SDP:n varapuheenjohtajiksi valittiin Nasima Razmyar, Niina Malm ja Matias Mäkynen

MTV Uutiset seurasi SDP:n puoluekokousta Jyväskylässä. Kokouspaikalla ovat olleet yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ja politiikan toimittaja Antonia Berg.

SDP:n varapuheenjohtajisto on valittu. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Nasima Razmyar, toiseksi varapuheenjohtajaksi Niina Malm ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Matias Mäkynen.

Myös kansanedustaja Ilmari Nurminen tavoitteli varapuheenjohtajuutta, mutta hän ei tullut valituksi.

Malm ja Mäkynen toimivat myös edellisessä puheenjohtajistossa varapuheenjohtajina. Razmyar sai 883 ääntä, Malm 793 ääntä ja Mäkynen 774 ääntä. Nurminen sai 434 ääntä.

–  Mieletöntä, meillä on upea joukkue, Razmyar sanoi.

Aiemmin tänään SDP:n uudeksi puoluesihteeriksi valittiin Mikkel Näkkäläjärvi. Hän sai äänestyksessä 257 ääntä. Hanna Kuntsi sai 170 ääntä. Tyhjiä ääniä annettiin 57.

Näkkäläjärvi on PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö ja Demarinuorten entinen puheenjohtaja.

Puoluevaltuuston puheenjohtajaksi valittiin Piia Elo. Hän sai 276 ääntä.

Puoluevaltuuston puheenjohtajaksi oli ehdolla myös entinen ministeri ja puolueen entinen varapuheenjohtaja Ville Skinnari, joka sai 201 ääntä.

Kaksi ehdokasta luopui puoluesihteerikisasta

Perjantaina puolue valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Antti Lindtmanin. Hän seuraa tehtävässä Sanna Marinia, joka ei hakenut jatkokaudelle. Lindtmanin valintaan ei liittynyt yllätystä, sillä se näytti jo etukäteen varmalta. 

Alun perin puoluesihteerin paikkaa tavoitteli lauantaina neljä ehdokasta, mutta kaksi ehdokasta luopui kisasta, sillä tuore puolueen puheenjohtaja Lindtman kertoi kannattavansa Näkkäläjärveä tai Kuntsia.

Näkkäläjärvi sanoi lauantaiaamuna, ettei ei ole täysin ennenkuulumatonta, että  puheenjohtajalla on oma arvio valinnasta.

– Aika paljon on nyt keskusteltu myös elokuun aikana siitä, että olisi hyvä että puheenjohtaja ja puoluesihteeri olisi toimiva työpari. Siinä mielessä en lähde nyt arvioimaan puheenjohtaja Lindtmanin ratkaisua tässä, Näkkäläjärvi sanoi.

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma sanoi näkevänsä, että Lindman haluaisi puheenjohtajana rakentaa sellaista puoluesihteerin tehtävää, jossa päätehtävänä on uusien ihmisten saaminen liikkeeseen.

– Siltä pohjalta ymmärsin, että hän laittoi kaksi ehdokasta esille, joilla on tällä alueella hyvä uskottavuus ja se on ihan laillinen logiikka, Heinäluoma sanoi.

Vatanen luopui raskain mielin

Kaisa Vatanen vaikutti kritisoivan omassa puoluesihteerikisan esittelypuheenvuorossaan sitä, että Lindtman kertoi oman suosikkinsa puoluesihteeriksi.

Vatanen sanoi puheessaan, että ei voi ajatella suurempaa kunniaa kuin palvella hänelle rakasta liikettä puoluesihteerinä.

–  Puolueen puheenjohtaja on kuitenkin eilen kertonut toiveestaan puoluesihteeristä, Vatanen sanoi.

Hänen mukaansa puoluekokouksen järjestyssäännön mukaan puheenjohtaja- ja puoluesihteerivaaleihin ei tehdä vaalivaliokunnan suosituksia. Vatanen sanoo, että tämä on ollut käytäntö jo yli vuosikymmenen.

–  Mutta tästä huolimatta, toverit, jokaisen ehdokkaan on kuitenkin pohdittava omalta osaltaan suhtautumistaan tähän toiveeseen. Kyse on puoluejohdon hedelmällisestä ja tehokkaasta yhteistyöstä (pääministeri Petteri) Orpon (kok.) hallituksen ohjelman toteutumisen estämiseksi. Suomi tarvitsee vahvan SDP:n. Raskain mielin totean, että en ole käytettävissä SDP:n puoluesihteeriksi, hän sanoo.

Näkkäläjärvi: "Kevät 2019 poliittisen uran rankin"

Näkkäläjärvi sanoi esittelypuheenvuorossaan, että niin politiikassa kuin elämässä on vuorenhuippuja ja aallonpohjia.

–  Toiminta sosialidemokraattisessa liikkeessä on tarjonnut minulle monta unohtumatonta hetkeä, mutta näyttänyt minulle myös niitä päiviä, jolloin aurinko ei paista.

Hän sanoo, että jokainen päivä on kuitenkin kasvattanut.

–  Kevät 2019 oli minulle poliittisen urani rankin kokemus. Viikon raju julkinen myllytys, josta voin syyttää vain itseäni. Ymmärrettävää suuttumusta ja epäuskoa. Ja myös vahingoniloa: SDP:n nousevan tähden poliittinen ura on ohi, ilkuttiin, hän sanoo.

Näkkäläjärvi viittaa siihen, että vuoden 2019 keväällä hänen menneisyydessä tekemänsä rikokset nousivat julkisuuteen.

Näkkäläjärvi sai tuomion eläinsuojelurikoksesta, vahingonteosta ja kotirauhan rikkomisesta vuonna 2006, kun Näkkäläjärvi tunkeutui kaveriporukan kanssa inarilaisnaisen mökkiin ja tappoi mökissä olleen aikuisen kissan.

Lisäksi Näkkäläjärvi on saanut tuomion rattijuopumuksesta, johon hän syyllistyi 20-vuotiaana. Hän ei ollut kertonut tuomioistaan puolueelle.

"Virheistä opittava"

Näkkäläjärvi sanoo pohtineensa, onko politiikka sittenkin vain muita varten. Hänen mukaansa tuohon viikkoon kuului kuitenkin myös korvaamattoman tärkeää kannustusta.

–  Lukemattomat ihmiset ottivat yhteyttä ja sanoivat, että älä vain anna periksi. Näytä, että elämänsä suunnan voi muuttaa.

Hän kertoo päättäneensä jatkaa. Hän kertoo, että jatkoi kautensa nuorisoliiton johdossa loppuun.

–  Jatkoin kuntapolitiikassa ja uusin paikkani kuntavaaleissa. Tämän kevään eduskuntavaaleissa olin lähes 4  000 lappilaisen äänestäjän luottamuksen arvoinen. Siirryin ay-liikkeen palvelukseen ja suoritin kesken olleet opinnot loppuun, valmistuen hallintotieteiden maisteriksi, hän sanoi.

Hänen mukaansa kasvutarinat ovat mahdollisia vain, jos tuemme toinen toisiamme.

–  Se on sosialidemokraattisen liikkeen yksi hienoimmista piirteistä: virheistä on opittava, mutta ihmistä ei jätetä.

Lue myös:

    Uusimmat