Sähkön hinta on noussut jyrkästi tänä vuonna ja tällä viikolla pörssisähkö on ollut jälleen hetkittäin ennätyskallista. Asiantuntijat keskustelivat tänään Uutisaamussa siitä, mitä kuluttaja voi asialle tehdä.
Hinnannousun taustalla on pääasiassa Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus energiamarkkinoilla. Sähkön tuntikohtainen hinta eli pörssisähkö, toiselta nimeltään niin sanottu spot-hinta, on viime päivinä lähennellyt hetkittäin yhtä euroa kilowattitunnilta, kun se esimerkiksi toissa vuoden heinäkuussa oli keskimäärin noin kahden sentin tietämillä kilowattitunnilta.
Lakimies Kristel Pynnönen Kuluttajaliitosta sanoo, että tällä hetkellä kuluttajan on hyvin vaikeaa välttää kallista sähkön hintaa, jos ei ole ennen hinnannousua tehtyä edullista sopimusta.
– Jos on siinä onnellisessa asemassa, että on esimerkiksi vuosi sitten tehnyt sopimuksen hyvällä hinnalla, on aika lailla turvassa. Jos taas nyt on sopimus pääättymässä ja pitäisi lähteä uutta sopimusta tekemään, on todella hankala välttää kovaa hintaa.
Johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuus ry:stä on samoilla linjoilla. Pörssisähkö voi olla ratkaisu, mutta silloin on kuluttajan on pysyttävä entistä tarkempana.
– Kukaan ei tiedä, mikä on oikea ratkaisu. Ehkä voi olla järkevää katsella tilannetta sen spot-sopimuksen kanssa, mutta silloin pitää tiedostaa myös riskit.
Lue myös: Seinäjoella myydään kenties Suomen halvinta sähköä – ilmiö on uusi, eivätkä kaikki voi sitä edes ostaa
Eilen pohjoismaisessa sähköpörssissä Nordpoolissa kilowattitunti sähköä maksoi keskimäärin 50,1 senttiä. Tuntikohtaiset hinnat vaihtelivat vuorokaudenajan mukaan vajaasta 20 sentistä reiluun 90 senttiin kilowattitunnilta.
– Jos on spot-sopimus tai harkitsee sellaista, kannattaa pohtia, voiko sähkönkäyttöä siirtää pikkutunneille, jolloin sähkö on tyypillisesti halvempaa, Salomaa sanoo.
Pynnösen mukaan kuluttajilla ei ole juuri mahdollisuuksia suojatua sopimuksin sähkön tulevaltakaan hinnanousulta.
– Mahdollisuudet säästää sähkölaskussa jäävät enemmän siihen, että vähentää sähkön käyttöä ja miettii esimerkiksi lämmitysmuotoja.
– Toivon, että Suomen hallitus miettisi tukitoimia, Pynnönen sanoo.
Lue myös: Näinkö hirviömäiset sähkön hinnat saadaan kuriin? "Täysmääräinen alennus"
– Arvonlisäveron alennus on ihan hyvä idea, mutta valtiontaloudelle kallis, eikä se osu niihin, jotka ovat suurimmassa hädässä, Salomaa sanoo.
Salomaan mukaan sähkö saattaa hyvinkin kallistua vielä nykyisestä.
– Johdannaismarkkinoilla ennakoidaan vielä kovempia hintoja ensi talvelle. Spot-asiakkaana hieman kyllä hirvittää,