Sipoossa viime kesänä tapahtuneen sijoitusalan johtajan henkirikoksen tutkinta on valmistunut. Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen salkunhoitajana toiminut mies ampui pistoolilla entisen esimiehensä Sipoon Söderkullassa tämän asunnossa viime heinäkuussa.
Epäilty kuoli poliisioperaation aikana omassa asunnossaan elokuussa. Kun poliisit tulivat ottamaan hänet kiinni, hän ampui poliiseja oven läpi. Tilanne päättyi, kun epäilty teki itsemurhan.
Koska epäilty on kuollut, juttu ei etene syyttäjälle eikä oikeuteen.
Nyt julki tulleesta esitutkintamateriaalista käy ilmi, että mies oli asentanut kaksi kappaletta magneetilla kiinnitettäviä seurantalaitteita työkaverinsa autoon. Poliisi tutki tekoa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluna.
Mies oli myös seurannut esimiehensä liikkeitä tarkkailemalla sekä autoon kiinnitetyllä seurantatekniikalla. Yksi seurantalaite oli ollut sijaintitietojen perusteella kiinni ajoneuvossa yli kuukauden ennen henkirikosta. Laite oli kytketty pois päältä heti teon jälkeen.
Teknisessä tutkinnassa selvisi, että seurantalaitteiden ohjausviestejä oli kuitenkin lähetetty miehen puhelimista jo maaliskuusta 2017 alkaen. Tästä poliisi päätteli, että mies olisi suunnitellut tekoa jo pidemmän aikaa.
Lue myös: Poliisi avaa mahdollisia motiiveja MTV:lle: "Sipoon murhaaja koki, ettei hänelle maksettu töistä yhtä paljon palkkaa kuin muille"
Työkaveri oli kolme vuotta samassa tiimissä
Miehen työkaveri oli ollut kolme vuotta samassa tiimissä. Poliisin kuulustelema työkaveri kertoi, että hänellä ei kuitenkaan ollut erityisiä riitoja tai erimielisyyksiä esimiehensä ampuneen miehen kanssa. Hän oli saanut vaikutelman, ettei salkunhoitajana työskennellyt mies oikein pitänyt hänestä.
Hän ei ollut myöskään tavannut alkuvuonna 2016 Ilmariselta irtisanoutunutta miestä sitten miehen lähdön eikä osannut kertoa mitään syytä sille, miksi tämä olisi asentanut hänen autoonsa seurantalaitteita.
Poliisi kyseli työkaverilta myös epäillyn käytöksestä ja irtisanoutumissyystä työpaikalta. Työkaverin mukaan esimiehensä ampuneella miehellä oli kouluttava asenne muita kohtaan työpaikalla.
– Hän myös haki meistä muista verotustietoja ja käytti niitä omissa palkkaneuvotteluissaan ... Hän taisi ajatella, että häntä ei arvosteta ja hän lähtee parempiin hommiin, mutta sitten niitä ei tainnut ollakaan tarjolla.
Poliisin tietojen mukaan mies ei ollut irtisanoutumisensa jälkeen vakituisessa työsuhteessa.
Työkaveri laittoi merkille, että mies hermostui, kun he naureskelivat MV-julkaisulle, jonka perustaja tuomittiin muun muassa kunnianloukkausrikoksista.
– Se tuntui todella oudolta, koska meidän alalla pitää koko ajan hakea objektiivista tietoa eri lähteistä ja sen lehden seuraaminen on todella kaukana siitä, työkaveri sanoi.
Hänen mielestään oli todella vaikea löytää perusteita, miksi mies olisi halunnut hänet hengiltä.
Poliisi lopetti valmistelurikoksen tutkinnan epäillyn kuoltua.
Lue myös: Sipoon murhan uhri oli pidetty esimies – työnantaja yllättyi tekijän katkeruudesta miestä kohtaan: "Mitään ongelmia ei näkynyt ulospäin"
Oli tyytymätön esimieheensä
Esimiehen tappamiselle poliisi ei löytänyt mitään muuta syytä tapahtuneelle kuin epäillyn tyytymättömyys uhriin esimiehenä.
Rikoksesta epäilty ja uhri eivät olleet tekemisissä epäillyn Ilmariselta irtisanoutumisen jälkeen, eikä heidän väliltään löytynyt mitään yhteydenpitoa. Tyytymättömyydestä kertoivat muun muassa epäillyn lähipiiri ja hänen itse lähettämänsä sähköposti.
Vuonna 2016 lähettämässään esitutkintamateriaaliin liitetyssä sähköpostissaan mies kertoo, että oli tyytymätön palkkaansa. Hän oli ottanut asian puheeksi esimiehensä, myöhemmin henkirikoksen uhriksi joutuneen miehen kanssa.
– Argumentoin esimiehelleni, että palkkani on sama kuin neljä vuotta sitten, jolloin olin tiimin juniorein, nyt vanhimmasta päästä ainakin kokemukseltani ja tiimissäoloajaltani, mies sanoo.
Hän kertoo sähköpostissaan, että esimies oli hänen tulkintansa mukaan luvannut hänelle palkankorotuksen, jota hän ei kuitenkaan saanut. Sähköpostin mukaan esimies oli muun muassa todennut, että nykyinen palkka on linjassa vastuiden, tehtävien ja tavoitteiden kasvun kanssa ja aloituspalkka on itse asiassa saattanut olla liian korkea.
– Tämä tuntui asialta, jota en ikinä uskoisi, että esimies voi sanoa ... tämä sai tuntemaan, että tilanne on muodostunut kestämättömäksi, epäilty kirjoittaa.