Näin koronatoimet uuvuttivat opiskelijat: "Olisi kannattanut miettiä etukäteen, kuinka paljon tuhoa etäopiskelulla saa aikaiseksi"

10:17imgKatso video: Mitkä asiat ovat saaneet opiskelijat uupumaan selvästi aiempaa enemmän?
Julkaistu 07.02.2022 06:01
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Toimittajan kuva

Ripsa Koskinen-Papunen

ripsa.koskinen-papunen@mtv.fi

@RipsaKP

Opiskelijoiden kuormitus ja huoli omasta jaksamisesta on kasvanut selvästi. Koronapandemian aiheuttamalla tilanteella on tähän selvä vaikutus.

Esimerkiksi puolet tekniikan alan opiskelijoista kertoo tuoreen selvityksen mukaan olevansa melko usein tai jatkuvasti huolissaan omasta jaksamisestaan. Edellisvuoden vastaavassa selvityksessä huolestuminen jaksamisesta oli selvästi vähäisempää.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Tekniikan Akateemisten tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh kertoo, että kuormitusta on lisännyt koronan aiheuttama tilanne ja etäopiskelu.

– Monet ovat kokeneet todella raskaaksi sen, että on joutunut yksin omassa pienessä huoneessa suorittamaan opintoja. On jäänyt puuttumaan se tuki, jota saa muilta opiskelijoilta ja yliopiston henkilökunnalta. Etäviritelmät eivät ole sama asia.

Lue myös: THL:n Salminen kritisoi vahvasti koronakriisin hoitoa HS:n haastattelussa: "Minua suoraan sanoen sapettaa"

Yhteiskunta hylkäsi

Tamperelainen opiskelija Johanna Rita koosti tositarinoista kirjan Melkein elämää, jossa koronapandemian ajasta kerrotaan juuri korkeakouluopiskelijoiden näkökulmasta. 

Ridan mukaan hyvin moni kirjaan haastatelluista koki yhteiskunnan hylänneen heidät.

– Paljon on ollut esillä se, että on tärkeä pitää peruskoululaiset ja toisen asteen opiskelijat lähiopetuksessa, mutta korkeakouluopiskelijoiden kohdalla tuntuu menevän jokin maaginen raja. Heille oli tullut hyvin vahva tunne siitä, että yhteiskuntaa ei yksinkertaisesti kiinnosta heidän hyvinvointinsa.

Ridan mukaan korkeakouluopiskelijoita varten tulisi lisätä merkittävä määrä mielenterveyspalveluiden resursseja, jotta pandemia-ajan aiheuttamia haittoja voisi alkaa korjata. 

Kirjailijan mukaan ongelmiin olisi kuitenkin pitänyt puuttua jo paljon aiemmin.

– Ylipäätään olisi kannattanut miettiä etukäteen, kuinka paljon tuhoa sillä saa aikaiseksi, kun korkeakouluopiskelijat pidetään koko ajan etäopetuksessa.

Katso Susanna Bairohin ja Johanna Ritan haastattelut kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.          

Tuoreimmat aiheesta

Korkeakoulu