Näin rantapelastaja pelastaa hätään joutuneen ihmisen vedestä – katso video

5:47img
Katso video: Näin rantapelastaja ryntää hukkuvan ihmisen luokse
Julkaistu 21.07.2021 06:13
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Rantapelastajat valvovat rannan turvallisuutta ja rientävät apuun, jos uimarin voimat ehtyvät.

Ennaltaehkäisy on tärkeintä, mutta välillä uimarannoilla joudutaan tositoimiin. Silloin tällöin tapahtuu myös hukkumisia.

Helsingin Aurinkolahdessa vahtia pitävät rantapelastajat Laura Soini ja Rebecca Overmyer. He näyttivät MTV Uutisille, minkälaisia pelastustyökaluja rannalla on käytössä.

Yllä olevalla videolla näet myös vauhdikkaan sekä kuvitteellisen pelastustilanteen. Rantapelastaja rientää pelastuslaudalla ihmisen avuksi veteen.

Lue myös: Uimataidottomat lapset päätyvät yhä useammin veteen, kun vanhemmat räpläävät puhelimia: "Ei katsota kullanmurun perään"

Pelastuspatukka ja -lauta

Rantapelastajien yksi apuväline, pelastuspatukka, helpottaa pelastajia hukkuvien auttamisessa. Pelastuspatukalla jopa tajuton ihminen voidaan raahata rantaan.

– En ole urani aikana joutunut kiinnittämään pelastuspatukkaa, mutta olen kahdesti hakenut äkkisyvässä ihmisiä pelastuspatukalla, Overmyer kertoo kokemuksistaan.

Lue lisäksi: Helsinkiläisrannalla uimaveden lämpötila putosi yhdessä yössä 10 astetta – tästä dramaattinen pudotus johtuu

Puolestaan pelastuslauta soveltuu vaativampiin pelastustehtäviin, jotka tapahtuvat esimerkiksi kaukana rannasta. Pelastuslaudalla pelastaja voi hinata väsyneitä uimareita tai tuoda rantaan jopa tajunnan menettäneen ihmisen.

– Pelastuslautalla voi lähteä kysymään, onko uimarilla kaikki hyvin tai tarpeen tullen hinata hädässä olevaa väsynyttä uimaria rantaan. Uimari voidaan myös nostaa laudalle ja tuoda rannalle, jos tilanne niin vaatii, Soini kertoo.

"Hädässä oleva ei välttämättä huido"

Hädässä oleva ihminen ei välttämättä jaksa huutaa apua, pelastajat muistuttavat.

– Aina hädässä olevat eivät hirveästi huuda tai huido, Soini kertoo.

Vaara- ja hätätilanteet uimarannalla syntyvät monesti ihmisen arvioidessa uimataitonsa väärin. Myös esimerkiksi erilaisilla kellukkeilla kauas rannasta matkaavat voivat joutua hätään, jos kelluke tyhjenee yllättäen tai karkaa tuuliajolle.

Pelastajat joutuvat rientämään hätiin jopa satojen metrien päähän rannasta. Esimerkiksi Helsingin Aurinkolahdessa voimien ehtyessä ihminen saattaa pyrkiä kauempana sijaitsevalle kalliolle.

– Pahimmillaan (vaaratilanne) voi tapahtua vaikka 200 metrin päässä ja siellä on joku joka ei jaksakaan uida, Overmyer kertoo.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka rantapelastaja pelastaa hätään joutuneen ihmisen.

Tuoreimmat aiheesta

Hukkuminen