Näin Lindtman ja Kiuru kommentoivat SDP:n jäsenäänestystä – "Kyse on arvoista"

SDP:n todennäköinen tuleva puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi MTV Uutiset Livelle ennen varsinaisen puoluekokouksen alkua huomaavansa, että päivä alkaa jännittää.

Lindtmanin mukaan kenttäkierros toisen puheenjohtajaehdokkaan Krista Kiurun kanssa "oli tarpeen". Lindtman korosti haastattelussa sitä, että ensimmäistä kertaa SDP:n historiassa jäsenistöltä kysyttiin neuvoa puolueäänestyksessä.

– Väkeä oli hyvin paikalla eri maakunnissa. Uskallan sanoa, että myös keskustelut olivat hyviä. On totta, ettei suuria asiakysymyksiä tai myöskään suuria konkreettisia linjaeroja ei tullut esiin. Opittiin tuntemaan hyvin toistemme ajattelua ja keskustelimme asioista, jotka kiinnostavat puolueväkeä.

Lindtman sanoo olevansa sitoutunut puolueen jäsenäänestyksen tulokseen.

– Voin sen tässä sanoa, että jos on prosenttikin enemmän kilpakumppanilla, niin menen puhujanpönttöön ja kerron toivovani jäsenvaalin ykkösen tulevan valituksi puheenjohtajaksi.

Lindtmanin mukaan hallituksen toimet pesäeron tekemiseksi syrjintään eivät herätä luottamusta. Luottamus ministereihin ei ole kesän aikana lisääntynyt, Lindtman lisää.

– Mitä tiedonantoon tulee, siellä on toki hyviäkin asioita. Mikään tavoite tai teksti ei voi korvata tai korjata sitä, että maan korkeimmat vallanpäättäjät tekevät niin yksiselitteisen eron syrjintään, ettei siitä jää mitään epäselväksi.

– Teemme päätöksen, kun eduskunta ensi viikolla kokoontuu, miten toimimme näissä mahdollisissa epäluottamusäänestyksissä.

Kiuru: Kyse on arvoista

Puheenjohtajaksi pyrkivä Kiuru sanoo, että puheenjohtajavaalissa puoluekokous on nyt toissijainen toimija.

– Lähdin tähän ehdokkuuteen nimenomaan siksi, että kenttä pystyisi äänestämään. Uskon, että on järkevää kunnioittaa sitä lopputulosta, joka sieltä tulee.

Kiurun mukaan "on selvää, että moni olisi varmasti jättänyt väliin" kenttäkiertueen, sillä Lindtmania on pidetty niin vahvana ennakkosuosikkina SDP:n seuraavaksi puheenjohtajaksi.

– Ilman vaalia emme pysty uskottavasti käymään keskustelua siitä, mihin SDP on menossa. Kyse on arvoista.

Kiurun mukaan SDP:n kannattajille ei ole tullut yllätyksenä, että puolueella on vaikea suhde perussuomalaisiin. 

– SDP:n arvopohja on kovin erilainen suhteessa perussuomalaisiin. Kyllä, jo ennen vaaleja Sanna Marin totesi, että tuon porukan kanssa meillä on vaikeuksia mennä yhteiseen hallituspohjaan.

– Sitä kovasti arvosteltiin lehdistön ja muiden toimijoiden toimesta. Minusta oli tärkeää, että ennen vaaleja tiedettiin perussuomalaisten arvopohja ja tehtiin selväksi, ettemme mene samaan hallitukseen. Loppu on historiaa.

Kolmipäiväisen kokouksen aikana puolueelle valitaan myös uusi varapuheenjohtajisto, puoluesihteeri, puoluehallitus ja puoluevaltuusto.

SDP:n puoluekokous järjestetään kolmen vuoden välein.

Lue myös:

    Uusimmat