Unohtuuko palovaroittimien testaus usein? Lue asiantuntijoiden vinkit kodin turvallisuuteen!
– Eniten kodin turvallisuudessa itseäni mietityttää paloturvallisuus. Onko elektroniikkalaitteita jäänyt sammuttamatta, jäivätkö kännyköiden laturit seinään, onko kahvinkeitin sammutettu? Tulipalo ei valitse taloa, toisin kuin murtovaras, Sector Alarmin asentaja Sami Korhonen sanoo.
Mikä on Sector Alarm?
- Perustettu Norjassa 1989
- Tarjoaa turvallisuuspalveluja kotitalouksille ja pienyrityksille
- Pohjoismaiden toiseksi suurin alallaan
- Tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja kodin suojaamiseen tulipalon, murron tai vesivahinkojen varalle riippumatta siitä onko asukas kotona, töissä tai lomamatkalla.
Myös turvallisuusalan asiantuntijat pohtivat asioita, joita moni tavallinen ihminen miettii työpäivän aikana: onko kotona kaikki hyvin, jäikö silitysrauta sittenkin päälle?
– Ihmiset usein jättävät kännyköiden laturit seiniin päiväksi. Moni jättää tiski- tai pesukoneen vesihanan auki, ja mahdollisesti myös koneen päälle, kun lähtee kauppaan, tai jopa töihin, Korhonen jatkaa.
Kotona palovaroittimien asennus ja testaus on tärkeää. Varoittimia täytyy myös olla sopiva määrä asunnon kokoon nähden.
– Esimerkiksi tilanteessa, jossa ostetaan uusi talo ja lukot ovat peräisin parinkymmenen vuoden takaa, olemassa olevien avainten määrää ei voi tietää kukaan, Sector Alarmin operatiivinen johtaja Anssi Mäkitalo kuvaa.
Murtoja voi ennaltaehkäistä jo hälytinjärjestelmästä kertovalla näkyvyydellä.
Testaa, kuinka turvallinen kotisi on – voit voittaa upean palkinnon!
– Murron yhteydessä saatu hälytys auttaa lisäksi ennaltaehkäisemään muita vahinkoja. Jos esimerkiksi ikkuna rikotaan kovalla pakkasella, on vaara, että putket jäätyvät tai sadesäällä ikkunasta sataa pahimmassa tapauksessa sisään, Mäkitalo kuvaa.
Tulipalotilanteessa savu on pääsääntöisesti liekkejä suurempi vaara asukkaille. Siksi myös riittävä määrä savuilmaisimia on tärkeä suojautumiskeino. Alta löydät muita vinkkejä kodin turvallisuuden parantamiseen!
Asiantuntijoiden vinkit: Suojaa kotisi näin!
Vinkkejä antoivat Sector Alarmin operatiivinen johtaja Anssi Mäkitalo, talousjohtaja Maria Tevajärvi, hälytysjärjestelmien ja turvalaitteistojen asentajat Sauli Marila ja Sami Korhonen.
Arjessa:
- Hanki toimiva hälytinjärjestelmä ja pidä se aina kytkettynä, kun olet poissa. Kotona-tila on hyvä pitää kytkettynä myös esimerkiksi öisin.
- Murtoja voi ennaltaehkäistä jo näkyvyydellä, eli hälytysjärjestelmästä kertovilla tarroilla ja kylteillä.
- Lukitse ovi, käytä turvalukkoa!
- Tarkista kaikki ovet, ennen kuin lähdet kotoa.
- Huolehdi siitä, että piha on asutun näköinen, eli että ruoho on leikattu tai lumet luotu.
- Pidä kodin lukitus ajan tasalla. Lukitus olisi hyvä vähintäänkin sarjoittaa uudestaan kun koti vaihtaa omistajaa.
- Ei vara-avainta ovimaton alle!
- Älä mainosta poissaolojasi sosiaalisessa mediassa.
- Varmista myös pidemmän poissaolon aikana, että sinulla riittävä määrä savuilmaisimia kotonasi. Tulipalo voi syttyä myös poissaolon aikana.
- Kytke kaikki sähkölaitteet pois päältä, mikäli mahdollista. Pidemmän poissaolon aikana on hyvä sulkea myös vesilinja, mikäli mahdollista. Tällöin mahdollinen putkivuoto ei tapahdu poissa ollessasi.
Erityisesti matkan aikana:
- Hanki toimiva hälytysjärjestelmä. Pidä se kytkettynä matkan ajan.
- Koti kannattaa pitää asutun näköisenä. Esimerkiksi smart plugien eli älykkäiden pistorasioiden avulla voi ajastaa valoja tai vaikka tv:n päälle iltaisin.
- Ilmoita naapureille, että olet lähdössä pois vähäksi aikaa, jotta he osaavat tarkkailla kotiasi kutsumattomien vieraiden varalta.
- Pyydä naapuria tai tuttua tyhjentämään välillä postilaatikkosi. Täysi postilaatikko on varkaille merkki tyhjästä asunnosta.
- Vaihtoehtoisesti keskeytä postinjakelu.
- Pyydä naapuria tai tuttua tekemään lumityöt oven edustalta, jotta talo näyttää asutulta.
- Voit ilmoittaa ystävällesi että olet lähdössä esimerkiksi lomalle, mutta liiallinen huutelu sosiaalisessa mediassa tyhjästä asunnosta voi kantautua myös väärille osapuolille.