Näin paljon Ilves kuittaa jymypaukustaan – lopun yllätysveto kannatti: "Oli suunnitelma"

Ilves eteni sensaatiomaisesti Euroopan Konferenssiliigan kolmannelle karsintakierrokselle, kun se päihitti Itävallan suurseuran Austria Wienin  rangaistuspotkukilpailulle venyneessä trillerissä keskiviikkoiltana. Seura kuittaa komeasta saavutuksestaan myös merkittävät palkintorahat.

Ilves voitti Wienin viime viikon avausosassa 2–1-lukemin Tammelassa. Itävallassa keltapaidoilta vaadittiin lopulta entistä kovempaa venymistä, kun sen oli noustava peräti kolmesti tasoihin viedäkseen 3–4-lukemiin päättyneen pelin rangaistuspotkuille. Rangaistuspotkuilla Ilves oli parempi 5–4-lukemin.

– Iso voitto seuralle ja iso voitto suomalaisen jalkapallon näkökulmasta, summaa Ilveksen urheilutoimenjohtaja Miika Takkula puhelimitse MTV Urheilulle Wienin lentokentältä.

– Tiesimme, että meidän on pelattava kaksi ihan nappipeliä parhaalla mahdollisella tasolla ja onnistua pelisuunnitelmassa. Ensimmäisen osan jälkeen vahvistui käsitys, että pystymme kilpailemaan vastustajan kanssa omilla vahvuuksillamme, mutta toisessa osassa piti pelata vielä paremmin. Lopputulos kertoo, että uskoimme loppuun asti.

Takkula seurasi Generali Arenan lehtereiltä, kun Joonas Rantanen johdatti joukkonsa yhteen 2000-luvun komeimpiin suomalaisvoittoihin eurokentillä. Paikalle oli saapunut myös lukuisia Ilveksen kannattajia, joiden antamasta tuesta Takkula oli erityisen kiitollinen.

– Kyllä siellä sai jännittää. Aikamoista tunneskaalaa ihan alusta loppuun! Tietysti enemmän jännittivät varmasti pelaajat ja valmennus, kun pitkän kaavan kautta mentiin. Se oli kaikin puolin mahtava ilta. Yhdessä jaoimme sitä hyvää fiilistä, Takkula hehkuttaa.

– Ilves-faneja oli mahtava määrä. He pitivät koko pelin vahvaa kannustusta. Kävimme kiittämässä heitä moneen kertaa pelin jälkeen. Oli hienoa, että pääsimme vetämään rankkaritkin siihen päähän kenttää.

“Se tuo ihan todella paljon lisäarvoa”

Päävalmentaja Rantanen peilaa saavutusta alkukauden haasteisiin. Hänen palkkaamisensa herätti joissain epäilyksiä, kun Ilves aloitti Veikkausliiga-sesonkinsa kolmella voitottomalla ottelulla. Wienin kaataminen – omaa peli-identiteettiä noudattamalla – sai voiton maistumaan entistä makeammalta.

– Olen tosi iloinen ja ylpeä koko joukkueesta, valmentajia ja taustajoukkoja myöten. Oma mieli palaa tässä hetkessä vääjäämättä niihin alkukauden vastoinkäymisiin. Joukkue säilytti kuitenkin luottamuksen ja uskon tähän prosessiin, ja nyt on hienoa nähdä sen kantavan hedelmää. Nämä venymiset ainoastaan kasvattavat sitä luottamusta ja omalla tavallaan myös voittamisen kulttuuria, Rantanen sanoo.

– Se tuo ihan todella paljon lisäarvoa, että tämä valittu tie peli-identiteetin osalta kantaa hedelmää niin kotimaassa kuin Euroopassa. Europeleissä tulee selvästi enemmän niitä hetkiä, kun joudumme puolustamaan matalammalta ja tekemään erilaisia peliratkaisuja verrattuna keskiverto-otteluun Veikkausliigassa, mutta kyllä me pystyimme sen pelitavan säilyttämään. Se antaa paljon uskoa siihen, että olemme valinneet oikean tien.

Rangaistuspotkukilpailussa Ilves niittasi kaikki viisi yritystään sisään. Onnistujina olivat Doni ArifiAnton PopovitchSanteri HaaralaJuhani Pikkarainen ja Roope Riski. Rantanen myöntää, että rangaistuspotkuja tuli harjoiteltua ratkaisevan osaottelun alla.

– Tuli niitä käytyä läpi, mutta se henkinen lujuus, jota näytimme tämän otteluparin aikana, näkyi myös niissä rangaistuspotkuissa. Äärimmäisen hyviä suorituksia, joissa se henkinen lujuus astui esiin.

Ilveksen sankariksi nousi lopussa sisään vaihdettu ykkösmaalivahti Otso Virtanen. Ensimmäisessä osaottelussa loukkaantunut huipputorjuja ja kapteeni oli edelleen puolikuntoinen, mutta kykeni ottamaan sankarinviitan harteilleen ja torjumaan Dominik Fitzin ratkaisevan pilkun.

Artikkeli jatkuu videoupotuksen jälkeen.

– Otso oli reissussa mukana joukkueen kapteenina, mikä tarjosi jo itsessään henkistä tukea. Sen lisäksi oli suunnitelma, että jos rankkarit tulee, niin Otso olisi vaihtoehto, koska tiedämme hänen olevan hyvä torjumaan niitä. Saimme pantattua sitä yhtä vaihtoa jatko-ottelun ajan ja käytimme sen sitten vielä lopussa.

Kiitos Virtasen sankariteosta rangaistuspotkukilpailussa kuuluu Rantasen mukaan koko maalivahtitiimille.

– Se on puhtaasti maalivahtien ja maalivahtivalmentaja Marko Pirilän ansiota. Totta kai siellä katsotaan videoita etukäteen, minkä lisäksi he kävivät kommunikointia keskenään hetki ennen rangaistuspotkuja, Rantanen jakaa kunniaa.

Luvassa komea rahapotti, mutta ei hankintoja

Uefa on viime vuosina palkinnut Konferenssiliigan kolmannen kierroksen saavuttaneet joukkueet jopa 550 000 euron palkintorahalla. Takkulan mukaan summa on nyt hieman pienempi, mutta siitäkin huolimatta antoisa.

– Kokonaisuus on varmaan siellä 300 ja 400 tuhannen euron välissä, kun puhumme puhtaasti kilpailusta saadusta rahasta. Se on joka tapauksessa merkittävä summa, Takkula kuvailee.

Ilves on ollut kesän siirtoikkunassa hiljainen, eikä strategiaa olla muuttamassa palkintopotista huolimatta. Takkulan mukaan uusia hankintoja sopiikin odottaa vasta silloin, jos nykyisestä ryhmästä joku myytäisiin eteenpäin.

– Menemme tiukasti samalla strategialla millä tähänkin asti. Toki on päivänselvä asia, että kun pelaamme tällä tasolla ja pelaamme hyvin, niin kyllähän se herättää kiinnostusta. Se on todella hieno ja tärkeä asia yksittäisille pelaajille, mutta myös seuralle.

– Jos kohtaamme posiitivisen haasteen ja päätyisimme myymään, niin siinä hetkessä kannattaa reagoida. Jos kaikki kuitenkin pysyvät ja pysyvät terveinä, niin jatkamme kehitystä tällä ryhmällä.

Seuraavaksi vastaan suomalaisten värittämä ruotsalaisseura

Ilves kohtaa kolmannella karsintakierroksella mitä todennäköisimmin tukholmalaisen Djurgårdenin. Suomen A-maajoukkueesta tuttujen Rasmus Schüllerin ja Miro Tenhon edustama ruotsalaisseura voitti toisen karsintakierroksen avausosassaan luxemburgilaisen Progres Niederkornin suvereenisti lukemin 3–0.

– Se tulee olemaan sama tarina kuin Wienin kohdalla: taas on venyttävä ja pystyttävä parhaimpaamme. Ero on kuitenkin siinä, että siinä missä Wien pelaa ensimmäisen sarjaottelunsa vasta ensi viikonloppuna, niin Djurgården on meidän tavoin keskellä kautta. Heidän pelaamisensa on jo hyvässä formissa, sanoo Rantanen.

– Kansainvälisiin peleihin tulee aina tunnelatausta, mutta on kiva päästä pelaamaan ruotsalaista suurseuraa vastaan. Lisäksi mukana on HJK:sta tuttuja pelaajia vastassa, niin tulee makea ottelupari.

Rantanen kuitenkin alleviivaa, ettei joukkue keskity Djurgårdenin kohtaamiseen ennen sunnuntain sarjapeliä AC Oulua vastaan. Ilves on Veikkausliigassa neljäntenä ja viisi pistettä sarjakärkeä HJK:ta perässä, yhden ottelun vähemmän pelanneena.

– Haluamme kisata niistä kärkisijoista. Seura on asettanut tavoitteeksemme top4-sijoituksen ja joukkueen kesken tavoite on top3:ssa. Emme ole niitä muuttaneet. Pelillinen identiteetti on rakentunut tässä puolen vuoden aikana hyvin ja olemme pitkällä siinä prosessissa. Nyt sen ylläpitäminen viikosta toiseen on tärkeintä, Rantanen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat