Pornaisissa Uudellamaalla järven rannalle oli jätetty kytemään kertakäyttögrilli, joka alkoi savuttaa. Pelastuslaitos sai hälytyksen savusta keskiviikkona puoliltapäivin.
– Vastarannalta tarkkaavainen kesämökkeilijä näki, että savu nousee, kertoi paloesimies Mika Lönnqvist Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.
Kytöpalo saatiin rajattua noin kymmenen neliömetrin alueelle.
– Onneksi palo ei levinnyt metsään. Tämä oli pieni ja se saatiin rajattua. Metsä on nyt räjähdysherkkää, kun on kuivaa ja kuumaa.
Lönnqvistin mukaan ei tarvita kuin yksi kipinä väärään paikkaan, niin pelastuslaitoksella voi olla edessä iso ja rankka työ.
– Etäisyydet ovat pitkiä, eikä kaluston kanssa päästä välttämättä lähelle. Palo sitoo paljon työvoimaa.
Kertakäyttögrillin käyttö ei Lönnqvistin mukaan ole sallittua metsäpalovaroituksen aikana, koska avotulen tekeminen on kielletty. Pelastustoimen verkkosivujen ohjeiden mukaan pelastuslain tarkoittamaksi avotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä grillejä tai tiilisiä tai kivisiä tulisijoja, joista tuli ei pääse leviämään kipinöimällä.
Metsäpalovaroitus ei ole väistymässä nopeasti
Kesäkuun alusta alkaen Suomessa on ollut kuivaa, ja metsäpalovaroituksia on ollut voimassa laajasti.
Kesäkuu oli koko Suomen keskilämpötilaa tarkastellessa poikkeuksellisen lämmin. Parinkymmenen vuoden aikajänteellä ei meteorologi Tuomo Bergmanin mukaan näytä siltä, että viime vuodet olisivat olleet aiempaa kuivempia.
Ilmatieteen laitos antaa metsäpalovaroituksen päiväksi kerrallaan. Tulevien päivien osalta kyse on ennusteista. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala arvioi STT:lle keskiviikkona, ettei metsäpalovaroitus ole todennäköisesti väistymässä ainakaan ennen ensi viikkoa.
Tulta ei saa jättää valvomatta
Metsähallituksen luontopalveluiden viestintäpäällikkö Päivi Rosqvistin mukaan Metsähallituksen retkeilypaikoilla tulen saa tehdä metsäpalovaroituksen aikana ainoastaan umpinaisen kodan tai muun rakennuksen tulisijaan, jossa on seinät eikä kipinöinnin vaaraa ympäristöön ole.
Rosqvistin mukaan esimerkiksi nuotiopaikan kotakeittiössä tulta ei saa tehdä. Tulta ei myöskään saa jättää valvomatta, vaikka se olisi hiipunut hiillokseksi.
– Ei tarvita kuin yksi tuulenpuuska, niin liekit syttyvät uudestaan, Rosqvist sanoi.
Myöskään yleistynyttä risukeitintä ei saa käyttää metsäpalovaroituksen aikana.
Rosqvistin mukaan merkittyjen tulipaikkojen ulkopuolelle muodostuneet ja tehdyt epäviralliset nuotiopaikat ovat lisääntyneet.
Ongelmana on Rosqvistin mukaan se, että kun epävirallinen tulipaikka on muodostunut, niin seuraavallakin retkeilijällä saattaa olla pienempi kynnys tehdä sinne tuli.
Viime vuonna yhtenä viikonloppuna Nuuksion kansallispuistosta Etelä-Suomesta purettiin jopa 300 laitonta nuotiopaikkaa Metsähallituksen ja vapaaehtoisten voimin.