Näin perustat kasvimaan viljelylaatikkoon – katso Kekkilän kätevät vinkit

MAINOS Kekkilä
Julkaistu 02.04.2024 09:14

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KEKKILÄ

Viljelylaatikossa on helppo kasvattaa yrttejä ja vihanneksia ruokapöytään. Laatikko mahtuu pienellekin pihalle ja tuottaa sekä iloa että satoa. Näillä ohjeilla pääset alkuun!

Kotoisa-ohjelmassa päästään seuraamaan isojenkin pihojen muutostöitä, mutta viljelylaatikko ilahduttaa myös pienemmällä pihamaalla. Mitä kasveja valitset omaan laatikkoosi?

Tee ensin pohjatyöt:

Aloita levittämällä pahvia viljelylaatikkoalueelle

MAINOS kuvitus 8

Laatikon alta ei tarvitse poistaa nurmikkoa. Levitä sen sijaan kunnon kerros pahvia nurmikon tai rikkakasvien päälle – alle jäävät kasvit maatuvat ajan kanssa mullaksi. Suosi muovitonta pahvia, kuten tukevaa aaltopahvia, ettei maahan päädy mikromuoveja. Pahvin sijaan myös paksu sanomalehtikerros toimii mainiosti. 

Kerrostaminen on tärkeää, sillä vain yksi pahvikerros hajoaa nopeasti. Se ei myöskään estä nurmikon läpikasvua pahvin kastuessa.

Aseta viljelylaatikot paikoilleen

MAINOS kuvitus 12

Sijoita viljelylaatikko suoraan pahvin päälle. Voit käyttää kahta lavakaulusta päällekkäin, jos haluat pohjalle orgaanista ainesta, kuten kompostia.

Viljelylaatikko kannattaa maalata ennen käyttöönottoa. Voit maalata laatikkosi punamullalla tai viljelylaatikoille tarkoitetuilla myrkyttömillä petseillä.

Päällystä kulkuväylät koristekatteella

MAINOS kuvitus 115

Jos viljelylaatikoita on useita, kannattaa laatikoiden välit mitoittaa siten, että mahdut kulkemaan niistä kottikärryillä. Muista ottaa huomioon, että kasvava sato vie tilaa ja kasveja pitää myös mahtua hoitamaan. 

Levitä pahvin päälle reilu kerros ylijäämäpuusta valmistettua Kekkilä Koristekatetta. Koristekate on luonnonvärein värjättyä puuhaketta, jota on saatavilla pähkinänruskeana, hiilenmustana sekä antiikinpunaisena. Katepinta pitää viljelylaatikkokasvimaasi kulkuväylät siisteinä. 

Täytä seuraavaksi viljelylaatikot kerroksittain:

Pohjimmaiseksi tulee puutarhajätettä

MAINOS kuvitus 25

Aloita kasaamalla laatikon pohjalle kuivaa, hiilipitoista puutarhajätettä, kuten risuja, varsia, lehtiä ja paksujakin oksia. Karkein aines kannattaa sijoittaa pohjimmaiseksi, ja asetella päälle ja väleihin esimerkiksi perennojen varsia ja muuta jo hiukan hajonnutta lehtijätettä. Nokkosta, vuohenputken juuria ja muita monivuotisia rikkakasveja viljelylaatikkoon ei kannata laittaa.  

Lisää puutarhajätteen päälle kompostia ja kanankakkaa

MAINOS kuvitus 77

Annostele oksien ja risujen väleihin typpipitoista ainesta, kuten kompostia, ruohonleikkuujätettä tai maatunutta lantaa. Kekkilä Kanankakka tai muu lannoite nopeuttaa puutarhajätteen kompostoitumista hyväksi mullaksi. Sekoita Kanankakka pohjamateriaalin kanssa, niin se ei polta kasvien juuria.

Kekkilä Kanankakka on luonnonlannoite kaikille kotipihan kasveille. Lannoitteen sisältämä runsas typpi parantaa kasvua. Se on valmistettu GMO-vapaalla rehulla ruokittujen kotimaisten kanojen lannasta, joten samaa tuotetta käyttävät myös ammattimaiset luomuviljelijät. 

Kaada päällimmäiseksi ravinteikasta multaa

MAINOS kuvitus 88

Seuraavaksi on aika lisätä multaa kompostin ja risujen päälle. Mullaksi käy esimerkiksi Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta, joka sopii oivallisesti kaikille puutarhan kasviksille. Luonnonmukainen Puutarhamulta on luomulannoitettu yleismulta, joten se sopii niin viljelylaatikoihin, kasvimaalle kuin kasvihuoneisiinkin. Yhteen viljelylaatikkoon tai lavakaulukseen menee 40 litran multasäkkejä noin 6 kappaletta.

Ajan kanssa viljelylaatikon pohjakerros maatuu ja pinta painuu. Seuraavana keväänä viljelylaatikkoon voikin lisätä pari säkillistä uutta multaa. Sitä ennen sekoita vanhan mullan joukkoon reilusti luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta.

Sitten pääset istuttamaan kasveja:

Istuta kasvit tarpeeksi harvasti

MAINOS kuvitus 136

Viljelylaatikoissa on helppo kasvattaa erilaisia yrttejä – ja satoakin tulee nopeasti. Juuresten, kuten perunoiden, porkkanoiden ja punajuurien, kasvatus vie hiukan enemmän aikaa. Perunasta satoa voi saada parissa kuukaudessa. Marjoista etenkin mansikat sopivat mainiosti viljelylaatikossa kasvatettavaksi.

Ethän istuta kasveja liian tiiviisti, vaan varaa niille tilaa kasvaa. Voit myös sijoittaa matalia kasveja korkeiden lomaan. Kun istutat korkeampia ja matalampi rinnakkain, saat enemmän satoa. Muista jättää kasvutilaa!

Kasvi-ideoita viljelylaatikkoon:

  • Yrtit, kuten persilja, timjami, salvia ja rosmariini

  • Lehtivihannekset, kuten salaatit, rukola, mangoldi ja vuonankaali

  • Mansikat, karviainen ja pensasmustikka

Kastele kunnolla

MAINOS kuvitus 138

Kastele laatikot kunnolla, kun kasvit on istutettu. Yhteen viljelylaatikkoon kannattaa kaataa ainakin kaksi kannullista vettä. Mullan tulisi kastua noin 20 sentin syvyydeltä, jolloin kasvien juuretkin hakeutuvat syvemmälle.

Viimeistele kasvimaakatteella

MAINOS kuvitus 167

Levitä vielä mullan pintaan parin sentin kerros Kekkilä Kasvimaakatetta eli hamppukatetta. Kasvimaakate sopii kaikille satoa tuottaville kasveille sekä kasvimaalla että viljelylaatikoissa pitäen sadon puhtaana ja estäen rikkakasveja itämästä. Katteen avulla myös kastelun tarve vähenee: sen ansiosta kosteus haihtuu maasta hitaammin.

Katso Kekkilän ohjevideo: