Kasvimaan perustaminen laatikoihin on helppo tapa päästä alkuun hyötykasvien viljelyssä.
Laatikkoviljely on suosittu menetelmä hyötykasvien kasvattamiseen. Lavakasvimaassa kasvit pääsevät hyötymään kohopenkin eduista.
– Lavatarhalla on helppo aloittaa, koska siinä pääsee nopeasti hommaan kiinni. Kun itse muutin omakotitaloon maalle 20 vuotta sitten, aloitin laatikkoviljelyllä, kertoo Minna Siltala Puutarhaliitosta.
VINKKI
Kasvit viihtyvät kohopenkin lämmössä, mutta helteillä kastelusta on huolehdittava erityisen hyvin!
Lavatarhassa höytykasvit on rajattu laatikoiden sisälle. Laatikkoviljelmät ovatkin ikään kuin kehystettyjä kohopenkkejä.
– Laatikot voivat olla erikorkuisia riippuen siitä, miten korkeita kasveja niihin on tarkoitus laittaa kasvamaan.
Itse nikkaroimalla saat laatikoista juuri sellaisia kuin haluat.
Kun sopivat lavat ja laatikot on hankittu tai nikkaroitu, aloita kasvimaan perustaminen poistamalla nurmikko tai pintamaa laatikon kohdalta. Poista huolellisesti myös rikkaruohot.
Aseta sen jälkeen maahan vettä läpäisevää maisemakangasta tai sanomalehteä, ja tuo sen päälle runsas multakerros.
– Tärkeintä on, että pohja on auki, jotta laatikossa oleva multa pääsee kosketuksiin varsinaisen maan kanssa ja eliöt pääsevät liikkumaan, Siltala muistuttaa.
Kasvata lomittain ja limittäin
Kun pääset kylvöpuuhiin, muista ottaa huomioon toisilleen sopivat kumppanikasvit.
– Laatikkoviljelyssä pätevät samat perussäännöt kuin avomaallakin. Esimerkiksi mansikkaa ja perunaa ei kasvateta vierekkäin tai edes samassa maassa peräjälkeen. Myöskään kaaleja ja tomaatteja ei pidä laittaa kovin lähekkäin, koska kaalia vaivaavat tietyt taudit, jotka voivat helposti siirtyä myös tomaatteihin.
Toisilleen sopivista kasveista löytyy runsaasti tietoa kirjallisuudesta ja Internetistä.
Kylväessä on myös hyvä huomioida, ettei suoriin, toisistaan erikseen oleviin sipuli- ja porkkanapenkkeihin tarvitse enää pyrkiä.
– Laatikoissa on kiva kasvattaa eri lajeja toistensa lomassa. Esimerkiksi porkkanarivien välissä voi kasvattaa salaattia, jolloin salaatit toimivat katekasvina. Katekasvit estävät siemenrikkaruohojen kasvamista ja kosteuden haihtumista. Siemeniä voi siis ripotella vierekkäin ja lomittain ja laittaa tiheästikin, kun multa vain on hyvää.