Toisin kuin elokuvissa tosielämässä hukkuva ei välttämättä räpiköi paniikissa tai huuda apua – puhutaankin "hiljaisesta hukkumisesta". Hienovaraiset merkit voivat paljastaa uimarin taistelevan hengestään.
Helteet houkuttelevat ihmisiä vilvoittelemaan veden äärelle. Joskus ihanaksi tarkoitettu rantapäivä kääntyy tragediaksi, kun uimari ei enää nousekaan rantaan. Lämmin sää näkyy suoraan hukkumismäärissä.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) kertoi hiljattain, että lähes puolet hukkuneista on päihtyneitä ja tyypillisimmin hukkuminen tapahtuu uimisen yhteydessä, kiikkerällä soutuveneellä liikuttaessa tai rannalta tai laiturilta putoamisen seurauksena.
Myös vedessä saatu sairauskohtaus, toisen hukkuvan henkilön pelastamisyritys tai omien uimataitojen yliarviointi voivat koitua kohtaloksi, hukkumiskuolemia tutkinut Andrea Zaferes sanoo amerikkalaismedia Huffington Postille.
Hukkumistilanne ei ole televisiosta tuttua rajua ja äänekästä kamppailua kuolemaa vastaan, sillä tosielämässä ihminen käyttää kaikki voimansa pitääkseen itsensä pinnalla. Seuraavat hienovaraiset merkit saattavat paljastaa aikuisen olevan hukkumaisillaan – merkkien tunnistaminen ja nopea toiminta voivat säästää ihmishengen.
Lue myös: Uimaan menossa? Yksi vinkki voi pelastaa lapsesi hengen – parantaa huomattavasti turvallisuutta
1. Paniikki hukkuvan kasvoilla
Mikäli on tarpeeksi lähellä, voi hukkuvan ihmisen todennäköisesti tunnistaa tämän kasvoista, päivystyslääkäri Graham Snyder sanoo Huffington Postille.
Tyypillisesti hukkuvan silmät ovat suljetut tai levällään ja lasittuneet, suu apposen auki henkeä haukkomassa ja pää syvällä vedessä. Toisinaan pää on notkahtanut taakse ja hiukset valuneet kasvojen eteen.
Yleensä hukkuva ihminen on hiljaa, sillä hengityksen on toimittava ennen puhumisen onnistumista. Hyperventilointi ja hengen haukkominen on tavallista.
2. Hukkuvan uima-asento
Uidessa ihminen on vaakatasossa, hukkuessa pystyasennossa. Hukkuva saattaa kuitenkin yrittää kääntyä selälleen, sillä tällöin kelluminen on helpompaa.
Hukkuva ihminen ei käytä jalkojaan, mutta voi näyttää siltä kuin kiipeäisi näkymättömiä tikkaita ylöspäin. Saattaa vaikuttaa siltä kuin ihminen yrittäisi uida tiettyyn suuntaan, muttei yrityksistä huolimatta etene. Liikehdintä voi näyttää epäkontrolloidulta, kertoo Viisaasti vesillä -sivusto.
Lue myös: Hukkumisia työkseen tutkiva äiti kertoo vinkit lapsiperheiden turvallisiin uimaretkiin: "Terve veden pelko on hyvä asia"
3. Hukkuvan kanssa kommunikointi
Zaferesin mukaan hukkuva henkilö saattaa yrittää hetkellisesti kommunikoida lähellä olevien ihmisten kanssa. Jos epäilee uimarin olevan hädässä, kannattaa asia varmistaa kysymällä, onko tämä kunnossa. Mikäli vastaukseksi saa vain tuijotusta, on auttamisella kiire.
Hukkuvaa henkilöä on tärkeä pyrkiä rauhoittamaan kertomalla avun olevan tulossa ja neuvoa häntä pyrkimään selälleen sekä pitämään nenänsä ja suun vedenpinnan yläpuolella.
Paikalle on syytä hälyttää lisäapua ennen varsinaisten pelastustoimien aloittamista, mikäli se on mahdollista. Omaksi avuksi kannattaa etsiä kättä pidempi apuväline, mielellään jotain kelluvaa – esimerkiksi uimapatukka.
Hukkuvaa tulee lähestyä ripeästi mutta varoen. Apuväline pysyy pelastajan ja pelastettavan välissä tai ojennetaan pelastettavalle, mikäli hän on lähellä rantaa. Kellukkeen voi myös heittää hukkuvalle.
Kun pelastettava on saatu pois vedestä, annetaan hänelle tarvittaessa ensiapua ja toimitetaan jatkohoitoon.
Katso alla olevalta videolta ohjeet aikuisen elvyttämiseen.
2:23
Lue myös: Silmään voi päätyä jopa ameeba – nämä riskit vaanivat Suomen vesissä uiskentelevia
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Huffington Post, Viisaasti vesillä, Norton Healthcare