Sähkön hinta tulee tänäkin talvena vaihtelemaan paljon.
Luonnollisesti sähkön hintaan tulevana talvena vaikuttaa sen tarve ja saatavuus. Kun sähköntarve on kova heikkotuulisina ja kylminä päivinä myös sen hinta on silloin korkealla. Vastaavasti, kun olosuhteet sähköntuotannolle ovat optimaaliset myös hinta on silloin edullinen.
Parhaillaan käydään kauppaa alkuvuoden sähköstä. Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan hintataso tällä hetkellä muunnettuna arvonlisäverolliseksi kuluttajahinnaksi on noin kymmenen senttiä kilowattitunnilta.
– Keskimääräinen hintataso on aika kohtuullinen, normaaleja talvihintoja. Sitä keskimääräistä hintaa on kuitenkin aika harvoin tarjolla pörssisähköasiakkaille eli yleensä ollaan reilusti alle tai sen yli.
Huomenta Suomen haastattelussa Leskelä nosti esille myös pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen eroja.
– Kiinteähintaisen sopimuksen hyvä puoli asiakkaalle on se, että sähköä voi käyttää kuinka paljon koska vaan samalla hinnalla.
Pörssisähkösopimuksessa asiakkaan täytyy seurata hintaa tarkemmin.
– Siellä voi tulla niitä hyvin kalliita aikoja. Silloin voi hävitä, jos ei yhtään pysty ajoittamaan tai ohjaamaan kulutusta. Mielenrauhaa haluavien kannattaa tehdä määräaikaisia sopimuksia.
Onko taloudessa varaa?
Tällä hetkellä useampikin yhtiö tarjoaa yhdeksän sentin kilowattituntihintaisia kahden vuoden määräaikaisia sopimuksia.
Leskelä muistuttaa, että pörssisähkösopimusta harkittaessa kannattaa pitää mielessä, onko taloudessa varaa.
– Esimerkiksi tammikuun sähköhinta voi yhtenä vuonna olla moninkertaisesti kalliimpaa kuin toisena vuonna tammikuussa. Jos talous ei sitä kestä, niin silloin pörssisähkö on vähän riskaabelituote.
Voiko sähköstä tulla pulaa ensi talvena?
– Jos kaikki toimii ihan hyvin, mitään huolta ei ole. Sellaisessa tilanteessa, kun tulee merkittäviä yhtaikaisia vikoja, niin sähkön hinta nousee korkeaksi.