Tutkijat varoittavat lääketieteellisessä Nature Reviews Endocrinology -lehdessä raskaudenaikaisen parasetamolin käytön mahdollisista riskeistä vauvalle. Odottavien äitien tulisi käyttää lääkettä mahdollisimman vähän ja vain oikeaan tarpeeseen.
Parasetamoli eli asetaminofeeni on ensisijainen kipu- ja kuumelääke raskauden aikana, mutta yhä kasvavan tutkimustiedon mukaan sekin voi vaikuttaa haitallisesti sikiön kehitykseen.
Lausunnossaan tutkijat varoittavat, että sikiöaikainen altistuminen parasetamolille voi lisätä riskiä sairastua häiriöihin, jotka vaikuttavat aivoihin ja hermostoon, lisääntymisterveyteen sekä virtsa- ja sukupuolielimiin.
Lääkkeet läpäisevät istukan
Lääkkeet kulkeutuvat melko helposti istukan läpi. Kuten muitakin lääkkeitä, myös parasetamolia tulee käyttää raskauden aikana mahdollisimman pienellä annoksella, mahdollisimman lyhyen aikaa ja vain oikeaan tarpeeseen.
Parasetamoli on tarkoitettu kuumeen ja kivun lievittämiseen. Tutkimusten mukaan moni raskaana oleva nainen kuitenkin käyttää parasetamolia päänsäryn, lihas- ja selkäkipujen sekä infektioiden hoitoon. Parasetamolia ei välttämättä pidetä "oikeana lääkkeenä", jolla on mahdollisia haittavaikutuksia.
Katsauksen kirjoittaneet 13 tutkijaa vaativat, että raskaana oleville tulee kertoa parasetamolin käyttöön liitetyistä riskeistä, jotta he voivat tehdä faktoihin perustuvia päätöksiä. Lausunnon on allekirjoittanut heidän lisäkseen 78 tutkijaa ympäri maailmaa.
Lue myös: Ethän usko raskausmyyttiin? Harmittomalta tuntuva väite uhkaa äidin ja lapsen terveyttä
Hyödyt ja haitat puntarissa
Parasetamolin raskaudenaikainen käyttö on yhdistetty monissa viime vuosina ilmestyneissä tutkimuksissa lisääntyneisiin ADHD- ja autismikirjon oireisiin lapsella.
Lisäksi on saatu viitteitä siitä, että parasetamoli saattaa lisätä poikavauvojen sukupuolielinten epämuodostumien riskiä. Parasetamoli voi mahdollisesti häiritä hormonien ja munasarjojen toimintaa, millä olisi vaikutusta tyttölastenkin hedelmällisyyteen.
Toisaalta odottavan äidin kuumeen ja kivun tiedetään olevan haitallista sikiölle.
Korkea kuume voi kasvattaa sikiövaurion, epämuodostumien sekä myöhempien sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Kipu lisää äidin veressä olevia stressihormoneja, jotka välittyvät istukan kautta syntymättömään lapseen. Raskaudenaikainen stressi on yhdistetty ennenaikaisen syntymän sekä persoonallisuushäiriöiden riskiin.
Parasetamolin mahdolliset haitat ovat pienempiä kuin tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeiinin ja aspiriinin, raskaudenaikaiseen käyttöön liittyvät riskit. Uuden artikkelin mukaan pienin mahdollinen haitta parasetamolista on, jos odottava äiti käyttää sitä korkeintaan kahden viikon ajan.
Lue myös: Keskenmeno koskettaa yhtä kymmenestä naisesta – yleisen neuvon tyrmäävät tutkijat kertovat, miten asiaa tulisi hoitaa
Lisää tutkimusta tarvitaan ennen lopullisia johtopäätöksiä
Uutiskanava CNN:n haastattelema naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Christopher Zahn Yhdysvaltain gynekologiyhdistyksestä ei ole samaa mieltä tutkijajoukon päätelmien kanssa.
Zahnin mukaan aiemmissa tutkimuksissa ei ole saatu selkeitä todisteita siitä, että parasetamolin varovainen käyttö aiheuttaisi missään raskauden vaiheessa vaaraa sikiölle. Hän muistuttaa, että erityisesti neurologisten häiriöiden taustat ovat monitekijäiset ja yhden tietyn syyn paikantaminen on haastavaa.
– Aivot jatkavat kehittymistään 15 kuukauden ikään asti, mikä jättää tilaa sille, että lapset ehtivät altistua myös muille lukuisille näihin ongelmiin mahdollisesti johtaville tekijöille, Zahn sanoo.
Myös yliopistosairaanhoitopiirien ylläpitämä Terveyskylä-nettipalvelu huomauttaa, että olemassa olevien tutkimusten perusteella ei voida sanoa, että lasten ADHD- tai autismikirjon oireet johtuisivat parasetamolille altistumisesta.
Nyt julkaistun lausunnon takana olevat tutkijat toivovat lisää tutkimusta parasetamolin raskaudenaikaisesta käytöstä ja sen vaikutuksista lapsiin pitkällä tähtäimellä.
Lue myös: Henna, 25, alkoi nähdä harhoja kesken raskauden, syyksi paljastui erittäin harvinainen sairaus: "Minulla kävi vain huono tuuri"
Lue myös: Näin voi todella käydä! Loviisalainen Heidi sai tietää olevansa raskaana vasta synnytyksessä: "Ajattelin, että voihan helvetti"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
0:40
Lähteet: Nature Reviews Endocrinology, CNN, Terveyskylä.fi, HUS