Samsungin 360-kamera ei miellytä Apple-käyttäjää – muille hintansa arvoinen ostos

Julkaistu 11.08.2016 08:01

Teknavi

@teknavi

360-kameroiden suosio on tasaisessa nousussa. Markkinoilla on vielä vähän tarjontaa, mutta korealaiset Samsung ja LG ovat ehtineet tuoda myyntiin omat mallinsa. Otimme selvää, onko Samsungin kamera hankkimisen arvoinen.

Samsung on onnistunut melko hyvin strategiassaan, joka tähtää lisälaitteiden kytkemiseen osaksi älypuhelinten ekosysteemiä. Galaxy S6:n ja S7:n kanssa käytettävät Gear VR -virtuaalilasit ovat olleet myyneet hyvin ja vastaavaa odotetaan Gear 360 -kameralta. Myös se toimii Galaxy-puhelimen kanssa, mutta myös erillisenä laitteena.

Tykkäsimme

  • 4K-video
  • Kuvanlaatu
  • Irrotettava akku

Emme tykänneet

  • Ei liitäntää ulkoiselle mikrofonille
  • Ei tukea Applen laitteille
  • Videotiedostojen iso koko

Gear 360:n muotoilua voi pitää onnistuneena. Tietyssä mielessä sympaattisen näköinen laite on kuitenkin hieman liian iso taskussa kuljetettavaksi pyöreän muotoilunsa takia. Kameraosan alapuolella on pieni kokoon taittuva kolmijalka. Se on kiinnitetty standarikokoiseen jalustakiinnitykseen, eli halutessaan kälyttäjä voi vaihtaa jalustaa oman mielensä mukaan.

Gear 360:n akku on kätevästi irrotettavissa, mikä on hyvä ratkaisu. Akun varauksen voi tarkistaa kameran pieneltä näytöltä. Akku kestää käytössä riittävän hyvin, mutta laturi on hyvä pitää mukana koko ajan.

Kuvaus käynnistetään joko mobiilisovelluksesta tai kameran päällä olevasta painikkeesta. Pieni näyttö kertoo, mikä kuvaustila on kulloinkin käytössä. Läpän takaa löytyy latauslitäntä ja muistikorttipaikka.

4K-valmius

Gear 360:ssä on kaksi kalansilmälinssiä, jotka kuvaavat kameran ympäristön jättäen katveeseen ainoastaan pienen osan alareunasta. Kuvaamisen jälkeen kaksi videoleikettä yhdistetään ja lopputuloksena on 360-asteinen videoelämys. Halutessaan kameralla voi kuvata ainoastaan jommalla kummalla linssillä, jolloin videolla tallentuu 180 asteinen kuva-ala. Käyttäjä voi valita kuvausta varten etu- tai takalinssin.

Kuvausmoodeista valittavana on normaalin video- ja stillkuvauksen lisäksi time lapse, joka kuvaa molemmilla linsseillä. Lisäksi tarjolla on videon looppausmoodi, joka jatkaa kuvausta muistikortin täyttymiseen asti ja jatkaa sen jälkeen täyttämällä muistikorttia uudelleen alusta.

Gear 360 tallentaa 4K-kuvaa 30 kuvan sekuntinopeudella. 4K-valmius on tarpeen, varsinkin jos kameralla haluaa riittävän hyvälaatuista kuvaa käytettäväksi Gear VR -virtuaalilaseilla. Gear 360 on yksi ainoista 360-kameroista, joka tallentaa kuvaa myös 2560 x 1280 pikselin resoluutiolla 60 kuvan sekuntivauhdilla. Etenkin 360-kuvauksessa isomman kuvataajuuden käyttö on suositeltavaa.

Samsungin 360-kamera kuvaa luonnollisesti sekä still- että videokuvaa. Valokuvat ovat laadultaan parempia, mutta videossakaan ei ole moittimista. Kamerassa on kaksi sisäistä mikrofonia, jotka nappaavat äänen hämmästyttävän hyvin kovaäänisessäkin taustamelussa. Puutteena voi pitää sitä, ettei Samsungin kameraan voi asentaa ulkoista mikrofonia. Videoissa häiritsee hieman "liimauskohta", joka näkyy melko selvästi kuvaa tarkastellessa. Tämä tulee olemaan 360-kameroiden ongelma jatkossakin, niin kauan kun video kasataan yhteen kahden kameran otoksista.

Kuten aikaisemmin mainittiin, Gear 360 toimii itsenäisenä laitteena. Sen voi kuitenkin parittaa Samsungin älypuhelimen kanssa, jos siihen on asennettu Gear 360 -sovellus. Sovelluksen avulla voi käynnistää kuvauksen ja säätää kuva-asetuksia kuten valkotaspainoa.

Editointi ei onnistu Macilla

Samsung haluaa pitää Gear 360:n melko tiiviisti Samsung-puhelimia käyttävien etuoikeutena. Kameralle ei ole iOS-sovellusta eikä sellaisesta ole kerrottu. Android-sovellus on tarkoitettu Galaxy S6:lle, Galaxy S7:lle ja Note 7:lle.

Kun video on kuvattu, kamera tallentaa leikkeen muistikortille. Sen jälkeen se siirretään Galaxy-puhelimeen, jossa kaksi videota yhdistetään yhdeksi 360-videoksi. Jos käytössä ei ole Samsungin puhelinta, videon voi siirtää kamerasta Windows-tietokoneelle, johon voi ladata Samsungin lisensoiman Gear 360 Action Director- ohjelmiston. Applen laitteille vastaavaa ohjelmistoa ei ole saatavilla. Ohjelmiston käyttö vaatii Gear 360 -pakkauksessa olevan sarjanumeron, joten tuotepakkaus kannattaa pitää hyvässä tallessa.

Kuvaajan on hyvä pitää mielessä, että Gear 360:n videotiedostot ovat varsin isoja. Jo 2,2 minuutin mittainen video vie tilaa yhden gigatavun verran. Onneksi kamera tukee muistikortteja aina 256 gigaan asti.

Videoiden jakaminen sosiaaliseen mediaan tai Youtubeen ei onnistu suoraan kamerasta. Leike pitää ensin siirtää älypuhelimeen tai tietokoneelle. Suurimmat palvelut kuten Facebook ja Youtube tukevat 360-videoiden käyttöä. Selaimissa on sen sijaan eroja, sillä esimerkiksi Applen Safari ei tue vielä 360-videoiden esittämistä.

Kenelle?

Noin 400 euron hintainen Gear 360 on parasta, mitä tässä hintaryhmässä on tällä hetkellä tarjolla. Jo tämän vuoden aikana 360-kameroiden määrä lisääntyy ja tulossa on myös selvästi kalliimpia ammattitason kameroita. Peruskäyttäjälle Samsung on kuitenkin onnistunut kasaamaan ominaisuuksiltaan laadukkaan paketin, joka olisi vielä parempi ulkoisella mikrofoniliitännällä.

Gear 360 on hyvä valinta käyttäjälle, joka haluaa kuvata esimerkiksi perhetapahtumia tai lasten leikkejä uudella tavalla ja jakaa sisältöä ystävilleen sosiaalisessa mediassa. Erityisen hyvin kamera sopii käyttäjälle, jolla on entuudestaan Samsungin älypuhelin.

Tuoreimmat aiheesta

Digi