Suomalaisessa kylpylähotellissa treenataan nyt "tankotanssia altaassa". – Onnistumisen elämyksen tarjoaminen on "se juttu", ja toki uutuuden viehätys sekä vitsikkyys siellä taustalla, kertoo palvelujohtaja Heli Vehkala.
Oikeastaan kaikki lähti vitsistä. Ystävä lähetti Heli Vehkalalle sosiaalisessa mediassa videon.
– Itse harrastan tankotanssia kuivalla maalla. Ystävä laittoi linkin italialaiseen videoon, jossa miehet tankotanssivat altaassa, Heli muistaa.
– Aluksihan se vaikutti vain hyvältä vitsiltä. Sitten aloin oikeasti ajatella asiaa: mikähän juttu tämä on, ehkä siinä on aidosti jotain ideaakin.
Videosta syntyi inspiraatio, sillä Heli on palvelujohtaja Kylpylähotelli Kunnonpaikassa Siilinjärvellä. Hänen ja tiimin intohimona on edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.
Syksyllä 2019 Heli alkoi tutkia, voisiko allastankotanssi todella olla totta, ja myös osa Kunnonpaikan liikuntatarjontaa.
"Miksi tätä ei ole täällä?"
Video oli totta – eikä edes uusi juttu. Aquapole-tangot on kehitetty jo vuosikymmen sitten Italiassa. Helistä tuntui käsittämättömältä, ettei joku ollut jo tuonut ideaa Suomeen – vesijuoksun ja -jumpan luvattuun maahan!
– Miksi tätä ei ole täällä? Se on kysymyksemme. Yhdysvalloissa, Australiassa ja Keski-Euroopassa tankoja on jo altaissa. Haluaisimme olla sanansaattajina, että Suomessakin tämän uuden liikuntamuodon ilosanoma lähtisi eteenpäin, Heli kuvaa.
Opit vesitankoiluun haettiin isäntämaa Italiasta. Nyt koulutettuja ohjaajia on jo 13.
Tanko kiinnittyy altaan pohjaan imukupeilla
Vesitankoilutreenin keskiössä on tanko, joka kiinnittyy altaan pohjaan imukupeilla: 80 senttiä leveässä metallipohjalevyssä on kahdeksan imukuppia, jotka imaisevat tangon kiinni altaan kaakeleihin.
Tankoon voi yhdistää nyrkkeilysäkkejä ja vastuskuminauhoja; Italiassa altaaseen on tajuttu upottaa myös trampoliineja, vesikuntopyöriä, vesijuoksumattoja ja joogalautoja. Itse tanko on kuitenkin Helin mukaan kiinnostanut suomalaisia asiakkaita eniten, vaikka tarjolla on kirjo italialaista välineistöä.
– Jokainen jumppaaja, joka tulee tunnille, vierittää itse tangon altaaseen. Tangot eivät siis ole koko aikaa altaassa. Mukana pitää olla koulutettu ohjaaja, sillä jos joku menisi itsekseen tangon ääreen, sormihan siinä menisi suuhun liikeideoiden puuttuessa, Heli kuvaa.
Tankotanssitunnilta tuttuja pyörähdyksiä ei ole
Tangolla treenataan keskivartaloa ja ylävartaloa sekä aerobista kuntoa ja kestävyyttä. Treenitunnilla voi tehdä erilaisia sykkeennostatusharjoitteita, vartalonnostoja tai voimaa vaativia ylävartalon liikkeitä.
Varsinaisia tankotanssitunnilta tuttuja pyörähdyksiä ei ole. Osa otemalleista on samoja kuin perinteisemmässä tankotanssissa, vaikka kyseessä onkin aivan eri laji.
– Koska ollaan puoliksi vedessä, tunnilla ei lähdetä tekemään pää ylösalaisin olevia liikkeitä. Siinä täytyy olla jo tosi hyvä sukeltaja, jos sellaisia haluaa tehdä, Heli nauraa.
Toisin kuin perinteisessä tankotanssissa, altaassa voi ilman pelkoa pudota tai horjahtaa – veteen putoaminen ei satu, ja Helin mukaan myös vammojen riskikin on olematon. Rankkuutta treeniin saa, kun tekee liikkeitä veden pinnan yläpuolella.
– Vedessä on kaksi ominaisuutta: se keventää, mutta myös vastustaa. Taitotasosta riippuen voidaan siis hakea joko veden tuomaa hyötyä tai vastusta.
Treenaajan tulee myös olla yli 130-senttinen siitä yksinkertaisesta syystä, että hänen päänsä täytyy ulottua vedenpinnan yläpuolelle.
Vanhin treenaaja 75-vuotias
Muita rajoituksia ei ole: tankotanssi vedessä sopii Helin mukaan kaikille ikään, sukupuoleen tai taitoihin katsomatta. Vanhin treenaaja onkin ollut noin 75-vuotias!
– Vähän aikaa sitten meillä kävi miesporukka, joka oli hyvin innoissaan. Tunti oli huikea, he innostuivat, mutta ottivat sen oikeasti tosissaan ja tekivät aidosti treeniä, Heli kuvaa.
– Tuntuu, että monille tapahtuu sama efekti kuin itsellenikin: video tankotanssista altaassa vaikutti vitsiltä ja sivustakatsojia se voi naurattaa, mutta kun menee kokeilemaan, tulee olo, että tämähän oli hauskaa ja kävi samalla kovasta treenistä. Se vaatii ennakkokäsityksien purkamista.
"Altaassa huomaa, että tämä olikin tosi tehokasta"
Kaikki tietävät jo, että meistä lähes jokaisen pitäisi liikkua enemmän. Heli toivoisi, että uusi treenimuoto voisi aktivoida uusia harrastajia tai innostaa heitä, jotka ovat kyllästyneet esimerkiksi perinteiseen kuntosaliharjoitteluun.
– Jos ajatellaan vaikkapa sitä, miten vaikeaa leuanveto on: aika harva pystyy vetämään yhtäkään. Tangon avulla vedessä ihminen voi tehdä yhtäkkiä vaikka kuinka monta kerralla. Se onnistumisen ilo, että sai tehtyä 10 tai 15 leukaa, ruokkii halua jatkaa ja yrittää uudelleen, Heli kuvaa.
– Onnistumisen elämyksen tarjoaminen on "se juttu", ja toki uutuuden viehätys sekä vitsikkyys siellä taustalla. Sivusta voi katsoa, että heh heh, eihän tuo voi tuntua missään, mutta altaassa huomaa, että tämä olikin tosi tehokasta.
Sittenkin perinteiseen tyyliin? Tankotanssin MM-voittaja Oona opettaa, miten tangolla voi treenata:
2:15
LUE MYÖS: Jessica päätti juosta joka päivä 30 minuutin lenkin – näin kokeilu vaikutti
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Juttua korjattu 24.2.2020 klo 8.59: Otsikkoon muutettu paikkakunnaksi Siilinjärvi, ei Kuopio, kuten siinä aiemmin virheellisesti luki.