Näin puolustusministeri Kaikkonen ja ulkoministeri Haavisto perustelevat Nato-jäsenyyttä – puolustusministeri toivoo Ruotsilta samaa johtopäätöstä

21:19img
Katso video: Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin kannattavat Nato-jäsenyyttä – tätä se tarkoittaa.
Julkaistu 12.05.2022 12:42
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) liittyivät  torstaina niiden kärkipoliitikkojen joukkoon, jotka ilmoittavat kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Myös Kaikkonen toivoo ripeää päätöksentekoa, kuten tekivät tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) aiemmin tänään.

Kaikkonen painottaa tiedotteessaan, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut turvallisuustilannetta Euroopassa ja Nato-jäsenyys parantaisi Suomen turvallisuutta.

– Nato-jäsenyys nostaa merkittävästi kynnystä sille, että Suomi joutuisi sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi. Suomen Nato-jäsenyys vahvistaa Suomen ja suomalaisten turvallisuutta. Tämä on puolustuksellinen ratkaisu, joka ei uhkaa ketään. Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä. Nyt on toimittava siten, että se toteutuu mahdollisimman ripeästi, Kaikkonen kirjoittaa.

Puolustusministeri toivoo Ruotsin toimivan nyt samoin kuin Suomi.

– On toivottavaa, että läheinen kumppanimme Ruotsi päätyy samaan johtopäätökseen, ja voisimme hakea jäsenyyttä yhdessä, Kaikkonen toteaa.

Ulkoministeri Haavisto kirjoitti Twitterissä kannattavansa Nato-jäsenyyttä, koska turvallisuustilanne on muuttunut.

Puolustusministeri painottaa myös sitä, että Suomi on pitänyt huolta omasta maanpuolustuskyvystään.

– Olemme Suomessa syystäkin ylpeitä puolustuskyvystämme.  Nato-yhteensopivuus on ollut jo pitkään tärkeä osa puolustuspolitiikkaamme. Olemme toimineet Naton kumppaneina niin lähellä Natoa kuin vain voi toimia ilman jäsenyyttä, Kaikkonen sanoo.

Myös opetusministeri Li Andersson (vas.) kirjoittaa blogissaan olevansa valmis hyväksymään Suomen Nato-jäsenyyden. 

– Vaikka näen mahdollisessa päätöksessä myös riskejä, olen valmis hyväksymään Suomen Nato-jäsenyyden, koska se on Suomen kansan ja Suomen eduskunnan selvän enemmistön tahtotila, Andersson kirjoittaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Nato