Tiedätkö, mitä tarkoittaa boke, drone tai gimbal? Kuvaamisen ammattilainen kertoo, mistä ilmiöistä nyt puhutaan

Rajala 2 readpeak 1
Shutterstock
Julkaistu 30.11.2018 08:26

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: RAJALA PRO SHOP

Ihmiset kuvaavat tänä päivänä enemmän kuin koskaan ennen. Asiantuntija listasi tämän hetken näkyvimmät ilmiöt kuvaamisen saralla.

Muistatko vielä ne huonolaatuiset, pienikokoiset kuvat, joita pokkarikameroilla otettiin vuosituhannen alussa? Ne ovat enää hatara muisto, sillä pokkarikameroiden laatu lähestyy jo järjestelmäkameroiden tasoa. Käytännössä nykypokkarit ovat järjestelmäkameran tapaisia, mutta kevyemmässä ja kompaktimmassa koossa.

Samaan aikaan kameroiden rinnalla kilpailevat alati kehittyvät puhelinkamerat, joiden kuvalaatu alkaa olla jo todella hyvä. Rajala Pro Shopin kouluttajan Mikko Erä-Eskon silmään digitaalisesti keinotellut efektit kuitenkin pistävät – ja pahasti.

– Vaikka kännykkäkamerat ovat kehittyneet valtavasti, järjestelmäkameraa ei edelleenkään pysty mitenkään päihittämään. Parhaimmat älypuhelimet maksavat jopa tuplasti enemmän kuin järkkärit, joten puhelinta ei ole järkeä ostaa vain kuvaukseen, jos siitä on kiinnostunut. Sen sijaan järkkäri ja puhelin ovat parhaita kavereita: järjestelmäkameran saa todella nopealla yhteydellä puhelimeen ja kuva saadaan siten heti jakoon maailmalle.

Kuvia jaetaan enemmän kuin koskaan

Sosiaalisen median mukanaan tuoma ilmiö 2010-luvulla on, että ihmiset jakavat itsestään maailmalle koko ajan enemmän ja enemmän kuvia. Ilmiöstä on kehkeytynyt jopa uusi ura, kun yhä useampi rakentaa sosiaalisen median vaikuttajamarkkinoinnista työn itselleen.

Ilmiöt ruokkivat myös kamera- ja puhelinvalmistajia, jotka haluavat innokkaasti vastata kuluttajien tarpeisiin.

Ammattimaisempaa kuvajälkeä haetaan koko ajan enemmän. Somesta nousee herkästi trendejä, joihin myös valokuvausliikkeessä törmätään nopeasti. Pehmeä tausta eli boke-efekti on yksi tämän hetken ehdottomista trendeistä. Käytännössä muotokuvassa ihminen on terävä, tausta taas sumea. Boke-efektiä käytetään paljon muotokuvissa ja esimerkiksi muotibloggareiden asukuvissa. Käytännössä efekti saadaan aikaan kameran isolla kennokoolla, kapealla syväterävyydellä ja suurella aukolla.

Trendiefekti löytyy jo joistakin uusimmista älyluurimalleista, mutta kännykkäkameran lopputulos ei ole Erä-Eskon harjaantuneeseen silmään riittävän luonnollinen.

– Efekti on kivannäköinen, mutta digitaalisuuden huomaa puhelimella otetusta kuvasta. Sijoittaisin ennemmin hyvin valovoimaiseen niin kutsuttuun muotokuvalinssiin.

Videosta on tullut arkipäiväisempää

Samaan aikaan, kun videoita kuvataan enemmän kuin koskaan, videokameroita myydään vähemmän kuin koskaan ennen, toteaa Erä-Esko.

– Huippulaadukasta videota pystyy nykyään tuottamaan lähes kaikilla kameroilla, joten perinteiset, niin kutsutut perhevideokamerat ovat jääneet unholaan. Video on tullut hyvin arkipäiväiseksi.

Keskivertoisen järjestelmäkameran video-ominaisuudet ovat jo ammattikäyttöön soveltuvia. Jopa 4K-laatuista videota pystytään tuottamaan järjestelmäkameralla.

Lisäksi tarjolla on tänä päivänä paljon apuvälineitä, joilla kuvaa voidaan helposti viedä vieläkin laadukkaammalle tasolle. Esimerkiksi tubettaminen, eli videoiden kuvaaminen ja jakaminen YouTubessa näkyy siinä, millaisia lisävarusteita videokuvaamiseen hankitaan: lisämikrofonilla saadaan jo parannettua äänenlaatua ja tallennettua ympäröivää äänimaailmaa aivan uudella tavalla.

Vuoden sisällä Suomessa läpilyönyt hitti on gimbal eli kuvausvakain. Gimbal on sähkömoottorilla toimiva pienikokoinen lisävaruste, jolla saadaan vakautettua kuva panoroidessa. Lopputulos lähentelee Hollywoodista tuttuja, junaradoilla kuvattuja pätkiä.

”Mieletöntä kuvaa niin tutuista kuin tuntemattomistakin paikoista”

Dronet eli kuvauskopterit mahdollistavat uuden perspektiivin kuvaamisen, kun kameran voi lennättää yläilmoihin.

– Dronet ovat lyöneet itsensä sillä tavalla huikeasti läpi, että ne ovat todella laadukkaita, kevyitä ja tarjoavat juuri sen perspektiivin, mistä ihmiset ovat aina haaveilleet, eli lintuperspektiivin. Dronella saa mieletöntä kuvaa niin tutuista kuin tuntemattomistakin paikoista, Erä-Esko kuvailee.

Peruskopterien hinnat ovat nykyisin jopa alle 500 eurossa, mutta parhaimmat liikkuvat edelleen noin 1500 eurossa.

Ilmassa lennätettävien dronejen jälkeen seuraava hitti lienee vedenalainen drone, jolla kuka tahansa pääsee taltioimaan kiehtovaa maailmaa perspektiivistä, joka on tuttu lähinnä luonto-ohjelmista.

Luontokuvaaminen ylipäätään on jälleen nostattanut päätään. Lintubongaamisesta kiinnostuneita, aloitteleviakin kuvaajia näkyy kamerakaupoilla tänä päivänä yhä enemmän.

Mikä kamera sopii juuri minulle ja miksi?

Luontokuvaaja

  • Luonnossa liikkumisesta innostunut, joka kaipaisi kameraa avukseen taltioimaan hienoimpia nähtävyyksiä
  • Järjestelmäkamera on tuttu väline, mutta henkilö tietää, että luontokuvaaminen vaatii erilaiset välineet kuin mitä häneltä jo löytyy

Nikon D7500 -järjestelmäkamera

”Loistava valmispaketti luonnossa liikkuvalle kuvaajalle. Hyvät kuvat kaikissa olosuhteissa, erinomaisella hämäräkuvauksella. Kuvaat maisemaa, lähikuvia ja kauempana olevia kohteita laadukkaasti ja vaivattomasti.”

Bloggaaja

  • Someaktiivinen bloggaaja
  • Kiinnostunut myös videoiden tekemisestä (ja ehkä tubettamisesta)
  • Haluaa tyylikkäitä, katseenvangitsevia kuvia
  • Kuvaustaitoa löytyy

Canon EOS M5 -järjestelmäkamera

”Kameraa löytyy väriltään mustana ja valkoisena. Tämän päivän parasta tekniikkaa pienessä koossa. Peilitön järjestelmäkamera laaja-alaisella zoomilla (kuvaat läheltä ja kaukaa). Erinomainen video (myös 4K), mahdollista liittää erillinen mikrofoni, kun halutaan panostaa myös ääneen. Pakettiin kuuluu Kuvaamisen taito -verkkokoulutus ja toki ilmainen Rajalan digijärkkärikurssi lisäksi.”

Perheenisä tai -äiti

  • Haluaa taltioida lastensa ja perheen arkea ja juhlaa ja saada muistoja, kenties koostaa kuvakirjojakin
  • Aloitteleva kuvaaja

Panasonic Lumix DMC-TZ100 -kompaktikamera

”’Paras kuva on otettu kuva ja paras kamera on aina mukana oleva.’ Tätä kameraa löytyy hopeanvärisenä sekä mustana. Kamera on niin sanottu premium-pokkari eli kenno on isompi kuin yleensä ja sitä kautta kuvanlaatu myös hämärässä erinomainen. 10 x optinen ja valovoimainen zoomi pienessä kamerassa tekee kuvaamisesta monipuolista ja hauskaa. Kamerassa laajat automaattiset kuvausohjelmat eri tilanteisiin ja täydelliset käsisäädöt tarvittaessa.”

Maailmanmatkustelija

  • Matkustelee paljon ja haluaa kuvata matkoiltaan
  • Kaipaa kameralta keveyttä (ja kenties kestävyyttä action-tilanteissakin)
  • Harrastaa kenties sukellusta, joten haluaa ottaa kuvia myös vedenalaisesta maailmasta
  • Dronet kiinnostavat

Olympus Tough TG-5 -kompaktikamera

”Reissupokkari kovaankin menoon. Voit sukeltaa, mennä kurassa ja sateessa kaiken aikaa kuvaten. Valovoimainen 4 x zoom pitää huolen siitä, että saat monipuolisesti rajattua kohteita.”

DJI Mavic 2 Zoom Fly More Combo -kuvauskopteri

”Todella pieneen kokoon menevä, mukana kulkeva huippuluokan kuvauskopteri. Maailmanmatkaajan unelma kamera.” 

Vinkit antoi kouluttaja Mikko Erä-Esko Rajala Pro Shopista.

Tuoreimmat aiheesta

Diili