Ystävät kuvailevat Sipoossa heinäkuussa entisen esimiehensä ampunutta miestä älykkääksi ja matemaattisesti lahjakkaaksi, mutta myös pitkävihaiseksi. Tuttujen mukaan mies oli myös valmistautunut poikkeuksellisella tavalla mahdollisiin kriiseihin.
34-vuotias Mikko Loimula ampui teloitustyyliin entisen esimiehensä Sipoon Söderkullassa viime vuoden heinäkuussa. Epäilty työskenteli eläkevakuutusyhtiö Ilmarisessa salkunhoitajana ja uhri sijoitusjohtajana. Epäilty irtisanoutui yhtiön palveluksesta vuonna 2016.
Epäilty kuoli muutamia päiviä myöhemmin poliisioperaation aikana omassa asunnossaan. Kun poliisit tulivat ottamaan hänet kiinni, hän ampui poliiseja oven läpi. Tilanne päättyi, kun epäilty teki itsemurhan. Koska epäilty on kuollut, juttu ei etene syyttäjälle eikä oikeuteen.
Lue myös: Tällaisella järeällä aseella Sipoon murhaaja tulitti sokkona poliisia kohti – poliisin liivit vaurioituivat sirpaleista
Ystävät kuvailivat luotettavaksi ja itsevarmaksi
Poliisin esitutkintamateriaali tapauksessa tuli julkiseksi perjantaina. Teon motiivina näyttää olleen töissä koettu katkeruus esimiestä kohtaan muun muassa palkkauksen suhteen.
Esitutkinnan aikana oli haastateltu useita epäillyn ystäviä ja kollegoita.
– Mikko on aina ollut luotettava, lojaali ja hyvä ystävä, eräs kommentoi.
– Mikko oli hyvin analyyttinen kaveri ja vaikutti tietävän paljon eri asioista. Minusta Mikko oli rehti, suoraselkäinen ja avulias kaveri, toinen muistelee rauhallisena pitämäänsä miestä.
Hänen kuvailtiin toisaalta olevan toisinaan hieman poissaoleva. Myös hänen itsevarmuutensa muistettiin.
– Jotenkin hänestä näki, että hänellä on vahva usko itseensä ja hänestä tulee menestyvä.
Ystäville teko tuli yllätyksenä, koska monien mielestä hän oli ollut irtisanoutumisen jälkeen vapautuneempi ja hyvällä tuulella.
Koki tulleensa petetyksi töissä
Useiden kuulustelujen kertomuksissa tulee ilmi, että miehen ongelmat alkoivat uuden esimiehen tultua tehtävään. Mies koki tulevansa epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi.
– Mikon kuvauksen mukaan työpaikalla alkoi esiintyä kiusaamista, epäreilua kohtelua, syrjimistä tämän esimiehen toimesta.
Mies koki, että esimies sai tehtävänsä väärin perustein ja ohitti tämän palkankorotuspyynnöt. Palkka-asioita enemmän miestä tuntui kuitenkin vaivaavan tunne vääryydestä. Miehen oikeudentaju on kuultujen mukaan voimakas.
– Mikkoa tässä asiassa vaivasi siis lähinnä se, että hänen luottamuksensa petettiin tämän esimiehen toimesta täysin. Mikolle luottamus, oikeudenmukaisuus ovat äärimmäisen tärkeitä.
Lue myös: Mies teloitti pomonsa – kylvettiinkö Sipoon murhaajan katkeruuden siemen tässä palkkaneuvottelussa? "En ikinä uskoisi, että esimies voi sanoa..."
"Olisi ehkä antautunut..."
Heidän mukaansa teko tuli yllättäen, sillä mies oli avoin, reipas, puhelias ja tuli toimeen tuttujen ja vieraiden kanssa. Hänen ystävänsä uskookin tilanteen jostain syystä kärjistyneen dramaattisesti.
Hänen ystävänsä tunnisti miehen uutisesta, jossa kerrottiin poliisin operaatiosta helsinkiläiseen kerrostaloasuntoon. Samalla hän tunnisti myös Sipoon murhan uhrin ja palaset loksahtivat paikalleen. Hän yritti vielä soittaa ystävälleen.
– Jos olisin tavoittanut Mikon puhelimella, hän olisi kuunnellut minua ja ehkä antautunut, ystävä uskoo.
– Tapaus on äärettömän surullinen kaikille osapuolille. Mikään ei oikeuta Mikon tekemää murhaa, mutta tässä tapauksessa nähdäkseni on vain uhreja.
Mies oli lainannut teossa käytetyn aseen äänenvaimentimen ystävältään ja kokeillut, millä ammuksella siitä lähtee vaimein ääni.
"Hän ei lähde vankilaan, vaan surmaa itsensä"
Miehen ystävä kertoi miehen laittaneen ihmiset ominaisuuksien perusteella arvojärjestykseen. Hänestä taitavimman ja kyvykkäimmän piti olla johdossa. Hänestä tuntui, että uusi esimies jätti raa'an osaamisen sivuun rekrytoinneissa.
– Mikolle oli jäänyt sellainen kuva, että [uuden esimiehen] tulon myötä rekrytointipolitiikka muuttui siten, että siellä alettiin suosia suomenruotsalaisia.
Mies piti myös palkkausta epäoikeudenmukaisena, ja oli hankkinut työtovereidensa verotiedot perusteeksi palkankorotusvaatimuksilleen. Hän halusi töissä suurempaa roolia ja lisää palkkaa.
– Irtisanoutumiseen liittyi pettymys yhteiskuntaan. Ensin se huijaa opiskelemaan, hakemaan töitä ja tekemään töitä ja palkaksi saa vittuilua. En ihan ymmärtänyt asiayhteyttä, hänen ystävänsä pohti.
– En osaa suoraan sanoa miksi Mikko on mennyt tekemään tällaista mistä häntä epäillään. Mikko pystyi kyllä todella hyvin peittämään tunteensa.
Eräs ystävä muisteli, että mies oli kerran kuvaillut esimiestään psykopaatiksi ja todennut tulleensa sellaiseen tulokseen, että sellaiset ihmiset pitäisi "poistaa täältä".
– Mikko on ollut aina hyvin kylmäpäinen ja määrätietoinen kaikessa mitä hän tekee. Uskoisin, että Mikko on laskelmoinut senkin asian niin, että jos hän kaikesta huolimatta jää poliisille kiinni tästä teosta, niin hän ei lähde vankilaan, vaan surmaa itsensä.
– Mikko oli hyvin kiinnostunut politiikasta, isänmaasta ja muutenkin yhteiskunnallisista asioista.
Varautui mahdollisiin kriiseihin äärimmäisellä tavalla
Vaikka mies oli viranomaismyönteinen, oli hän jotenkin pettynyt yhteiskuntaan.
– Siksi hän ei voinut perustaa yritystä, ettei tarvitse maksaa veroja.
– Mikko oli todella perusteellinen ihminen, hän saattoi joskus suuttua jollekin ihan ulkopuoliselle pienestä syystä. Ja hän oli sitten pitkävihainen. Mikko oli sellainen, että hän joko piti jostain tai ei.
Mies oli myös varautunut poikkeuksellisella tavalla kriiseihin. Häntä huoletti pakolaiskriisin myötä tulevat maahanmuuttajat ja Isis sekä Venäjän hybridiuhat ja informaatiovaikuttaminen. Kreikan kriisin aikaan hän pelkäsi maailmantalouden luhistuvan, ja nosti sen takia tuhansia euroja käteistä ja hamstrasi ruokaa kotiinsa.
– Arvioisin hänen ostaneen Digestiveä ja öljyistä tonnikalaa varmaan kuukauden tarpeeseen, ystävä arvioi.
– Siihen varusteluun kuului aseita ja ammuksia, jos tulee täydellinen epäjärjestys ja hän pystyisi siten puolustamaan omaa elinpiiriään. Hän koki, että jos järjestelmä luhistuu, hänen pitäisi pystyä puolustamaan itse itseään.
Katseli luotiliivejä töissä
Eräs ystävä sanoi, että kun kuuli miehen esimiehen kuolemasta, tuli hänen ystävänsä välittömästi mieleen.
– Mikossa oli tiettyä ehdottomuutta, aseharrastus ja se kuinka vihainen hän osasi olla.
Entinen työkaveri muisti hänet älykkäänä ja matemaattisesti hyvin lahjakkaana. Maanpuolustus kiinnosti häntä kovasti. Pientä keskustelua oli herännyt siitä, kun työtoveri oli huomannut miehen katselleen luotiliivejä töissä.
– Hänen tapansa vain oli mennä erittäin syvälle keskusteluissa ja mietinnöissään.