Kommentti: Oma hillotolppa ei voi olla puolueen päällimmäinen huolenaihe – etenkään korona-aikana

1:59img
Politiikan toimittaja Ossi Rajala arvioi videolla keskustan tilannetta. Osa puolueen jäsenistä saattaa jopa haluta pois hallituksesta.
Julkaistu 07.06.2020 14:14
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Suomi elää yhä poikkeusoloissa ja hallituskriisin aiheuttaminen olisi toistaiseksi vaarallista peliä, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Politiikassa tapahtuu välillä sitä, että poliitikot katsovat omaa etuaan tai oman puolueensa etua hieman ennemmin kuin koko maan etua. Se on inhimillistä ja erilaiset reippaat ulostulot ja pienet kärhämät tuovat eloa päätöksentekoon.

Raja tulee kuitenkin vastaan siinä, jos puolue yrittää kasvattaa omaa kannatustaan eli soinilaisittain sanoen hillotolppaansa maan suuren edun kustannuksella.

Keskustalaisten joukosta kantautui lauantaina spekulaatioita siitä, että alhaisen kannatuksen kanssa kipuileva puolue voisi jopa jättää Marinin hallituksen. Se aiheuttaisi hallituskriisin ja rajuimmillaan uudet, aikaistetut eduskuntavaalit.

Lue myös: Katri Kulmuni katkoo keskustan ympärillä pyöriviltä huhuilta siipiä: "Keskusta jatkaa hallituksessa"

Ajoitus hallituskriisille olisi heikko. Koronavirusta on onneksi onnistuttu suurelta osin Suomesta taltuttamaan, mutta kriisi ei ole vielä täysin ohi. Virus ei ole kuollut ja kuopattu.

Jos epidemia lähtisi taas pahenemaan, hallituksen olisi pystyttävä nopeasti päättämään rajoituksista ja muista toimista kansalaisten terveyden suojelemiseksi. Hallituskriisin aikana nopeaan ja harkittuun toimintaan olisi heikommin edellytyksiä ja monen suomalaisen terveys olisi vaarassa.

Olisi vastuutonta leikkiä ihmisten terveydellä sen takia, että oppositiossa voisi kasvattaa puolueen kannatusta.

Vaikuttaakin siltä, että enemmistö keskustalaisista on hallitusyhteistyön jatkamisen kannalla. Ainakin toistaiseksi.

Lue myös: Keskusta muutti aikataulua uuden valtiovarainministeriehdokkaan nimeämisessä: ” Suomen politiikassa on tapana johtaa joukkoja edestä”

Syksyllä olosuhteet voivat olla toiset, jos koronasta on päästy kunnolla eroon ja hallituksen sisällä on niin suuria erimielisyyksiä talouskysymyksistä, ettei jatkolle ole mahdollisuuksia.

Talouspolitiikan vaikeista kysymyksistä päätetään kuitenkin vasta syksyllä ja ilman näkyvää riitaa hallituksesta on nyt hankala lähteä ovet paukkuen ulos.

Keskusta on lisäksi juuri saanut himoitsemansa maakuntamallin sote-uudistukseen ja maakuntiin elvytyshankkeita lisäbudjetissa. Vaikka velkaantuminen varmasti huolestuttaa, keskustalainen voi kiukuttelun sijasta myös paukauttaa varovaisesti henkseleitään.

Keskusta on mielenkiintoisen valinnan edessä syksyllä, kun Oulun puoluekokouksessa valitaan puheenjohtaja. Saako Katri Kulmuni haastajia vai tuleeko hänestä yksimielisesti hallituspuolueen puheenjohtaja ilman ministerisalkkua? Yhtälö olisi epätavallinen ja ehkä hankala, muttei mahdoton.

Puolueväen tukea Kulmunille alkoi sataa kunnolla ilmeisesti vasta sitten, kun hän perjantaina iltapäivällä ilmoitti jättävänsä valtiovarainministerin tehtävän. Nämä tuenosoitukset rohkaisivat Kulmunia taistelemaan keskustan puheenjohtajuudesta, mikä tuli monelle keskustalaiselle yllätyksenä.

Lue myös: Katri Kulmuni asettuu ehdolle syksyn puoluekokouksessa: "Haluan jatkossakin keskustan puheenjohtajana edistää koko Suomen tasapainoista kehittämistä"

Olisiko keskusta nyt helpommassa ja selkeämmässä tilanteessa, jos Kulmunia olisi herätty puolustamaan jo koulutusrahakohun aikana? Ehkä.

Suomalaiseen politiikkaan kuuluu kuitenkin valitettavasti myös se ilmiö, että oma joukkue jättää herkästi vaikeuksissa olevan johtajansa yksin ja seuraa sivusta, miten käy. Ja sama ilmiö koskee puoluetta kuin puoluetta.

Lue myös: Lintilä valtiovarainministerin valinnasta: "Eihän noista paikoista kieltäydytä"

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti