ainakaan suositeltaisi osallistuttavan. Lisäksi kouluja ja päiväkoteja saatettaisiin sulkea ja ruuhkaisia julkisia kulkuvälineitä kuten junia ja busseja suositeltaisiin välttämään, ettei virus pääsisi leviämään entistä laajemmalle. 

Myös kaikenlaista ylimääräistä kontaktia muihin ihmisiin kehotettaisiin välttämään. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi kättelemisen ja suukottelun minimointia, etätöiden lisäämistä ja asiakastapaamisten suorittamista puhelimitse tai videoneuvottelujen kautta.

Lue myös: Tällaisia pakkokeinoja voidaan soveltaa sinuunkin yleisvaarallisen tartuntataudin levitessä – MTV otti selvää

Käytännöt tiukentuvat

Kolmannessa vaiheessa virus leviää maan sisällä jo tiettyjen alueiden ulkopuolelle ihmisestä toiseen ja terveydenhuoltojärjestelmät kuormittuvat entisestään. Käytännössä tämä tarkoittaa hyvin pitkälti samoja käytäntöjä kuin vaiheessa kaksi, mutta entistäkin tiukemmin.

6:38img

Nelosvaiheessa virus leviää jo valtoimenaan. Tässä skenaariossa terveydenhuoltokin alkaa jo heiketä, koska todennäköisesti myös suuri osa hoitohenkilökunnasta on saanut tartunnan.

Tässä, kuten kaikissa muissakin vaiheissa, tartunnan leviämistä pyritään ehkäisemään kaikin keinoin, mutta se on jo hyvin hankalaa.

Tilanne elää jatkuvasti

ECDC huomauttaa, että kyseessä on mahdollisia skenaarioita, jotka eivät välttämättä etene jokaisessa maassa numerosta nolla numeroon neljä.

Tilanne elää vahvasti ja esimerkiksi viruksen keskiössä olleessa Kiinan Hubeinin maakunnassa on jo alettu höllätä liikkumisrajoituksia, joita sinne on aiemmin asetettu.

Lue myös: Merkittävä koronakäänne Kiinassa: Vähiten tartuntoja sitten epidemian alun – viruksen syntysijoilla höllennetään jo liikkumisrajoituksia

Italiassa puolestaan tilanne elää huonompaan suuntaan ja maassa on julistettu liikkumisrajoituksia koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Italialaisia on pyydetty pysymään kotonaan, joukkokokoontumiset on kielletty, urheilutapahtumat on peruttu, häitä ja hautajaisia ei järjestetä seuraaviin kolmeen viikkoon ja ravintoloiden pitää sulkea ovensa viimeistään kuudelta illalla, elleivät he pysty pitämään asiakkaita vähintään metrin päässä toisistaan.

Lue myös: Häät ja hautajaiset kielletään ja koulut menevät kiinni, kun Italia pyrkii pysäyttämään koronaviruksen leviämisen

Italian armoton valinta: Sairaalat täynnä, hoito keskitetään potilaisiin, joilla on suurin mahdollisuus jäädä henkiin – itkuun purskahtelevat työntekijät ovat äärimmilleen kuormitettuja

Italian koronakuolemat räjähtivät käsiin: Maasta raportoidaan liki 170 uutta kuolemantapausta vuorokauden ajalta

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus