Näin opit tankotanssia! Oona esittelee myös aloittelijalle sopivan liikkeen

2:15img
Julkaistu 08.04.2018 08:54

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Tankoilu on sopiva harrastus, vaikkei omaisi teräsisiä käsivoimia, sillä tangossa ei roikuta pelkästään käsillä. Videolla Oona Kivelä opastaa tankotanssin pariin!

Yllä olevalla videolla Oona Kivelä opastaa tankotanssin pariin!

Ihmiset kysyvät usein Oona Kivelältä, kenelle tankotanssi sopii. Ei kai tangolle pääse, jos ei omaa minkäänlaisia käsivoimia! 

Kivelällä on vastaus valmiina, eikä ihme – hän on voittanut tankotanssin maailmanmestaruuden neljästi.

– Aika usein ihmiset kysyvät ensimmäisenä, että kannattaako aloittaa liikkuminen, urheilu tai bodaaminen, ennen kuin voi tulla tankotanssitunnille. Sanon, että miksi lähtisit tekemään jotain muuta tai valmistautumaan, kun tämä on nimenomaan sitä tekemistä, ja nimenomaan sellaista parasta tekemistä, hän vinkkaa.

– Kehonpainotreeni kattaa niin paljon kaikkea. Eihän tekemiseen tarvitse valmistautua, kun tekeminen itsessään on sitä valmistautumista. Ei muuta kuin treenin pariin!

"Mustelmat ovat kyllä ihan kamalia alussa"

Tankoilu on sopiva harrastus, vaikkei omaisi teräksisiä käsivoimia, sillä tangossa ei roikuta pelkästään käsillä.

– Kyllä jalkojenkin varassa ollaan paljon, mutta kyllä treeni kuitenkin suurimmaksi osaksi ottaa niskan, yläselän ja hartioiden alueelle. Ne ovat kovilla.

Oona Kivelä Oona K Campilla 2

Myös käsilläseisontaa voi treenata tangolla niin, että seisoo käsillä selin tankoon ja kiipeää sitä jaloillaan ylös.

Aloittelijan kannattaa varautua lihaskipujen lisäksi myös siihen, että jalat täyttyvät mustelmista

– Mustelmat ovat kyllä ihan kamalia alussa, Kivelä nauraa.

Tangosta voi saada myös nirhaumia. Putoamisiakin tapahtuu, mutta Kivelän mukaan usein syynä on esimerkiksi väsyneenä treenaaminen tai se, että ihminen yrittää taitotasolleen liian vaikeaa liikettä.

Liikkeet jakautuvat kiipeily- ja pyörähdysliikkeisiin

Tangolla liikkeet jakautuvat kiipeily- ja pyörähdysliikkeisiin. Se, kumpi sujuu helpommin, riippuu ihmisestä.

– Tangolla on kaksi erilaista asetusta: sen voi laittaa staattiseksi, tai sitten avata ruuvin, jolloin tanko pyörii. Pyörivällä tangolla on ihana tehdä liikkeitä, vaikkei olisi koskaan tehnyt liikkeitä tangolla. Siitä saa sen ihanan pyörimisen tunteen, Kivelä vinkkaa.

– Kun on kunnon ohjaaja, joka osaa motivoida ihmistä ja saada kaiken hänestä ulos, sitä voi oppia uutta vaikka joka päivä.

Lue myös: Ota kaikki hyöty irti teholiikkeestä: Näin punnerrat oikein

Kivelän kestosuosikkiliike on hänen sukunimensä mukaan nimetty Lentävä K eli Flying K, jonka hän on itse kehittänyt. Siinä tangolla tehdään liikkeitä vartalo K-kirjaimen muodossa. Oonan nimeä kantavalla Oona K Campilla harjoiteltiin kuitenkin myös erilaisia pyörähdysliikkeitä ja voltteja, josta kaikki eivät vielä suju Kivelältäkään.

– Se on jotenkin ihana juttu myös, että kaikki ei mene ykkösellä, vaan joutuu harjoittelemaan, hän sanoo.

– Välillä todella taitavilla tankotanssijoilla harjoittelu jää ja motivaatio on erilainen, kun kaikki menee ykkösellä, kaiken oppii hirveän nopeasti eikä tule takapakkeja. On myös tärkeää, että on juttuja, jotka eivät suju. Jos kaikki sujuu, niin minkä eteen sitä sitten tekisi työtä?

Tuoreimmat aiheesta

Tanssi