Vuonna 2014 Venäjä pelasi poliittista peliä, jota voidaan pitää Ukrainan meneillään olevan hyökkäyksen yhtenä alkusysäyksistä.
– Olihan se aika uskomaton kokemus sinänsä. Vaikka siviileille ei tehty lähtökohtaisesti mitään, pelkäsin ihan hemmetisti.
Näin kertoo MTV Uutisten pitkän linjan kirjeenvaihtaja Petri Saraste, joka oli paikalla, kun Ukrainan Krimillä alkoi tapahtua vuonna 2014.
Ukrainan silloista presidenttiä Viktor Janukovitshia pidettiin kansan keskuudessa korruptoituneena ja Venäjälle liikaa kumartelevana. Presidentti torppasi Ukrainan EU-pyrkimykset, ja tarjosi tilalle lähempää yhteistyötä Venäjän kanssa.
Luottamus presidenttiä kohtaan painui maassa niin alhaiseksi, että se aiheutti valtavia mielenosoituksia Ukrainassa.
Lopulta presidentti määräsi Ukrainan turvallisuusjoukot hälytystilaan ja näkyvästi kaduille. Kun toimi ei lopettanut liikehdintää, määräsi hän helmikuun 18. päivä avaamaan tulen Kiovassa.
Yli sata ihmistä kuoli.
Tulenarka tilanne poiki lopulta vallankumouksen, jonka seurauksena Janukovitsh suistettiin vallasta.
Uusi parlamentti pyrki kumoamaan Venäjän kielen alueellisen aseman, ja tekemään Ukrainasta maan ainoan virallisen kielen. Janukovitsh pakeni Venäjälle.
Vallankumous sai Putinin kiehumaan
Kevään 2014 vallankumous Ukrainassa sai Venäjän presidentin Vladimir Putinin näkemään punaista ja toimimaan.
Putin päätti toimia ja kohteeksi valikoitu Krimin niemimaa, joka on pinta-alaltaan hieman Belgiaa pienempi alue Etelä-Ukrainassa. Krimillä on iso venäjää puhuva vähemmistö, ja muun muassa Mustanmeren rannalla sijaitseva Venäjän laivaston tukikohta, jonka Ukraina oli maalle vuokrannut.
Putin laittoi propagandakoneensa käyntiin, ja antoi ensimaistiaisen siitä, kuinka pitkälle Venäjälle on valmis menemään saadakseen saavutettua tavoitteensa.
Petri Saraste oli Krimillä, kun Putinin määräämät "pienet vihreät miehet" saapuivat Krimin kaduille. Tilanne oli absurdi.
– Nämä tunnuksettomat miehet marssivat kaduille piiput ojossa. Kuorma-autotkin olivat tunnuksettomia. Sotilaat eivät puhuneet mitään muuta kuin, että jos ammutte laukauksenkin, niin sitten tulee luotia päähän. Oli todella kummallinen tilanne, Saraste kertoo.
Krimin koko ilmapiiri oli outo, ja se oli Putinin täydellisesti masinoima.
– Toreilla huudettiin Putinin nimeä kovaan ääneen, eräs vanhempi rouva esiintyi monessa eri tv-lähetyksessä. Hän osasi kieliä, ja tyrkytti itseään joka paikkaan. Teki täydellistä propagandaa Putinin puolesta.
Pienet vihreät miehet kiinnostivat myös Venäjällä
Krimin tapahtumat kiinnostivat myös Venäjän mediaa, ja Putinilta haluttiin kysyä kysymyksiä siitä, mitä Krimillä oikein tapahtuu.
– Ihmiset, jotka estivät Ukrainan armeijan joukkoja Krimillä, olivat pukeneet ylleen uniformut, jotka muistuttivat vahvasti Venäjän armeijan uniformuja.
– Herra presidentti, olivatko he venäläisiä sotilaita, Venäjän armeijaa? Kuuluivat erään toimittajan kysymykset liittyen Krimin tapahtumiin.
Putinin vastaus toimittajalle oli epäselvä ja mystinen.
– Jos katsotte Neuvostoliiton jälkeisiä alueita. On olemassa paljon univormuja, jotka ovat hyvin samanlaisia. Voit mennä kauppaan, ja ostaa minkälaisen uniformun tahansa, Putin vastasi.
– Mutta olivatko he venäläisiä sotilaita vai eivät, toimittaja tenttasi presidentiltä?
– He olivat paikallisen itsepuolustusjoukkojen sotilaita, Putin selitti.
Paikalliset itsepuolustusjoukot olivat Putinin selitys kansalle Krimin tapahtumista. Presidentti siis selitti kansalle, että ukrainalaiset itse olivat ikään kuin ryhtyneet puolustamaan ja pelastamaan Krimiä.
Todellisuudessa nämä itsepuolustusjoukot olivat Venäjän armeijaa, ja niiden kanssa toimi Putinin vahvoina liittolaisina tunnettujen moottoripyörijengi Yön Susien jäsenet.
Saraste kertoo, että Krimillä kaikki kyllä tiesivät, että venäläisistähän tässä oli kyse.
– Se oli huolellisesti harkittu. Täydellinen operaatio, ja selkeä suunnitelma, Petri Saraste kertoo.
Propagandakone ja "vaalit" tuottivat tulosta
Krimillä järjestettiin sekä Venäjän- että Ukrainan-mielisiä mielenosoituksia. Venäjä-mieliset mielenosoitukset näyttivät kuitenkin pääsevän niskan päälle.
Myöhemmin venäläismieliset piirittivät Krimin alueparlamentin, tukenaan joukkoja Venäjän Krimin-tukikohdasta.
Kun Venäjä oli asettanut propagandakoneistonsa Krimille, alkoi Krimillä pian "kansanäänestys" alueen liittämisestä osaksi Venäjää.
Saraste kertoo, että vaalit olivat täydellinen näytelmä.
– Eihän siellä lähellekään kaikki saaneet ylipäätään äänestää. Venäläiset sotilaat äänestivät monta kertaa. Näitä vaalihökkeleitä ei valvottu millään tavalla, ei kysytty papereita. Täydellinen farssi koko homma.
Paikallisia ihmetyttivät tällöin myös paikallisväestö tataarien mystiset kohtalot.
– Ihmisiä karkoitettiin, katosi ja löydettiin kuolleina. Ihmiset pelkäsivät kidnappaamisia. Tein jutun eräästä pojasta, joka oli kidnapattu. Häntä ei ikinä löydetty.
TV-kanavat ja sanomalehdet Venäjän haltuun
Ukraina ei pystynyt vastaamaan sotilaallisesti Venäjän toimiin Krimillä. Venäjä pääsi niskan päälle, ja Krim päätyi Venäjän tiukkaan kontrolliin hetkessä.
– Hyvin on jäänyt mieleen se, että kun valta vaihtui, niin arki muuttui välittömästi. Pankkitoiminta muuttui, luottokortit eivät enää toimineet. Ukrainan sanomalehdet ja tv-toiminta lakkautettiin.
Saraste kertoo haastatelleensa paikallista tv-pomoa, joka sanoi Venäjän asettaneen heille tarkat säännöt jatkamisen perusteeksi.
– Tv-pomo kertoi, että heidän pitää jokaisessa lähetyksessä mainita Putin vähintään kerran kuvan kera. Sai kertoa pelkästään hänen hyvistä saavutuksistaan. Sama päti myös sanomalehtiin, Saraste kertoo.
"Ei voitu silloin kuvitella, että näin iso hyökkäys tulisi"
Krimin miehitys tapahtui helposti ja nopeasti. Sarasteen mukaan Putin varmasti uskoi, että viime kevänä alkanut Ukrainan sota etenisi yhtä helposti.
Mutta se mitä Ukrainassa tapahtuu juuri nyt – siihen tuskin kukaan olisi uskonut vuonna 2014.
– Kyllä monet paikalliset sanovat, että tämä sama on jatkunut jo 300 vuotta, että painostus on ollut aina päällä. Mutta ei silloin vuoden 2014 alussa voitu edes kuvitella, että näin iso hyökkäys tulisi vielä myöhemmin tapahtumaan.