Ensimmäinen sähköisen ylioppilaskokeenharjoitus käynnistyi aamulla jännittyneissä tunnelmissa Helsingin luonnontiedelukiossa. Ylioppilaskirjoitukset muuttuvat asteittain sähköiseksi vuoteen 2019 mennessä.
Luonnontiedelukion rehtori Timo Hartikka tunnusti olevansa rehellisesti sanottuna hikinen kokeen käynnistyttyä minuutin yli yhdeksän.
– Pakko myöntää, että kyllä on jännittänyt. Tässä harjoitellaan ensi syksynä sähköiseksi kokeeksi ensimmäisenä muuttuvia maantieteen, filosofian ja saksan kielen kokeita. Jatkossa jopa kuuntelu tapahtuu sähköisesti. Olemme harjoitelleet koetta normaali kouluviikoilla, sanoo Harkikka.
Liikuntasaliin on jouduttu rakentamaan tätä varten erikseen voimalinja, jotta kaikki koneet saatiin langallisesti liitettyä sähkö- ja Wlan-verkkoihin. Piuhameri on sijoitettu tilan keskikäytävälle. Hetkeä ennen koetta tunnelma oli sähköinen.
Näin lunttaaminen estetään
Oppilailla oli mahdollisuus käyttää omaa tai koulun konetta. Varsinainen koe oli muistitikulla, joka kiinnitettiin koneeseen ja vasta sen jälkeen kone käynnistettiin, mikä esti lunttaamisen.
– Tikku kaappaa tietokoneen haltuunsa, niin että oppilas ei pääse koneella internetiin tai muihin tiedostoihin kuin kokeeseen.
– Koetilassa puolet oppilaista istuu kasvot tilan toiseen suuntaan ja lunttaamisen estämiseksi koneessa on myös wc-nappi, jota painetaan – oppilaan poistuttua wc-tiloihin. Tämä pimentää ruudun, jotta toiset eivät voi luntata.
Oppilaat tunnistettiin ylioppilastutkintolautakunnan sinetöidyssä kirjekuoressa koululle tulevien avainlukukoodien avulla. Kokelaat saavat tehtävät palvelimelta näkyville purkukoodien avulla.
Kokeen päätyttyä ruudulta painetaan kohtaa koe päättynyt, mikä tallentaa kokeen ja vasta sen jälkeen voi sammuttaa koneen. Samalla koe siirtyy palvelimelle, josta opettajat pääsevät tarkastamaan sitä omilla tunnuksillaan.
– Aiemmin olemme joutuneet kantamaan eräänkin kilon koepapereita – varmaan rekkalasteittain, mikä on kohta historiaa, naurahtaa Hartikka.
Oppilaat rennolla mielellä
Harjoitukseen osallistuivat lukion toisella luokalla opiskelevat, jotka olivat harjoitelleet vastaavia kokeita sähköisesti normaalissa lukio-opetuksessa.
– Ihan hyvät tunnelmat ovat. Vähän jännittää. Mielestäni olisi helpompaa, kun on paperi ja kynä, kun kirjoitat. Tässä on kaikennäköistä, mitä pitää osata ennen kuin saat sen kokeen tehtyä, pohtii Eveliina Teljo.
– Minulle on vielä vähän epäselvää, miten koe koneella tehdään, jatkaa jännittynyt Petra Kaitajärvi.
1:39