Näin odottavan äidin masennus voi vaikuttaa lapseen jo sikiöaikana

Miten odottavan äidin masennus vaikuttaa lapseen raskausaikana? 1:41
Tällaisia riskejä odottavan äidin masennus voi joissain tapauksissa aiheuttaa kehittyvälle lapselle.

Äidin masennus voi vaikuttaa lapseen jo sikiöaikana, kertoo psykiatrian erikoislääkäri Masennusmyytit-sarjan toisessa jaksossa.

– Vaikuttaa siltä, että odottajan masennus aiheuttaa monenlaista riskiä kehittyvälle lapselle, psykiatrian erikoislääkäri ja Suomen Perinataalimielenterveys ry:n hallituksen jäsen Tove Hertzberg kertoo.

Viime vuosien aikana odottavan äidin masennuksen vaikutuksia syntymättömään lapseen on tutkittu runsaasti. Hertzberg kuitenkin muistuttaa, että edelleen on paljon, mitä ei tiedetä.

– Useissa tutkimuksissa riskit erilaisille lapsen kehityksellisille pulmille on vähän koholla. Absoluuttisesti se riski on pieni, että lapselle tulisi mitään ongelmaa.

Hertzberg myös muistuttaa, että masennuksia on erilaisia ja ne ovat vakavuusasteeltaan erilaisia.

– Silläkin vaikuttaa olevan merkitystä, että millaiset tulevan vauvan geenit ovat eli miten herkkä tuleva lapsi on masennukselle.

Yllä olevalla videolla Herzberg kertoo, miten odottavan äidin masennus voi lapseen vaikuttaa.

Miten mielenterveyskriisi ratkaistaan?

Uudessa Masennusmyytit-sarjassa rikotaan masennukseen ja mielenterveyteen liittyviä uskomuksia ja olettamuksia. Ensimmäisessä jaksossa kansanedustaja Ville Merinen eli terapeutti-Ville pureutuu terveystoimittaja Nelli Hyttisen kanssa masennuksen ratkaisuihin. 

Toisessa jaksossa Pia Rautiainen kertoo, miten vauva-arjesta selviää masentuneena. Jaksossa myös psykiatrian erikoislääkäri Tove Hertzberg kertoo, vaikuttaako masennuslääkkeiden syönti sikiöön. Katso ensimmäiset jaksot  MTV Katsomosta.

 

Periytyykö masennus? 15:24
Toisessa jaksossa syvennytään masennukseen raskausaikana ja kuullaan synnytyksen jälkeiseseen masennukseen sairastuneen Pian tarina.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat