Näin teet turvallisen juhannuskokon

Juhannuksena poltettavia kokkoja koskevat samat säännöt ja määräykset kuin kaikkea muutakin avotulta. Esimerkiksi jätteen polttaminen tietyissä paikoissa ja tulenteko metsäpalovaroituksen ollessa voimassa ovat kiellettyjä.

– Helsingissä on ympäristöviranomaisten ohjeena, että täällä ei periaatteessa saa polttaa mitään ja tulenteko on luvallista ainoastaan paikoissa, joihin on anottu lupa tai joihin on tehty tulentekopaikka, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Kaupunki- ja kaava-alueella esimerkiksi jätteiden ja risujen polttaminen on myös kiellettyä. Ensisijaisena syynä tälle eivät ole paloturvallisuussyyt vaan ilmansuojelulliset seikat, sillä poltettavasta materiaalista leviää kaupunkiympäristöön savua ja hajuhaittoja.

– Kannattaa katsoa ympäristöviranomaisten ja pelastusviranomaisen nettisivuilta paikalliset ohjeet, kuinka tulee toimia, Hakala vinkkaa.

Valitse paikka oikein

Mikäli kokon on aikeissa tehdä maa-alueella, jota ei itse omista, tulee lupa tulentekoon kysyä aina maanomistajalta, sillä pelkät jokamiehenoikeudet eivät anna lupaa avotulen sytyttämiseen.

Kokon paikkaa valitessaan tulisi ottaa huomioon, että sen tulisi sijaita hyvän etäisyyden päässä rakennuksista sekä helposti syttyvästä maastosta, varvikosta, metsästä ja heinikosta. Kovalla tuulella turvaetäisyyden tulee olla pidempi.

– Minimiraja-arvona me pidämme rakennusten välillä kahdeksaa metriä. Ja sitä voisi pitää minimimittana silloin, kun avotultakin tehdään, sää ja tuuliolosuhteet huomioiden.

Hiekka on hyvä alusta

Veden äärelle pystytetystä kokosta tulisi huomioida se, ettei polttamista kannata suorittaa paljaalla kalliolla.

– Se rumentaa ympäristöä. Ja jos (kokko) on aivan veden ääressä, poltosta syntyvä tuhka haittaa vedessä eläviä eläimiä ja olioita. Palojätteet olisi hyvä siivota pois eikä jättää ympäristöön leviämään.

Turvallisimman alustan kokolle saakin kallion sijasta esimerkiksi hiekasta. Mikäli hiekkaista maata ei ole saatavilla, voi kokon eristää maanpinnasta esimerkiksi kokoamalle sen alle kiviä.

Varo kokosta säteilevää lämpöä

Jos alueella on voimassa oleva metsäpalovaroitus, on avotulen tekeminen kokonaan kielletty. Muita kokkoa suunniteltaessa huomioon otettavia seikkoja ovat kuivuus ja tuulen suunta. Myös kokosta hohkaava säteilylämpö voi aiheuttaa ongelmia.

– Monella itsellään on ehkä se kokemus, että kun on istunut nuotiolla tai takan ääressä, niin tunnistaa ihossa lieviä lämmön aiheuttamia palovammoja. Ne ovat hyvin lieviä, mutta iho tulee ehkä araksi, samoin silmät voivat kuivua, Hakala sanoo.

Tämän takia kokon lähelle pääsyä tulisi rajoittaa, etenkin jos paikalla on lapsia. Läheltä tulisi löytyä myös alkusammutus- ja ensiapuvälineet hätätilanteiden varalta, sekä taito niiden käyttämiseen. Myös juhannuksenviettopaikan tarkka osoite tai koordinaatit tulisi olla tiedossa.

– Hätäkeskus on valtakunnallinen organisaatio ja se edellyttää tarkan osoitteen. Jos ei ole tarkkaa katuosoitetta, niin silloin hätäkeskuslaitoksen sivuilta voi käydä etukäteen tunnistamassa paikan koordinaatin, jonka voi antaa hätätilanteessa hätäkeskukselle. Silloin apu varmasti löytää nopeimmin perille.

Aino Kivistö/Studio55.fi

Juttu on uusinta kesäkuulta 2015.

Sormet multaan – vinkkejä mökkipuutarhurille

Vieraana Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman.

Lue myös:

    Uusimmat