Oikeastaan kaikkien ihmisten korvissa soi joskus. Tinnitus on useimmiten ohimenevä vaiva, mutta jatkuessaan se voi aiheuttaa stressiä, ahdistusta, unihäiriöitä ja jopa masennusta. Noin puoli miljoonaa suomalaista kärsii kroonisesta tinnituksesta. Vaivan syy jää usein tuntemattomaksi, mutta se helpottaa, jos äänen opettelee itse unohtamaan.
Tinnitus eli korvien soiminen tarkoittaa korvassa kuuluvaa ääntä, joka ei tule mistään ulkopuolisesta äänilähteestä ja jota eivät muut ihmiset voi kuulla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Hero Mehiläisestä kertoo, että ääni voi olla vinkuvaa, suhisevaa, piippaavaa tai rahisevaa, oikeastaan millaista tahansa.
– Tinnitusta on varmaan jossain määrin lyhytaikaisena ihan kaikilla. Arviolta noin puoli miljoonaa suomalaista kärsii tinnituksesta pidempiaikaisena, Hero sanoo.
Tinnituksen häiritsevyys on kovin yksilöllistä.
– Lievimmillään tinnitus on ohimenevää korvan soimista, joka tuntuu joskus ja joskus ei. Yhtenä iltana ääntä ei välttämättä kuulu, mutta seuraavana iltana korvat voivat soida. Sitä ei edes huomaa, ellei ääntä ala oikein kuunnella, Hero sanoo.
– Pahimmillaan ääni taas on niin voimakas, että normaaliarki häiriintyy, nukahtaminen on vaikeaa ja mieliala laskee. Se on kuitenkin varsin harvinaista.
Päiväsaikaan hälinässä harvempi huomaa tinnitusta. Iltaisin tilanne voi olla toinen.
– Tinnitus häiritsee erityisesti nukkumaan käydessä ja silloin, kun on hiljaista eikä muita taustaääniä. Esimerkiksi töissä voi olla hiljaisuudessa vaikea keskittyä, kun korva huutaa jatkuvasti, Hero kertoo.
Vaiva voi yltyä stressaantuneena ja väsyneenä
Tinnituksen syy jää useimmiten tuntemattomaksi.
– Aika usein tinnitus tulee sisäkorvasta, eikä sille löydy fyysistä syytä. Voi myös olla, että syy on, mutta me emme vain tiedä sitä, Hero sanoo.
Tinnitus voi liittyä esimerkiksi erilaisiin korvasairauksiin, -tulehduksiin ja huonokuuloisuuteen. Jos taustalla on jokin sairaus, korvien soiminen voi pahentua ajan myötä.
– Korvasairaudet eivät kuitenkaan ole kovin yleisiä, kun tinnitus taas on hyvin yleinen, Hero huomauttaa.
Myös meluvammat voivat saada sisäkorvan sisäkarvasolujen hermopäätteet vaurioitumaan ja aiheuttaa tinnitusta.
– Tavallisin syy tinnitukselle ovat niska- ja hartiaseudun ongelmat. Myös purentaongelmat, stressi ja lihasjännitystilat voivat aiheuttaa tinnitusta. Taustalla voi olla niinkin arkipäiväisiä asioita kuin korvan vaikkutulppa, korvatulehdus tai reikä tärykalvossa, Hero luettelee.
Korvien soimisella voi olla vaikutusta kuuloaistiin, mutta korvien soiminen itsessään ei aiheuta kuulon heikkenemistä.
– Jos ääni on kova ja pitkäkestoinen ja nukahtaminen on vaikeaa, se aiheuttaa kyllä väsymystä ja mielialan laskua, jolloin myös tinnitus voi pahentua. Monesti tinnitus yltyy stressaantuneena ja väsyneenä. Siitä voi seurata ahdistusta, unihäiriöitä ja jopa masennusta, Hero sanoo.
– Yleensä tinnitus on kuitenkin ohimenevä vaiva ja korjaantuu nopeasti, kun sen aiheuttava syy saadaan pois.
Korvalääkärin vastaanotolle
Jos syy korvien soimiselle on selkeä, esimerkiksi melualtistus kovaäänisessä konsertissa, lääkärin vastaanotolle ei kannata hakeutua: oire poistuu yleensä muutamassa päivässä.
Jos tinnitus on uusi vaiva, haittaa elämää tai kuuluu vain toisessa korvassa, korvat on syytä tarkistuttaa. Myös tinnitukseen liittyvä kipu ja huimaus ovat merkkejä, joiden ilmaantuessa kannattaa hakeutua lääkäriin.
– Kannattaa mennä suoraan korvalääkärille. Siellä voidaan poissulkea korviin liittyvät sairaudet. Usein myös kuulon tutkiminen ja kuulokäyrän ottaminen ovat paikallaan, jos tinnitus on kestänyt pidemmän aikaa, Hero kertoo.
– Diagnoosi perustuu täysin potilaan omaan kertomukseen, sillä hänen kuulemaansa ääntä eivät voi muut kuulla.
Ääntä ei pidä lähteä kuuntelemaan
Jos tinnituksen taustalla ei ole mitään sairautta, jota voitaisiin hoitaa, tärkeintä on informoida ihmistä vaivan vaarattomuudesta ja antaa käytännön vinkkejä sen kanssa elämiseen.
– Täyttä hiljaisuutta esimerkiksi tulee välttää. Monet hyötyvät nukkumaan mennessä taustalla tikittävästä kellosta tai ikkunan avaamisesta niin, että ulkoa kuuluu ääniä. Taustaäänien ansiosta ihminen ei niin rekisteröi korvissa soivaa ääntä, Hero selittää.
Tyypillisimmin tinnitusta hoidetaan juuri poisoppimalla. Mitä enemmän korvien soimisen oppii unohtamaan, sitä nopeammin ääni häviää.
– Tinnitusta ei pidä lähteä kuuntelemaan, sillä kuunnellessa ääni alkaa kuulua entistä kovempana, ja se alkaa ahdistaa. Se on sellainen kierre. Ääni pitää pyrkiä tietoisesti poissulkemaan ajatuksista. Monet potilaat ovat hyötyneet erilaisista läsnäoloharjoituksista, joissa pyritään ajattelemaan muita asioita kuin sitä ääntä. Aivot oppivat, että tämä on turha ääni, josta ei tarvitse välittää.
Myös äänihoidot, joissa korvaan tuotetaan ulkopuolelta ääntä, voivat auttaa poissulkemisen oppimisessa.
– Kannattaa myös pyrkiä mahdollisimman stressittömään elämään ja säännöllisiin elämäntapoihin, koska stressi ja väsymys voivat lisätä tinnitusta.
Korvien suojaaminen tärkeää
Jos tinnitus johtuu huonokuuloisuudesta, kuulokojeesta voi olla potilaalle suuri apu. Laite vahvistaa muita ääniä ja voi samalla peittää korvien soimista.
Mikäli taustalla on äkillinen meluvamma, apua voi olla ylipainehappihoidosta.
– Ylipainehappihoidolla voidaan hoitaa esimerkiksi varusmiestä, jonka tinnitus on alkanut korvan vieressä räjähtäneen pommin aiheuttamasta äänestä. Hoito pitää vain antaa todella nopeasti vaurion jälkeen, sillä myöhemmin siitä ei ole enää apua, Hero sanoo.
– Harmillisen usein kunnolliset meluvauriot ovat hankalasti häviäviä eikä niitä voi hoitaa. Lyhytkestoisen melun jälkeen korvat ehkä soivat monilla päivän tai pari, mutta jos meluvaurio on työperäinen ja altistus pidempiaikainen, voi parantuminen olla hyvin vaikeaa.
Meluvauriosta tinnituksen saaneiden kohdalla pyritään lähinnä ehkäisemään uusien vaurioiden syntyminen. Käytännössä siis esimerkiksi käytetään kuulosuojaimia.
– Kaikissa meluisissa tilanteissa, kuten moottorisahauksessa, kannattaa aina suojata korvat. Nuortenkin on hyvä kiinnittää huomiota kuulon suojaamiseen musiikkia kuunnellessa ja kovaäänisissä konserteissa.
Tinnituslääkettä ei ole olemassa
Tinnitusta itsessään ei voida hoitaa lääkkeillä, mutta joskus sen aiheuttamiin oireisiin saatetaan määrätä masennus- tai nukahtamislääkkeitä. Heron mukaan ne eivät kuitenkaan pitkässä juoksussa auta.
– Jos tinnitus on todella hankala, psykologikäynnit ja vertaistukiryhmät voivat auttaa, Hero vinkkaa.
Ääriharvinaisia, tutkimusluontoisia hoitomuotoja tinnitukseen ovat vagushermostimulaatio ja aivorungon kuutumakestistimulaatio. Niillä pyritään hoitamaan vain äärivaikeita tapauksia, joille mikään tavallisen korvalääkärin keino tai muu hoito ei ole auttanut.
Hero uskoo, että parempia hoitokeinoja voidaan vielä saada, tosin ei lähitulevaisuudessa. Tekniikan kehitykseen tuo haasteensa ihmisen oma fysiologia.
– Ongelmana on se, ettei sisäkorvan värekarvasolukkoa voida tutkia elävällä ihmisellä, ja kuolleella ihmisellä se on jo menetetty. Tutkiminen on aika vaikeaa, Hero sanoo.
Lähteenä käytetty haastattelun lisäksi Terveyskirjastoa.
***
Millainen merkitys vertaistuella voi olla sairaalle?
Kun Suvi Saukkoriipi sairastui munuaisten vajaatoimintaan, hän sai elämäänsä vuosikausien pelon ja epävarmuuden. Elämään tuli kuitenkin myös uusi ystävä – Kirsi Rajasuo.
3:57