Näin Sanna Marin purjehti pääministerinä kriisistä toiseen – ja nousi maailmanmaineeseen

1:38imgKatso Sanna Marinin tunteikas ilmoitus: "En jatka SDP:n puheenjohtajana"
Julkaistu 05.04.2023 15:29
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Toisen kauden kansanedustaja Sanna Marin sai pääministerin paikan, kun Antti Rinne (sd.) joutui eroamaan hallituskumppani keskustan painostuksesta. Tuolloin Katri Kulmunin johtama keskusta taisi tehdä SDP:lle suuren palveluksen, sillä Marinin nauttima kansansuosio on kestänyt koko ongelmallisen hallituskauden.

Sanna Marinin edellytykset kriisiajan pääministeriksi olisivat voineet olla paljon paremmat. Toisen kauden kansanedustajaa harvemmin valitaan pääministeriksi, mutta Sdp oli vaihtoon pakotettu.

Antti Rinteen tilalle oli jonkun noustava. Puoluevaltuuston vaalissa Marin voitti niukasti Antti Lindtmanin äänin 32–29.

Niukka voitto omien keskuudessa ja liitoksistaan hieman natisevan hallituksen vetovastuu ei ole hyvä lähtötilanne maailman nuorimmalle pääministerille.

Muutamien kuukausien kuluttua, keväällä 2020 alkoi vielä koronapandemia, joka äityi globaaliksi kriisiksi.

Suomessa hallituksen oli otettava valmiuslaki käyttöön ja muun muassa eristettävä Uusimaa muusta maasta. Maskeista ja muista sairaalavarusteista oli pulaa, lentokenttien koronajärjestelyjä ei saatu heti toimimaan.

Joitakin virheitä tehtiin, mutta Sanna Marinin hallitus suoriutui koronapandemian hoidosta monien arvioiden mukaan hyvin. Kansa ihastui selkeäsanaiseen, pragmaattiseen pääministeriin, joka muun muassa ohjeisti suomalaisia pandemian synkimpinä hetkinä, että "nyt ei ole oikea aika lähteä mökille".

Korona-ajan toiminta ja tiedotustilaisuudet nostivat Marinin ja sitä myötä Sdp:n suosiota. Suomi ja Marin saivat myös runsaasti kansainvälistä huomiota koronapandemian hoidolla sekä siitä, että kaikki viisi hallituspuoluetta olivat naisten johdossa.

"Nyt ei ole oikea aika" -lausahdus päätyi muuten lopulta muunneltuna niin Sdp:n kuin kokoomuksen vaalikampanjoihin eri vaaleissa.

Lue myös: Kommentti: Oliko Marinin luopumisilmoitus vastuun pakoilua, merkki levon tarpeesta vai SDP:n hallitustien tasoittelua?

Hallitus oli lähellä hajota

Koronapandemian pahimpina aikoina hallitus pysyi kasassa, sillä kriisiaikana kenenkään ei sopinut keikuttaa venettä.

Keväällä 2021 tautitilanne oli helpottanut ja keskusta kipuili pahasti alhaisen kannatuksen ja vasemmistoyhteistyön kanssa.

Kevään kehysriiheessä hallitus oli lähellä kaatua, mutta lopulta kompromissi syntyi ja hallitustaival jatkui. Koronan luomalla uhkalla oli silloin yhä suuri vaikutus keskustan ratkaisuun, mutta myös Marin sai kiitosta toimistaan neuvottelijana.

Pääministeri sai toki myös risuja. Yksi jupakka liittyi Veikkauksen tuloista maksettaviin kulttuuriavustuksiin, joita oltiin silloisen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) johdolla tekemässä.

Marin jyräsi Kurvisen linjan, eikä säästöjä avustuksiin tehty. Keskusta ei tästä pitänyt. Säästöjen tekeminen osoittautui hallituskauden aikana Marinin hallitukselle vaikeaksi, ellei mahdottomaksi.

Lue myös: Kenestä Sanna Marinin seuraaja demareiden johdossa? Kolme kieltäytyjää astui heti esiin

Kohuja yksi jos toinenkin

Suuri suosio ja vastuullinen tehtävä pääministerinä johtivat siihen, että Marinin sanoja ja tekoja seurattiin tarkasti niin politiikan journalismin kuin viihdejournalismin puolella.

Kohuja on syntynyt erilaisin perustein.

Esimerkiksi lokakuussa 2021 pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa pidetyt jatkot, joissa Marinin vieraat julkaisivat kuvia itsestään vähissä vaatteissa, herättivät närkästystä.

Myös Marinin illanvietot yökerhoissa aiheuttivat otsikoita. Joulukuussa 2021 kohu syntyi siitä, että Marin oli juhlinut yökerhossa, vaikka oli altistunut ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) seurassa koronavirukselle. Marinia ei tavoitettu altistuksesta, koska hänellä oli mukanaan vain eduskuntapuhelin. Marin oli jättänyt valtioneuvoston puhelimen pois matkasta, jottei sille tapahtuisi mitään.

Toukokuussa 2021 puhuttiin siitä, että Marin oli perheineen käyttänyt verotonta elintarvike-etua pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Aamiaiskohuna tunnettu tapaus päättyi siihen, että asiassa katsottiin toimitun vastoin verottajan ohjeita, ja Marin kertoi maksavansa saamansa edun takaisin.

Suurin kohu saattoi syntyä viime elokuussa niin sanotusta bilevideosta, jossa Marin juhli railakkaasti ystäviensä ja tuttaviensa kanssa. Sosiaaliseen mediaan aluksi vuotanut video päätyi lopulta kansainväliseksi puheenaiheeksi.

Lue myös: Sanna Marin kommentoi sosiaalisessa mediassa leviävää kohukuvaa: "Kuva ei ole asiallinen, pyydän sitä anteeksi"

Marin joutui kotimaassa menemään huumetestiin tilanteen rauhoittamiseksi. Huumetestin tulos oli puhdas.

Marinin puolustajat ovat paheksuneet kohuja ja puolustaneet pääministerin toimintaa. Ulkomailla esimerkiksi Hillary Clinton kehotti Marinia ”keep dancing”, jatkamaan tanssimista.

Marinin kriitikot ovat syyttäneet häntä siitä, että osa juhlimisesta ei ole sopinut pääministerin arvolle.

Marin on pyytänyt joitakin kohuja julkisesti anteeksi.

Sota ja Nato-prosessi alkoivat

Viime vuoden helmikuussa Venäjä aloitti uuden, brutaalin vaiheen sodassaan Ukrainassa, mikä vaikutti paljon hallituksen työhön.

Marin oli kotimaassa saanut jonkin verran kritiikkiä siitä, että hän otti korona-asioilta aikaa Ukrainan kriisiin perehtymiseen jo siinä vaiheessa, kun Venäjä keräsi joukkojaan Ukrainan rajoille "sotaharjoitusta" varten.

Kriitikot hiljenivät sodan alettua.

Marin otti sodan jatkuessa kansainvälisesti suurempaa roolia ja vaati Venäjän joukkoja ulos Ukrainasta.

Suomessa hallitus valmisteli useita tukipaketteja Ukrainalle. Ajan myötä Ukrainalle on annettu myös raskasta kalustoa.

Kansainvälisessä mediassa Marinista levisivät kuvat nahkatakissa Ruotsissa, jossa Marin kertoi Nato-prosessista yhdessä Ruotisin silloisen pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Laajalle levisi myös kuva Marinin vierailusta Ukrainan Butshassa, jonka siviilejä oli tapettu ja raiskattu sodan aikana.

Nuori pääministeri kuuntelee kuvassa järkyttyneenä sodan kauheuksia.

0:22imgKatso kuvat Marinin Ukrainan-vierailusta yläpuolelta.

Marin on myös useamman kerran käynyt tapaamassa Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä. Viimeisin vierailu alkukeväänä aiheutti Marinille kuitenkin kohun, kun hänen Hornet-lausuntonsa saivat kotimaassa tyrmäyksen monilta.

Venäjän hyökkäyssodan myötä Suomi päätti hakea puolustusliitto Naton jäseneksi.

Marinilla oli oma roolinsa siinä, että aiemmin hieman penseästi Nato-jäsenyyteen suhtautunut Sdp kääntyi jäsenyyden kannattajaksi.

Pragmaattiseksi sanottu Marin ei nähnyt Natoa mörkönä vaan monen muun tavoin liittoumana, minne Suomen on pyrittävä.

Suomen Nato-jäsenyys sai lopulta sinettinsä tiistaina.

Kova vaalikampanja

Sdp teki Sanna Marinin johdolla kovan vaalikampanjan kevään eduskuntavaaleissa.

Erityisesti kokoomus oli Marinin hampaissa, kun Sdp pyrki markkinoimaan itsensä ainoaksi vaihtoehdoksi porvarihallitukselle, jota Sdp maalaili jopa "sinimustaksi". Marin joutui pyytämään historiallisesti fasisimiin viittaavaa sinimusta-termiä anteeksi kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta.

Sdp:n kampanja kuitenkin kokonaisuutena onnistui, sillä Sdp sai ääniä todennäköisesti vihreiden ja Vasemmistoliiton kannattajilta. On harvinaista, että pääministeripuolue kasvattaa paikkamääräänsä, mutta Marinin johdolla Sdp tähän pystyi.

Sdp jäi kuitenkin vaaleissa kolmanneksi, mutta on yhä mahdollinen hallituspuolue, jos yhteinen sävel kokoomuksen kanssa löytyy ja kokoomus ei muodosta hallitusta Perussuomalaisten kanssa.

Omien sanojensa mukaan Marin ei lähde ministeriksi, jos Sdp on hallituksessa.

Harva kuitenkin uskoo, että suurta suosiota nauttiva ja kovaa kokemusta omaava Marin jää pitkäksi aikaa rivikansanedustajaksi.

Tuoreimmat aiheesta

Sanna Marin