Näin stressi vaikuttaa kroppaasi - Lue!

Julkaistu 27.03.2011 11:00

Stressillä on useita vakavia terveysvaikutuksia. Yourtango.com listasi niistä tärkeimmät.

Olletko ikinä ollut tilanteessa, jossa töissä aikarajat puskevat päälle, huolehtinut sairastuneesta rakkaastasi tai kamppaillut laskujen maksamisen kanssa? Tiedät varmasti miltä tuntuu, kun maailma vaikuttaa olevan paljon vaativampi mitä pystyisit antamaan ja suorittamaan. Valitettavasti stressi ei ole vain ärsyttävää, vaan pidemmän ajalla se vaikuttaa sekä emotionaaliseen, että fyysiseen terveyteen.

- Pitkäaikainen ja krooninen stressi vaikuttaa terveyteemme monella tavalla. Kun olemme stressaantuneita, unohdamme olla hyviä itsellemme. Nukkuminen ja liikunta jäävät, syömme roskaruokaa, tupakoitsijoiden tupakoiminen lisääntyy ja pahimmillaan jopa mahdollisten lääkkeiden ja vitamiinien ottaminen unohtuu. Kehomme lopettaa taistelemisen haitallisia hormoneja vastaan ja ajan myötä tämä vaikuttaa meidän immuunijärjestelmään, sydämen hyvinvointiin ja aineenvaihduntaan, kertoo tutkija Rosalind Wright Harvardin yliopistosta.

Tässä terveysvaikutusta, joiden on todistettu olevan yhteydessä stressin kanssa:

Masennus

- Jopa neljäsosa ihmisistä, jotka kärsivät stressistä luokitellaan kliinisesti masentuneeksi. Vaikean stressaantuneisuuden on huomattu vaikuttavan myös "kykyyn säädellä tunteita", Wright sanoo.

Ylipaino

Kun on stressaantunut kehostamme vapautuu y-molekyyliä. Se aiheuttaa rasvasolujen kasvua ja lisääntymistä. Lisäksi stressaantuneet ihmiset keskimäärin syövät epäterveellisemmin.

Dementia

Vuonna 2009 neurologian tutkimuksessa todistettiin, että vanhemmat ihmiset, jotka ovat usein ahdistuneita ja yksinäisiä, sairastuvat suuremmalla todennäköisyydellä dementiaan, kun ne jotka eivät olleet stressaantuneita.

Toistuvat infektiot

Stressi heikentää ihmisen immuunijärjestelmää, joka auttaa kehoa torjumaan infektiotauteja.

Unettomuus

Ihmiset, jotka kärsivät kroonisesta stressistä nukkuvat vähemmän ja heikommin. Unettomuus puolestaan lisää stressaantumista.

Aivohalvaus

Stressistä kärsivillä on 50% korkeampi todennäköisyys saada kuolemaan johtava aivohalvaus, kun rentoutuneilla ihmisillä

MTV3/Helmi

Lähde: Yourtango.com

Kuva: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle