Näin tinnitusta voidaan hoitaa – ”Olen kuullut, että se lakkaa kokonaan”

Tinnituksen häiritsevyyttä voi yrittää vähentää erilaisilla kikoilla ja kojeilla. Jotkut ovat kertoneet päässeensä vaivasta jopa kokonaan eroon uudella vastaäänihoidolla.

Kun potilas menee lääkärin vastaanotolle valittamaan, että korvissa soi, usein käy niin, että häntä ei oteta vakavasti.

– Monet ovat kertoneet, että lääkäri saattaa vastata ”joo, niin minullakin tinnittää, ei sille mitään voi”. Ja se (keskustelu) loppuu siihen, Kuuloliiton korvalääkäri Elina Rytsölä kuvaili Studio55.fi-lähetyksessä.

Mutta vaikka melu on tunnetusti yleisin syy tinnituksen alkamiseen, muitakin syitä on, ja osaan niistä itse asiassa voidaan vaikuttaa.

– Tinnitukseen vaikuttavat esimerkiksi huono purenta, niska-hartialihasten jäykkyys ja lääkitys: jos syö paljon aspiriinia, se tinnittää korvassa. Kaikki tällaiset pitäisi keskustella ja kysellä, jotta ne ylimääräiset vaikuttavat asiat saataisiin pois.

Koska tinnitus korostuu hiljaisessa ympäristössä, esimerkiksi yöllä yksin herätessä, yöpöydälle voi laittaa erilaisia äänilähteitä.

– Ne antavat luonnollisia ääniä, kuten tuulen huminaa tai veden loiskintaa. Silloin ympäristö ei ole täysin hiljainen eikä tinnitus tunnu niin pahalta.

Jos ihmisellä on tinnituksen lisäksi huono kuulo, tinnitusta voi helpottaa hankkimalla kuulokojeen.

– Se ei peitä tinnitusta, mutta kun ympäristön äänet vahvistuvat, tinnitus ei myöskään korostu.

Tinnitukseen käytetään myös sähköhoitoja, ja Turun yliopistossa tutkitaan magneettihoidon mahdollisuutta.

– Hoitoja on, mutta ei sellaista kaikille varmaa hoitoa, Rytsölä tiivisti.

Voiko pitkäaikaisen tinnituksen saada kokonaan lakkaamaan?

– Ainoa, mistä tällä hetkellä olen kuullut, on vastaäänihoito. Silloin mitataan se äänen taajuusalue korvakäytävän sisältä. Sitten laitetaan kuulokoje, joka tuottaa vastaääntä, jolloin ne kompensoivat toisensa.

– Eli jos kuulokojeessa on vastaääni, joka antaa sitä jatkuvasti ja kuulokoje on korvassa yötä päivää, niin heiltä olen kuullut, että se (tinnitus) lakkaa kokonaan.

Rytsölä huomautti, että vastaäänihoito on Suomessa vielä melko uusi.

– Tietääkseni sitä ei ole julkisessa terveydenhuollossa vielä ollenkaan. Saa nähdä, kuinka pitkälle sillä päästään.

Lue myös:

    Uusimmat