360-asteinen video- ja still-kuvaus yleistyvät vauhdilla. Maailmalla ammattimaisilla 360-kameroilla on jo lähetetty sisältöä esimerkiksi isoista urheilukilpailuista.
Kuluttajakäytössä 360-kamerasta ei tarvitse maksaa tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja, sillä kameran saa alle 400 eurolla. Testasimme suosituimpiin malleihin lukeutuvan Samsungin Gear 360 -kameran.
360 asteen kuvaus laajentaa kirjaimellisesti käsitystä video- ja valokuvaamisesta, kun kuvaa voi tutkailla vapaasti kameran ympäriltä. Ainoastaan kameran jalustan alapuolinen tila on kuvassa piilossa.
Vaikka 360-kamera antaa uudenlaisia mahdollisuuksia kuvaajalle, on hyvä pitää mielessä, että varsinkin videomoodissa kuvanlaatu ei ole vielä läheskään yhtä tarkka kuin perinteisessä teräväpiirtokuvauksessa. Jos siis kuvaat full hd -asetuksella 360-videota, laatu voi pettää. Kuvan pikselit leviävät niin laajalle alueelle, että tarkkuus kärsii vääjäämättä.
Still-kuvat ovat sen sijaan selvästi parempilaatuisia. 360-kameralla valokuvia otettaessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä kennojen rajallinen valovoima. Parasta laatua saakin valoisassa ympäristössä.
Samsung Gear 360 ja useimmat muutkin 360-kamerat tukevat standardimallista jalustaliitäntää, eli kameraan voi ruuvata oman jalustan. Samsungin kamerassa on lisäksi vaihdettava akku ja muistikorttipaikka. Harmittavasti kameran linssit ovat voimakkaasti ulkonevat ja näin ollen alttiita kolhuille ja rikkoutumiselle.
Katso lisää 360-kokemuksia videolta!