Väistyvän pääministeri Sanna Marinin (sd.) ilmoitus olla tavoittelematta jatkokautta SDP:n puheenjohtajana on herättänyt kysymyksiä päätöksen syistä. Olipa kyseessä sitten ovela poliittinen juoni tai puhdas henkilökohtainen ratkaisu, niin ainakaan tänään Marin ei motiivejaan selkeästi paljastanut, toteaa politiikan toimittaja Vesa Kallionpää kommentissaan.
Vaalitaistelun pöly tuskin ehti laskeutua, kun väistyvä pääministeri Sanna Marin (sd.) kohahdutti kansaa ilmoittamalla, että hän aikoo luopua SDP:n puheenjohtajuudesta eikä pyri jatkokaudelle syyskuun puoluekokouksessa.
Marin kertoi päätöksestään SDP:n puoluehallitukselle ja eduskuntaryhmän johdolle vain hetki ennen pikavauhtia koolle kutsuttua lehdistötilaisuutta.
Marin kertoi medialle, että päätös ei johtunut kokoomuksen vaalivoitosta tai siitä, että hallitustunnusteluja tulee vetämään kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.).
Marin sanoi ottavansa vastaan kansanedustajan valtakirjan ja johtavansa SDP:n osallistumista hallitustunnusteluihin. Marin myös johtaa nykyistä hallitusta toimitusministeristönä siihen asti kunnes uusi hallitus nimitetään.
Muista suunnitelmistaan tai päätöksensä syistä hän ei medialle avautunut. Olipa kyseessä sitten ovela poliittinen juoni tai puhdas henkilökohtainen ratkaisu, niin ainakaan tänään Marin ei motiivejaan selkeästi paljastanut.
Lue myös: Kenestä Sanna Marinin seuraaja demareiden johdossa? Kolme kieltäytyjää astui heti esiin
Pakeneeko Marin vastuuta?
Marin sai eduskuntavaaleissa Pirkanmaalta valtavan äänisaaliin ja koko maassa moni äänesti demareita myös Marinin suosion siivittämänä.
Pettyykö osa äänestäjistä nyt, kun Marin ei jatkakaan puheenjohtajana eikä aio ryhtyä myöskään ministeriksi, jos SDP vastoin tämänhetkisiä oletuksia sujahtaisi kokoomusjohtoiseen hallitukseen?
Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo (vas.) piti twitterissä Marinin ”vetoa” kiinnostavana.
– Demareiden piti olla se paras vastavoima kokoomus-perussuomalaiset -akselille. Nyt saimme punavihreiden romahduksen ja puheenjohtajavaihdoksen, kirjoitti Honkasalo.
Osa äänestäjistä ja hävinneistä hallituskumppaneista voi todellakin tuntea pettymystä Marinin päätökseen – SDP:n muista vastuunkantajista puhumattakaan. Mutta sitä ei voi kukaan kiistää, että Marinilla on täysi oikeus päättää omista asioistaan ja siitä mitä hän elämältään ja uraltaan haluaa.
Rankka kausi takana – onko nyt lepotauon paikka?
Marin totesi tiedotustilaisuudessa, että rankka ja vaativa kausi pääministerinä on välillä ottanut henkilökohtaisestikin koville. Marinin hallituskaudelle osuivat niin korona kuin Venäjän aloittama sota Ukrainassa.
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki (vas.) ymmärsi twitter -kommentissaan Marinin halun luopua SDP:n puheenjohtajuudesta.
– On inhimillisesti ymmärrettävää, että hän haluaa nyt vähemmän raskaan tehtävän, totesi Arhinmäki.
Marin on myös nuoren lapsen äiti ja voi olla, että kiireisten pääministerivuosien jälkeen hän haluaa enemmän aikaa olla kotona.
Toisaalta Marinilta olisi voinut löytyä virtaa jatkaa puheenjohtajana, jos SDP olisi voittanut eduskuntavaalit ja Marin olisi voinut jatkaa pääministerinä.
Todennäköisen oppositiopuolueen johtaminen ei olisi yhtä vaikutusvaltaista ja palkitsevaa työtä, joten siihen voi olla vaikeampi motivoitua. Inhimillistä olisi sekin, vaikka Marin itse kiisti vaalituloksen vaikuttaneen päätökseensä.
Vai sittenkin poliittinen juoni?
Marinin päätöksen taustalla voi toki olla myös poliittisia syitä. Hallitustunnusteluja vetää kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, jota Marin kurmuutti vaaliväittelyissä naarasleijonan tarmolla ja Orpo pani vastaan minkä väliin ehti. Se jätti epäilemättä naarmuja puoluejohtajien keskinäisiin väleihin.
Jotkut ovatkin tulkinneet Marinin väistymisen tasoittavan SDP:n mahdollista tietä kokoomusjohtoiseen hallitukseen. Tämän tulkinnan mukaan Marin siis tekisi luopumisellaan SDP:lle palveluksen.
Tämä selitys on kuitenkin sikäli ontuva, että Marin joka tapauksessa johtaa hallitustunnustelut. Lisäksi hän totesi tänään, että SDP on kova neuvottelija eikä anna periksi omista reunaehdoistaan hallitukseen menolle.
Muutenkin vallitseva tulkinta on se, että kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan rakentuva hallitus on ykkösvaihtoehto. Orpo ei halua päästää Riikka Purran (ps.) johtamia perussuomalaisia oppositioon, eikä sopu talouspolitiikasta näytä todennäköiseltä kokoomuksen ja SDP:n kesken.
Aika näyttää miten hallitusneuvotteluissa käy.
Istuuko Marin eduskunnassa koko kauden kansanedustajana kuten edellinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vai pyrkiikö hän ensi vuonna europarlamenttiin tai muihin kansainvälisiin tehtäviin? Vaihtoehtoja on. Presidenttiehdokkuudesta Marin on kuitenkin toistuvasti ja ehdottomasti kieltäytynyt.
Aika näyttää mihin Sanna Marin jatkossa ryhtyy ja päätyy.