Miten korona on muuttanut vuokramarkkinoita?
Suomen Vuokranantajien pääekonomisti Sakari Rokkanen kertoi tänään MTV:n Uutisaamussa tuoreesta Vuokranantaja-barometrista, jonka yleinen viesti oli se, että alkuvuonna vuokraus on vaikeutunut kaikissa kaupungeissa.
– Käytännössä vuokranantaja siis joutuu tekemään enemmän töitä sen eteen ja kestää pidempään, että löytää vuokralaisen, Rokkanen sanoi.
Lue myös: Asuntolainoja otetaan entistä enemmän yksin
Korona on vähentänyt jonkin verran vuokra-asuntojen kysyntää, koska opiskelijat opiskelevat etänä eivätkä palvelualojen työntekijät hae yhtä innokkaasti vuokra-asuntoja kuin ennen. Rokkanen uskoo kuitenkin, että syksyä kohti mentäessä, kun Suomi jälleen aukeaa, tilanne vuokra-asuntojen markkinoilla kiristyy jälleen.
Rokkasen mukaan tulevaisuuden kannalta kiinnostavista kaupungeista on pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun lisäksi myös yllättäjiä.
– Yllättävän hyviä arvosanoja saivat myös esimerkiksi Järvenpää ja Kerava eli kehyskunnissa radan varrella vuokra-asuntojen kysyntä kehittyy vahvasti, Rokkanen sanoi.
Asuntoja vähän tarjolla
Koronarajoitukset ovat johtaneet siihen, etteivät suomalaiset kotitaloudet ole päässeet kuluttamaan tavalliseen tapaan esimerkiksi ulkona syömiseen, festareihin ja ulkomaanmatkoihin. Kotitalouksien säästöön on jäänyt yhteensä noin kuusi miljardia euroa.
– Nyt moni on lähtenyt kuluttamaan näitä rahoja asuntokaupoille, kun mihinkään muualle ei ole päässyt, Rokkanen sanoo.
Toisaalta talouden hyytymisestä huolimatta etenkin pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan. Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä kertoo hinnannousun johtuvan siitä, että asuntojen tarjonta on tällä hetkellä hyvin vähäistä. Moni ei halua myydä asuntoaan korona-aikana.
– Suomessa on pari miljoonaa omistusasuntoa ja miljoona vuokra-asuntoa. Normaalisti siellä on tarjolla 3-4 prosentin luokkaa koko kannasta, mutta tällä hetkellä olemme lähempänä kahta prosenttia, Kyhälä kommentoi.