Sjögrenin syndroomaa on hankala diagnosoida, sillä oireet voivat viitata moneen eri vaivaan. Kun diagnoosi tehdään, hoidot räätälöidään tapauskohtaisesti.
– Sjögrenin syndrooman asteita ja oireita on hyvin eritasoisesti eri ihmisillä, Diacorin johtava lääkäri Sari Anthoni sanoo Studio55.fi-lähetyksessä.
Sairautta ei saa parannettua lääkkeillä, mutta lääkkeiden avulla oireita voidaan lievittää, ja sairautta voidaan hidastaa pyrkimällä pysäyttämään krooninen tulehdusprosessi.
Koska tautitapaukset ovat yksilöllisiä ja eriasteisia, hoito räätälöidään aina tapauskohtaisesti. Suun ja silmien kuivuutta lievittämään voidaan käyttää esimerkiksi keinokyyneliä, sylkeä lisääviä pastilleja ja vedenjuontia.
Vaikeammissa tautimuodoissa voidaan käyttää kortisonihoitoa ja solusalpaajia. Hankalimmissa tapauksessa voidaan turvautua biologisiin lääkkeisiin.
– Parantavaa hoitoa ei ole vielä, mutta sen kanssa toki pärjää lääkityksillä.
Diagnoosin saaminen hidas prosessi
Oikean diagnoosin saaminen on tärkeää, jotta oireita osataan hoitaa oikeanlaisilla hoitotoimenpiteillä.
Sjögrenin syndrooman diagnoosin saaminen kestää keskimäärin seitsemän vuotta, sillä tyypillisimmät oireet voivat viitata useaan eri sairauteen, eikä Sjögrenin syndroomaa osata aina epäillä ensimmäisenä.
– Jos ajattelee näitä Sjögrenin syndrooman oireita, esimerkiksi väsymystä, sehän voi viitata ihan mihin tahansa, vaikka pahanlaatuiseen kasvaimeen tai kilpirauhasen vajaatoimintaan.
Millaisia oireita Sjögrenin syndroomaan kuuluu? Miten se diagnosoidaan? Katso koko lähetys!