Asiantuntijoiden mukaan Nato-jäsenyydestä olisi suomalaisille yrityksille selvästi enemmän hyötyä kuin haittaa. Jäsenyys tekisi Suomesta vakaamman maan ja lisäisi näin myös investointihalukkuutta.
Suomi on nyt lähempänä Nato-jäsenyyttä kuin koskaan. Asiantuntijoiden mukaan jäsenyys tekisi maasta yrityksille vakaan ja turvallisen toimintaympäristön.
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n ekonomisti Sanna Kurrosen mukaan Nato-jäsenyys pienentäisi Suomen maariskiä.
– Venäjän hyökkäyksen jälkeen ei olla nähty Suomen maariskin kohoamista, mutta on mahdollista, että markkinat alkaisi hinnoitella Suomea riskipitoisemmaksi maaksi pitkän rajan takia.
Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti Penna Urrilan mukaan Nato-jäsenyydestä on vaikeaa löytää yrityksiin kohdistuvia haittoja.
– Tietenkin jäsenyysprosessin aikana yritystenkin tulee olla valmiita hybridivaikuttamiseen ja järjestelmät tulee pitää kunnossa mutta varsinaisesta jäsenyydestä on vaikea nähdä haittaa.
Lue lisää: Elinkeinoelämän järjestöt: Suomen paikka on puolustusliitto Natossa
Katse kauemmas tulevaisuuteen
Nato-jäsenyys vaikuttaisi erityisesti yrityksiin, joiden investoinnit ovat hyvin suuria ja pitkäkestoisia.
– Yksi esimerkki olisi ydinvoimainvestointi, jossa viimeisimmässäkin on kestänyt toistakymmentä vuotta. Jos sellaisia valtavia hankkeita ryhdytään tekemään, niin niissä maariskit ovat tärkeitä, Kurronen sanoo.
– Suurin vaikutusjäsenyydellä voisi olla sellaisiin yrityksiin, jotka kenties jäsenyyden myötä pääsisivät mukaan kansainvälisiin yhteistyöjärjestelyihin. Mahdollisesti puolustusteollisuuden ja kyberteollisuuden ja vastaavien toimialojen piirissä, Urrila arvioi.
Vaikka sota on vähentänyt investointihalukkuutta, tulisi Finnveran pääekonomistin Mauri Kotamäen mukaan nyt katsoa jo pidemmälle tulevaan.
– Tulisi katsoa tämän kriisin ohi ja yli jo. Nyt voi olla hyvä hetki investoida ja saada ensiliikkujan edun, kun muut vielä miettivät.
Yrityksille tehdyissä kyselyissä selvä enemmistö on kannattanut Nato-jäsenyyttä.