Tuomo pelasti viime hetkellä veden alle valahtaneen, ilman valvontaa rannalle jätetyn lapsen – uima-asiantuntija kertoo, mikä teki tilanteesta erityisen vaarallisen

Tuomo pelasti pallon perässä liian syvälle rientäneen lapsen viime hetkellä –"Sain juuri ja juuri tarrauduttua häntä käsivarresta siellä pinnan alla" 5:46
Lapsiaan rannalla vahtinut Tuomo Neuvonen sattui huomaamaan, kun pallon perässä veteen mennyt lapsi valahti pinnan alle. Neuvonen sai tartuttua lapsen kädestä ja lapsi puristi paniikissa takaisin.

Suomessa hukkuu vuosittain 100–150 henkilöä. Suhteutettuna asukaslukuun määrä on selvästi korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa. Viikonloppuna Helsingin Tapaninvainiossa koettiin vaaratilanne pienen lapsen päädyttyä liian kauas rannasta ja lopulta veden alle.

Tuomo Neuvonen vietti lauantaita Tapaninvainion uimarannalla lastensa kanssa. Hän huomasi kolmen alakouluikäisen lapsen heittelevän palloa veteen ja hakevan vuorotellen pallon takaisin rantaan. 

Kun lapsista pienin lähti noutamaan palloa vedestä, ajautui pallo kauemmaksi ja lapsen uimataidot eivät riittäneet. Hän valahti pinnan alle ja palasi pintaan kauhistunut ilme kasvoillaan ja painautui taas takaisin pinnan alle. 

Neuvonen vahti omia lapsiaan rannalla ja sattui huomaamaan tilanteen. Hän juoksi veteen ja kertoo tilanteen olleen kiinni sekunneista. Vesi oli tummaa eikä Neuvonen olisi välttämättä löytänyt lasta, jos tämä olisi ajautunut syvemmälle. 

Neuvonen sai tartuttua lapsen kädestä ja lapsi puristi paniikissa takaisin.

– Sain juuri ja juuri tarrauduttua häntä käsivarresta siellä pinnan alla. Otin hänet syliin ja kannoin turvaan rantaan. Kyselin kovasti, onko kaikki hyvin ja rauhoittelin poikaa. Hänen sydän hakkasi ihan todella kovaa. 

Neuvonen arvelee pojan olleen shokissa ja kuvailee olleensa tapahtuneesta itsekin järkyttynyt.

Lapsia tulee vahtia käsivarren mitan päässä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto muistuttaa uimaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan kannattaa napata aina kaveri mukaan, yllättävien tilanteiden varalle. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lapsia tulee vahtia herkeämättä ja riittävän lähellä, mieluiten käsivarren mitan päässä. Jos aikuisen katse on kirjassa tai puhelimessa, kohtalokas tilanne voi jäädä huomaamatta, sillä hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja nopeasti.

Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta sanoo, että Neuvosen kuvaama tilanne on tyypillinen ja ikävä, sillä lapset oli jätetty uimaan ilmaan valvontaa. Tilanteesta teki entistä vaarallisemman se, että ranta jolla pojat leikkivät, on äkkisyvä. Hiltunen sanoo, että vanhempien tulisi olla käden mitan päässä lapsestaan uimarannalla. 

–  Kun meillä on tumma vesi ja äkkisyvää, niin hukkuminen tapahtuu todella todella nopeasti ja äänettömästi. Vedessä lapsi pitäisi lisäksi olla rannan ja aikuisen välissä, jolloin vanhempi pystyy valvomaan veden syvyyttä ja ennakoimaan vaaratilanteita. 

Hiltunen kehottaa myös juhannuksena rannalla oleskelevia pukemaan lapsilleen pelastusliivit. Pelastusliivit antavat lisää armonaikaa aikuiselle, jos lapsi pitää pelastaa vedessä. Liivit olisi hyvä olla päällä myös aikuisilla. Miehet pitävät hukkumistilastojen kärkipaikkaa. 

Viime vuosi oli hukkumistilastojen kannalta poikkeuksellisen synkkä: kesä-heinäkuu välillä hukkui 75 ihmistä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry neuvoo kymmenen vinkkiä vesiturvalliseen kesään

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
  • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

Lue myös:

    Uusimmat