Rintasyövän paranemisennuste on sitä parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa sairaus löydetään.
– Suomessa rintasyöpäpotilaiden hoito on hyvää. Radiologit, patologit, kirurgit ja onkologit työskentelevät yhdessä. Noin 90 prosenttia potilaista paranee täysin – se on pari prosenttia enemmän kuin maailmalla keskimäärin, lääkäri Anu Soots kertoo.
Suomessa seulotaan kaikki 50–70-vuotiaat naiset. Mammografia ja ultraäänikuvaukset paljastavat jo sellaisetkin alkuvaiheen muutokset, joita ei omin silmin tai käsin voi huomata.
– Seulonnoissa löydetään jopa 3–5 millimetrin kokoiset muutokset. Syöpä voi tosin ilmaantua myös seulontojen välisenä aikana, jos se on nopeasti kasvavaa laatua tai ollut edellisessä tarkastuksessa vielä liian alussa havaittavaksi.
Mitä isompi kasvain, sitä todennäköisemmin se lähettää etäpesäkkeen kainaloon.
– On tapauksia, joissa jo muutamien millimetrien kokoiset ovat niitä lähettäneet, ja vastaavasti sellaisia, joissa kymmensenttiselläkään kasvaimella ei ole yhtään etäpesäkettä, Soots kertoo.
Leikkaus hoitona sekä miehillä että naisilla
Klinikalla, jossa Soots työskentelee, leikataan vuodessa yli 1 000 rintasyöpäpotilaista. Miehiä heistä on viitisen prosenttia.
– Miesten rintasyöpä ei eroa naisten vastaavasta. Leikkauksen jälkeen liitännäishoidot ovat samat kuin naisilla. Ilman muuta miestenkin pitäisi tunnustella rintojaan, Soots kehottaa.
Rintasyöpä hoidetaan pääasiassa ensin leikkauksella ja sen jälkeen tarvittavilla jatkohoidoilla potilaan ja kasvaimen mukaan.
– Leikkauksen ja hoitojen jälkeen seurantaa jatketaan useampi vuosi, aluksi syöpätautien klinikalla ja myöhemmin omatoimisesti terveyskeskuksessa tai gynekologilla.
– Joskus näkee potilaita, joilta on 20–30 vuotta sitten leikattu rintasyöpä, ja nyt toisessa rinnassa on kyhmy. Sitä ei pidetä entisen sairauden uusiutumisena vaan täysin uutena rintasyöpänä: kun syöpään on kerran sairastunut, sille on tulevaisuudessakin alttiimpi, Soots sanoo.
Geenitutkimuksella selviää rintasyövän riski
Suomessa todetaan vuosittain noin 4 500 uutta rintasyöpää. Niistä noin 5–10 prosenttia on perinnöllisiä.
Jos potilas on alle 35-vuotias, hänet lähetetään tutkimuksiin Perinnöllisyyslääketieteen yksikköön HYKSiin tai muulle yliopistolliselle klinikalle. Tavoitteena on selvittää, kulkeeko sairaus suvussa.
Myös terve ihminen, jonka suvussa on ilmennyt rintasyöpää, voi selvittää perinnöllisyysklinikalla alttiutensa sairastua.
Studio55.fi/ Piia Simola
Ei vain naisten sairaus: Ralf on sairastunut kahdesti rintasyöpään
Näin tarkastat rintasi kasvaimen varalta
Varo, nämä asiat altistavat rintasyövälle
Nämä ovat syöpien keskeisimmät lääkehoidot ja niiden haittavaikutukset
Miten käy rinnoille tai silikoneille, kun rintasyöpä iskee?
Marja-Liisalta poistettiin terveet rinnat − syöpää ei ollutkaan!