Abin somejulkaisu räjäytti vessakeskustelun: Pitääkö WC:n ovi olla auki vai kiinni YO-kokeissa?

Paraisten lukio
Julkaistu 23.03.2021 18:21
Toimittajan kuva

Ismo Puljujärvi

ismo.puljujarvi@mtv.fi

Abiturientin julkaisu sosiaalisessa mediassa sai aikaan keskustelun, pitääkö vessan ovi olla auki vai kiinni kirjoituksissa? Kyseisessä koulussa ovi on ollut auki kuvan osoittamalla tavalla. 

Monissa Suomen lukioissa abiturientit ahertavat ylioppilaskirjoitusten parissa. Kirjoitusten on tarkoitus päättyä 7. huhtikuuta.

Koetilanteessa myös vessassa käyminen on tarkoin suunniteltu. Oppilaan mukana vessaan lähtee usein saattajaksi valvoja, joka varmistaa, ettei oppilas pääse huijaamaan.

Paraisten lukion abiturientti, Olivia Toukola, julkaisi TikTok -somepalvelussa, että heidän lukion koetilanteessa ovi tulee jättää auki.  

– Olin jättämässä vessan ovea hieman raolleen, niin valvoja käski jättää oven auki. Valvoja ei toki ollut näköetäisyyden päässä, Toukola lisää.

– Se ei minua henkilökohtaisesti vaivannut, mutta tiedän luokkalaisia, jotka eivät halua käydä tämän asian vuoksi kirjoitusten aikana vessassa. 

Hän oli kertonut asiasta helsinkiläiselle ystävälleen, joka oli ihmetellyt käytäntöä. Laaja keskustelu sosiaalisessa mediassa yllätti Toukolan. 

– En ajatellut, että tästä tulisi näin iso juttu. Julkaisuun on tullut satoja kommentteja. Monien mielestä vessan ovi tulisi olla lukossa. 

Raollaan oleva ovi on "vuosien kompromissi"

Paraisten lukion rehtori Ari Rintanen vahvistaa, että vessan ovi tulee jättää hieman raolleen koetilanteessa. Ovea pidetään hänen mukaansa auki tämän jutun pääkuvassa näkyvällä tavalla.

Valvoja ei kuitenkaan seiso oven takana ja tilanteessa pyritään olemaan hienotunteisia.

– Meillä on käytettävissä kolme wc-tilaa kirjoitusten aikana. Vessakoppiin ei tule päivänvaloa, joten ajatuksena on, ettei vessaan laiteta sähkövaloa, vaan valo tulee vessaan ovenraosta.

Rehtori sanookin, että järjestelyistä on aikaisemmin keskusteltu niin opettajien kuin aikaisempien abiturienttien kanssa. 

– Oppilas saa hoitaa asiansa rauhassa ja valvoja ei ole näköetäisyyden päässä. Tämä on tällainen vuosien kompromissi.

Lue myös: "Olen loppuunpalamisen partaalla" – yli puolet lukiolaisista kokee etäopiskelun raskaaksi

Koulu huolehtii järjestelyistä

MTV Uutiset päätti kysyä vielä Ylioppilastutkintolautakunnalta, mikä heidän kantansa on vessakeskusteluun.

Pääsihteeri Tiina Tähkä kertoo, että YTL ei anna tarkempia ohjeita, vaan koulut itse järjestävät valvonnan ja puitteet.

– Olosuhteet ja käytännöt vaihtelevat, millaiset vessatilat eri kouluissa on. Nykyään kokelaat pystyvät pitämään ovea kiinni vessassa.

Pääsihteeri neuvoo oppilaita olemaan yhteydessä omaan kouluun, jos haluaa vaikuttaa järjestelyihin.

– Uskon lukioiden ottavan hyvin palautetta vastaan. En usko, että tässä tarvitaan erillistä paimenkirjettä, Tähkä tuumaa.

Lue myös: Näin korkeakoulut rukkaavat opiskelijavalintoja koronakriisin vuoksi: "Fyysisiin kokeisiin kutsuttavien määrä voitu vähentää murto-osaan lähtötilanteesta"

Päivitetty 24.3.21 klo 9:53 Lisätty Olivia Toukolan kommentit.

Tuoreimmat aiheesta

Ylioppilaskokeet