Monen kuulokkeissa musiikki pauhaa liian kovaa. HUS:in ylilääkäri Antti Aarnisalo muistuttaa, että kuulosta kannattaa pitää huolta.
WHO:n organisoiman tutkimukseen mukaan vuonna 2022 noin miljardilla nuorella oli riski kuulon alenemaan. Ylilääkäri Antti Aarnisalo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoo, että siihen on syynä erilaisten kuuntelulaitteiden ääni- ja melualtistus.
– Ihmiset käyttävät tosi paljon erilaisia kuulokkeita ja sitä kautta altistuvat voimakkaille äänille vapaa-aikanaan, hän sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.
Lue myös: Moni meistä kulkee jatkuvasti kuulokkeet korvilla, ja se näkyy jo lääkärin vastaanotolla
Hieman liian kova melu on haitaksi
Kuulokkeita siis käytetään liian lujalla, jolloin päivittäinen tai viikoittainen meluannos nousee liian suureksi sisäkorvalle. Hiljaiset äänet eivät synnytä kuulovauriota pitkäkestoisessakaan kuuntelussa.
Aarnisalon mukaan oikein voimakas räjähdyspainevamma voi vaurioittaa sisäkorvaa niin, että kuulo menetetään kertarysäyksellä. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.
– Tyypillisempää on pikkuisen raja-arvoja ylittävä melu ja se voi ajan kanssa, vuosien mittaan, vaurioittaa kuuloa tyypillisesti aivan ylimmillä mitattavilla taajuuksilla, Aarnisalo kertoo.
Tällaisesta vauriosta voi Aarnisalon mukaan seurata hälyssä kuulemisen vaikeutta, korvien soimista sekä äänen säröytymistä ja ääniyliherkkyyttä.
Mistä tiedän äänitason olevan liian kovalla?
Liian kauan ja liian kovaa tuleva ääni voi siis alkaa vaikuttaa kuuloon. Aarnisalon mukaan ihmisen on itse vaikea arvioida, missä menee niin sanottu turvaraja.
Tietynlaisia sääntöjä tähän liittyen on: esimerkiksi kuuntelulaitteella 80 prosenttia maksimitehosta ja enintään 90 minuuttia päivässä.
– Sitä pidetään sellaisena määränä, että silloin saat 50 prosenttia päivittäisestä meluannoksesta, jonka korvat kestävät ja ollaan vielä sellaisella alueella, että on epätodennäköistä, että syntyy pysyvää kuulovauriota.
Alla olevalla videolla voit testata, minkä ikäinen kuulosi on! Juttu jatkuu videon alla.
1:20
Kuuloa ei voi palauttaa ennalleen
Kuuloa ei voi kehittää itse eikä se korjaudu.
– Kerran menetetty aisti on menetetty, sanoo Aarnisalo.
Kuulokojekuntoutuksella voidaan menetetty kuulo palauttaa osittain. Vaikeasti kuulovammaisille lapsille voidaan asentaa leikkauksella sisäkorvaimplantti.
Lue myös: Turhaa ja vaarallista: Ethän koskaan puhdista korviasi näin? Lääkäri neuvoo paremman tavan
Tinnitus voi johtua monesta asiasta
Tinnitus vaivaa monia. Aarnisalon mukaan ei ole yhtä yksinkertaista selitystä sille, mistä tämä vaiva syntyy. Selittäviä tekijöitä ovat ainakin sisäkorvan toiminnan häiriöt ja vauriot. Osittain se voi liittyä myös kuulorataan, aivojen toimintaan ja siihen, kuinka ääntä aistitaan.
– Siihen on hyvin monia syitä, hän kertoo.
Toisilla herkemmät korvat
Aarnisalon mukaan väestöpohjaisista tutkimuksista tiedetään keskimäärin, kuinka paljon korvat kestävät ääntä. Samalla on syytä muistaa, että tässä on yksilöllisiä eroja.
Joillakin on herkemmät korvat kuin toisilla. Aarnisalon mukaan tätä ei voida mitenkään testata, vaan se huomataan vasta, kun ollaan melussa ja nähdään, kenen korvat vaurioituvat ja kenen eivät.
– Sen takia on hyvin tärkeää, että korvia suojataan voimakkailta ääniltä, jotta ei pääse syntymään kuulovaurioita.
Katso koko haastattelu alta:
8:33